Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

O controversă actuală: refuzul încuviințării executării silite a cambiei sau a biletului la ordin împotriva avalistului | Emod Veress


21 aprilie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Procedură civilă, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice

* a se vedea dezbaterea O scrisoare pierdută: Biletul la ordin [DEZBATERI.JURIDICE].

Conf. univ. dr. Emod Veress a publicat, în revista Pandectele Române nr. 1/2015, articolul intitulat „O controversă actuală: refuzul încuviințării executării silite a cambiei sau a biletului la ordin împotriva avalistului”.

În practica judiciară recentă s-a ivit o importantă problemă de interpretare în legătură cu cerințele formale ale avalului cambiei și biletului la ordin. Problemă are două aspecte strâns legate, unul de drept material cambial, celălalt de drept procesual. Problema de drept material privește validitatea avalului cambiei și biletului la ordin, în situația în care avalistul a semnat efectul de comerț, dar nu poartă numele și prenumele acestuia. Sub aspect procesual, s-a ridicat întrebarea dacă controlul validității avalului poate fi realizat în cadrul procedurii de încuviințare a executării silite a cambiei sau a biletului la ordin.

Persoanele obligate printr-o cambie, în general, sunt trăgătorul (emitentul), acceptantul și girantul. Pe lângă aceste persoane, poate exista și o altă categorie de obligați cambiali, avaliștii, adică persoanele care își asumă o obligație de garanție pentru plata cambiei. Avalul are ca scop crearea unei siguranțe și mai ridicate pentru plata cambiei.

Potrivit legii, plata unei cambii poate fi garantată printr-un aval pentru întreaga sumă sau numai pentru o parte din ea. Avalul trebuie să arate pentru cine este dat. În lipsa acestei arătări se socotește dat pentru trăgător. Acest lucru este important pentru determinarea întinderii obligației avalistului. Avalistul este ținut în același mod ca persoana pentru care a garantat. Dispozițiile legale privind avalul cambiei sunt aplicabile și biletului la ordin în mod corespunzător.

În jurisprudența actuală se întâlnesc situații în care se respinge cererea de încuviințare a executării silite împotriva avalistului persoană fizică al unui bilet la ordin, pe motivul că biletul la ordin avalist conține doar semnătura avalistului, fără a indica numele și prenumele acestuia.

Noul Cod de procedură civilă, în formă inițială, a dat încuviințarea executării silite în competența instanțelor de executare, însă, prin Legea nr. 138/2014, încuviințarea executării silite a fost transferată în competența executorului judecătoresc.

Încheierea executorului judecătoresc prin care s-a dispus încuviințarea executării silite poate fi supusă controlului instanței de executare pe calea contestației la executare, în condițiile legii.

În acest context al cauzelor de refuz al încuviințării executării silite s-au conturat acele soluții jurisprudențiale controversate, în contradicție cu natura juridică a biletului la ordin, considerându-se că încuviințarea executării silite a biletului la ordin nu este posibilă dacă biletul la ordin avalizat conține numai semnătura avalistului, fără a indica numele și prenumele acestuia. În această concepție, dacă executorul judecătoresc nu poate stabili identitatea dintre semnatarul avalist al biletului la ordin și identitatea persoanei împotriva căreia se îndreaptă cererea de executare silită, încuviințarea executării silite trebuie respinsă.

Ioana-Bianca TOFAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică