Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Perry Zizzi in dialog cu Andrei Savescu, despre piata de real estate in Romania
14.10.2008 | JURIDICE.ro

Andrei Savescu: Incotro se indreapta piata de real estate din Romania in acest moment? De fapt mai exista real estate acum in Romania? 

Perry Zizzi: Piata de real estate din Romania continua sa atraga un interes puternic din partea dezvoltatorilor si investitorilor, atat romani cat si straini. Numai anul acesta au avut loc tranzactii foarte mari chiar in mijlocul acestei crize de lichiditati, care afecteaza lumea financiara de mai bine de un an. De exemplu, noi am consiliat investitorii italieni in cadrul achizitiei in valoare de 182.5 milioane de euro a portofoliului Winmark, tranzactie finalizata in aprilie, iar in iulie am consiliat Eurohypo in cadrul imprumutului cumulat in valoare de 242 de milioane de euro acordat catre Iulius Group. In ultimii ani Romania, Rusia si Ucraina au fost considerate cele mai atractive piete de real estate din regiune, dar recenta actiune militara a Rusiei in Georgia a avut un efect de incetinire a investitiilor in real estate in Rusia – si e chiar posibil sa fi incurajat investitorii straini sa-si redirectioneze capitalul spre piata romaneasca de real estate.

Andrei Savescu: Interesant, dar cum s-a schimbat practica de real estate in ultimele 2 luni? Care sunt tendintele cele mai recente?

Perry Zizzi: In ciuda evenimentele dramatice de pe pietele financiare din ultimele saptamani, dezvoltarea de proiecte nu a fost oprita. Vedem acum mai multe companii solide, cu experienta, interesate de zona de dezvoltare de real estate, in special in sectorul rezidential, spatii de birouri si logistica. Zilele dezvoltatorilor oportunisti par sa fie numarate pentru ca acestia nu au experienta in real estate, nu au capital si nu doresc poate decat sa obtina un titlu de proprietate pentru un teren atractiv. Atat investitorii, cat si cei care acorda imprumuturi, devin din ce in ce mai selectivi in privinta calitatii, designului si constructiilor, si iau mult mai mult in considerare expertiza dezvoltatorului. De asemenea, ei verifica mai atent calitatea titlului de proprietate asupra pamantului. Multi, daca nu chiar majoritatea cumparatorilor si a bancilor, cer acum asigurarea titlului de proprietate chiar si pentru riscuri asupra titlului care pot parea pur teoretice; apetitul pentru risc in privinta titlului de proprietate s-a diminuat considerabil in ultimul an.

Andrei Savescu: Care este directia pietei de real estate pe termen mediu si lung?

Perry Zizzi: Intr-o mare masura, acest lucru depinde de criza de lichiditati de pe pietele internationale. Cand bancile vor incepe din nou sa relaxeze conditiile pentru acordarea creditelor, s-ar putea sa asistam la o noua goana pentru dezvoltarea de proiecte. Pe termen lung, din ceea ce spun brokerii si investitorii, exista in continuare o cerere, acum infranata, in special pentru spatii rezidentiale, de birouri si logistice / de depozitare. Intr-un fel, este posibil ca criza financiara mondiala sa reprezinte medicamentul de care avea nevoie piata romaneasca de real estate pentru a evita o "aterizare fortata" din cauza supraincalzirii, si astfel se intrerupe pentru o perioada dezvoltarea intensiva care a avut loc pana acum, iar fiecare are timp sa se recupereze.

Andrei Savescu: Avand in vedere experienta foarte extinsa pe care o aveti in sud-estul Europei, se pot identifica elemente comune ale tranzactiilor de real estate in aceasta regiune, sau lucrurile sunt foarte diferite de la o tara la alta?

Perry Zizzi: Am consiliat tranzactii in Europa Centrala, Europa de Sud-Est si Rusia in ultimii 8 ani, in toate segmentele (retail, cladiri de birouri, spatii rezidentiale, hoteluri, spatii de depozitare) in toate tarile si pentru toate partile implicate intr-o tranzactie de real estate (investitori, dezvoltatori, imprumutatori, constructori, arhitecti, chiriasi). Titlul de proprietate este tema principala in regiune, desi cu multiple variatii locale, deoarece fiecare tara a rezolvat diferit problema restituirii proprietatilor abuziv confiscate in perioada regimurilor comuniste. Exceptia este desigur Turcia, care nu a suferit niciodata de lipsa de jurisprudenta cu care s-au confruntat tarile comuniste intre 1940 si inceputul anilor 1990.

Andrei Savescu: Exista vreo initiativa speciala la care lucrati, pe care o considerati utila pentru piata juridica din Romania?

Perry Zizzi: Practic, acum am initiat o actiune pentru a promova utilizarea de catre bancile care acorda imprumuturi pe piata romaneasca a unui contract standard de imprumut, pornind de la cel realizat de catre Loan Market Association (LMA). Suntem acum in procesul de a adapta acest document la cerintele legii romanesti. Contractul de imprumut de tip LMA este folosit pe scara larga de catre bancile britanice si de catre alte banci din Europa Continentala cu scopul de a reduce costurile (pornind de la aceeasi forma a contractului) si de asemenea de a asigura unitatea si coerenta necesara contractelor de imprumut (care este utila pentru securitizarea imprumuturilor pe piata de capital).

Andrei Savescu: Toata lumea cunoaste Clifford Chance ca fiind una dintre cele mai puternice case de avocatura din lume. Care credeti ca sunt avantajele competitive ale Clifford Chance?

Perry Zizzi: Intr-adevar Clifford Chance este o firma de avocatura de elita, care a deschis recent birouri in Dubai si Kiev. Avocatii nostrii sunt foarte bine pregatiti, au acces la traininguri internationale de calitate si sunt la curent cu cele mai recente modificari legislative intervenite in domeniul lor de activitate. Clifford Chance are de asemenea un avantaj competitiv prin faptul detine experienta in domenii cheie precum energia regenerabila / constructiile verzi si finantarile islamice.

Andrei Savescu: Multumesc foarte mult.

Perry Zizzi: Si eu multumesc. 


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.