Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

O controversă actuală: refuzul încuviințării executării silite a cambiei sau a biletului la ordin împotriva avalistului | Emod Veress
21.04.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Procedură civilă, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

* a se vedea dezbaterea O scrisoare pierdută: Biletul la ordin [DEZBATERI.JURIDICE].

Conf. univ. dr. Emod Veress a publicat, în revista Pandectele Române nr. 1/2015, articolul intitulat „O controversă actuală: refuzul încuviințării executării silite a cambiei sau a biletului la ordin împotriva avalistului”.

În practica judiciară recentă s-a ivit o importantă problemă de interpretare în legătură cu cerințele formale ale avalului cambiei și biletului la ordin. Problemă are două aspecte strâns legate, unul de drept material cambial, celălalt de drept procesual. Problema de drept material privește validitatea avalului cambiei și biletului la ordin, în situația în care avalistul a semnat efectul de comerț, dar nu poartă numele și prenumele acestuia. Sub aspect procesual, s-a ridicat întrebarea dacă controlul validității avalului poate fi realizat în cadrul procedurii de încuviințare a executării silite a cambiei sau a biletului la ordin.

Persoanele obligate printr-o cambie, în general, sunt trăgătorul (emitentul), acceptantul și girantul. Pe lângă aceste persoane, poate exista și o altă categorie de obligați cambiali, avaliștii, adică persoanele care își asumă o obligație de garanție pentru plata cambiei. Avalul are ca scop crearea unei siguranțe și mai ridicate pentru plata cambiei.

Potrivit legii, plata unei cambii poate fi garantată printr-un aval pentru întreaga sumă sau numai pentru o parte din ea. Avalul trebuie să arate pentru cine este dat. În lipsa acestei arătări se socotește dat pentru trăgător. Acest lucru este important pentru determinarea întinderii obligației avalistului. Avalistul este ținut în același mod ca persoana pentru care a garantat. Dispozițiile legale privind avalul cambiei sunt aplicabile și biletului la ordin în mod corespunzător.

În jurisprudența actuală se întâlnesc situații în care se respinge cererea de încuviințare a executării silite împotriva avalistului persoană fizică al unui bilet la ordin, pe motivul că biletul la ordin avalist conține doar semnătura avalistului, fără a indica numele și prenumele acestuia.

Noul Cod de procedură civilă, în formă inițială, a dat încuviințarea executării silite în competența instanțelor de executare, însă, prin Legea nr. 138/2014, încuviințarea executării silite a fost transferată în competența executorului judecătoresc.

Încheierea executorului judecătoresc prin care s-a dispus încuviințarea executării silite poate fi supusă controlului instanței de executare pe calea contestației la executare, în condițiile legii.

În acest context al cauzelor de refuz al încuviințării executării silite s-au conturat acele soluții jurisprudențiale controversate, în contradicție cu natura juridică a biletului la ordin, considerându-se că încuviințarea executării silite a biletului la ordin nu este posibilă dacă biletul la ordin avalizat conține numai semnătura avalistului, fără a indica numele și prenumele acestuia. În această concepție, dacă executorul judecătoresc nu poate stabili identitatea dintre semnatarul avalist al biletului la ordin și identitatea persoanei împotriva căreia se îndreaptă cererea de executare silită, încuviințarea executării silite trebuie respinsă.

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti