Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Ion Predonu: Funcția de Decan trebuie să înceteze să fie doar un interesant paragraf curricular


21 aprilie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?

Ion Predonu: In decursul activitatii mele profesionale de aproximativ doua decenii, am constatat de prea multe ori ca insuficienta grija sau implicare tocmai din partea organelor reprezentative ale profesiei de avocat, in rezolvarea problemelor reale si concrete cu care ne confruntam in exercitarea profesiei noastre, sunt aspecte care ne influenteaza pe toti si care ingreuneaza un demers si asa din ce in ce mai anevoios.

Decizia mea este, prin urmare, motivata de aceste triste constatari, de convingerea ca lucrurile pot fi mult imbunatatite, dar si de incurajarile venite din partea multora dintre colegii mei avocati, cei care m-au si indemnat sa fac auzit si aplicat un sistem de valori si solutii demn de aceasta nobila profesie si pe care il impartasim cei mai multi dintre noi.

Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine ca si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?

Ion Predonu: Consider ca este un lucru pozitiv, si totodata, un semn ca incepem sa ne trezim din letargia aceasta care ne-a facut sa ne pese prea putin de ceea ce se intampla la nivelul celui mai reprezentativ dintre organele de conducere ale acestei profesii, letargie din cauza careia am acceptat solutii de conducere fara prea mare legatura cu identitatea acestei profesii. Este, cu siguranta, un semn ca incepem sa ne insanatosim.

Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?

Ion Predonu: Cred ca orice este posibil, nu exclud o astfel de varianta, cum nici nu pot sa o confirm cu tarie. De obicei, insa, tipul acesta de asociere se dovedeste, mai devreme sau mai tarziu, extrem de pagubos si de nociv pentru cei carora rezultatul unui astfel de vot le este pana la urma opozabil. Chiar daca „schema” se dovedeste castigatoare, este doar o chestiune de timp pana cand lipsa intentiilor oneste duce la lipsa rezultatelor pozitive si vizibile si se produce demascarea, daca ii pot spune asa. Oricum, istoria cerne, de regula, sarlatanii de marile caractere si valori.

Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Ion Predonu: Sarmisa Bilcescu-Alimnisteanu a fost prima romanca avocat din Europa, prima femeie din Europa care a obtinut licenta in Drept la Universitatea din Paris si prima femeie din lume cu un doctorat in Drept, iar Ella L. Negruzzi a fost prima femeie avocat din Romania, in 1919.

N-as merge pe panta aceasta a feminismului, cel putin nu in acest caz. Parerea mea este ca statistica pe care o numiti este determinata de o alegere pur personala a colegelor avocat care nu au simtit impulsul de a candida in acest moment. Cu privire la o eventuala preferinta a avocatilor de a fi condusi exclusiv de un barbat, desi factorii care determina alegerea decanului Baroului Bucuresti dintre un anumit numar de candidati sunt care mai de care mai diversi si nu neaparat legati de bunastarea acestei profesii, as spune ca aceasta chestiune a unui decan-femeie versus un decan-barbat este cea mai putin verosimila.

Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intentii aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?

Ion Predonu: Desi profesia de avocat este o profesie liberala, ea nu a putut scapa incorsetarilor de ordin administrativ, lucru care se traduce prin realitatea unor numeroase taxe si impozite din ce in ce mai impovaratoare, mai ales pentru avocatii care nu sunt inregimentati marilor societati profesionale.

In plus, societatea este intr-o continua dinamica, legislatia care reglementeaza aceasta profesie trebuie si ea regandita, astfel incat sa se asigure o protectie reala a avocatului.

Din pacate, atat rolul Baroului, cat si al decanului sunt, in realitate, mai degraba onorifice, mult indepartate de realitatile si nevoile de zi cu zi ale avocatilor pe care se presupune ca ii reprezinta.

Schimbarile care se impun sunt cele concrete, cele care ii redau avocatului demnitatea si recunoasterea profesionala si sociala, cele care ii usureaza traiul zilnic si chestiunile mai putin ideologice, dar mult mai stringente cum ar fi casa, masa, cele care impiedica tracasarea si umilirea avocatului pledant, cele care ii permit avocatului pensionar sa aiba o batranete decenta.

Nu schimbarile de suprafata, nu cosmetizarea superficiala a unor realitati pe care putini au curajul sa le priveasca in fata, nu ignorarea unor semnale de alarma sunt masurile de care avem cu totii nevoie. Avem imperioasa nevoie de abordarea problemelor cu un radical bun simt si dorinta de schimbare.

Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?

Ion Predonu: Fara sa para simplist, problemele cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti sunt aceleasi cu care se confrunta avocatii din cadrul oricarui alt barou din tara si, de fapt, sunt problemele cu care se confrunta orice alt cetatean al acestei societati atat de incercate, de divizate de tot felul de factori abrupti si periculosi. Efortul de a supravietui si de a-ti castiga painea, efortul de a te face ascultat si respectat, efortul de a putea tine piept unor politici fiscale haotice si efortul de a ramane fidel adevaratelor valori profesionale si umane. Solutiile, dincolo de mecanismul specific fiecareia dintre ele, stau in primul rand in constientizarea problemelor, in al doilea rand, in luarea deciziei de a le rezolva si, in al treilea rand, in materializarea primelor doua, intr-un ciclu neintrerupt si independent. Solutia este ca, pentru rezolarea problemelor cu care ne confruntam, fiecare dintre noi sa mandatam in mod constient si responsabil acele persoane care pot, stiu si vor sa ne reprezinte, cu adevarat, interesele.

Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.

Ion Predonu: Destept si muncitor versus suficient si inert, prezent si activ versus decorativ si onorific, apropiat si atent versus arogant si nepasator. Aceasta functie trebuie sa inceteze sa fie doar un interesant paragraf curricular si sa inceapa sa serveasca scopului pentru care a fost creata, adica intereselor si nevoilor avocatilor, si nu invers.

Alina Matei: Va cunoasteti contracandidatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?

Ion Predonu: Pe unii, da. Referitor la a doua parte a intrebarii dvs., as prefera totusi sa nu fac abstractie de realitatea contextului in care purtam acest dialog, doar de dragul exercitiului.

Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-a facut cel mai bine treaba?

Ion Predonu: Daca m-as raporta la perioada interbelica, as putea numi, cu siguranta, cateva personaje care ar putea servi drept modele fiecaruia dintre noi. Insa, cum perioada aceea este mult prea indepartatata cat sa pot aprecia cine si-a facut cel mai bine treaba, din trecutul apropiat noua nu pot numi niciun exemplu notabil.

Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?

Ion Predonu: Timid si stangace, ca si pana acum.

Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?

Ion Predonu: Este prematur sa-mi cristalizez acum aceste intentii. Le voi devoala cand si daca va fi momentul.

Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?

Ion Predonu: Una dintre trasaturile definitorii ale profesiei de avocat este acea ca formarea profesionala trebuie sa fie una continuua. Procesul de invatare, de studiere si de urmarire a noutatilor legislative este unul permanent si vital, fara de care nu te poti numi avocat. Aici, blazarea si suficienta nu isi au locul. De regula, procesul despre care va vorbeam mai devreme este unul individual, care apare ca o conditie sine qua non pentru un avocat care isi doreste performanta. Insa, sunt de parere ca este oportuna, in continuare, adoptarea, la nivelui Baroului, a unor programe de pregatire profesionala adaptate legislatiei si dinamicii profesiei de avocat.

Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?

Ion Predonu: Din punctul meu de vedere, dar am intalnit acelasi punct de vedere si la colegii avocati cu care am dezbatut aceasta problema, aici avem de-a face cu un esec atat legislativ, cat si al interesului profesiei de avocat. O nefericita combinatie intre o insuficienta cunoastere a realitatii romanesti si un avant inexplicabil de a aplica in Romania orice fel de modele, atata timp cat sunt straine/occidentale, fara nicio legatura cu particularitatile la care ar fi trebuit sa ne raportam. S-a creat astfel un hibrid inutil, care nu face altceva decat sa diminueze si mai mult un portofoliu de clienti si asa in scadere din cauza altor factori la fel de aberanti. N-as vrea sa lezez orgolii sensibile, insa nu trebuie sa ne fie teama sa recunoastem adevarul, la urma urmelor, scopul Baroului este sa protejeze interesele avocatilor, nu sa dea din cap ingaduitor la tot felul de trasnai legislative si interese straine profesiei de avocat.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?

Ion Predonu: Mi-am desfasurat intreaga activitate in cadrul unui birou individual, stiu deci ce inseamna si libertatea si responsabilitatea lucrului pe cont propriu. La fel de bine cunosc insa si ce inseamna si cealalta fata a medaliei. Ca lucreaza individual sau in cadrul unor mari societati profesionale este un detaliu organizatoric care nici nu stirbeste cu nimic si nici nu atribuie din oficiu calitatea de bun avocat. Ma simt apropiat fata de oricine intelege sa isi exercite aceasta profesie cu competenta si cu respectarea principiilor fundamentale ale profesiei de avocat.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii de litigii sau de avocatii de consultanta?

Ion Predonu: V-as ruga sa ma scuzati daca am sa refuz sa emit consideratii care sa sugereze macar cum ca as avea vreun soi de preferinta fata de vreo categorie sau alta. Specialitatea pe care o adopta sau nu un avocat sau altul nu are absolut nicio importanta sau relevanta in acest context. Si oricine va deveni Decanul Baroului Bucuresti trebuie sa se debaraseze de astfel de preferinte, daca le are. Fiecare dintre avocatii Baroului Bucuresti merita aceeasi atentie si apropiere.

Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Ion Predonu: Pericolul atunci cand impartim o astfel de profesie in avocati care lucreaza pe cont propriu sau corporatisti, de litigii sau de consultanta, tineri sau batrani si cand avem pretentia ca avem programe speciale sau afinitati pentru fiecare dintre ele este ca sfarsim prin a nu face nimic pentru niciuna dintre aceste categorii. Parerea mea este ca trebuie corect identificate problemele si ca fiecare avocat trebuie protejat si aparat in mod egal. Asta nu inseamna faptul ca metodele nu pot si nu trebuie sa fie nuantate/adaptate in functie de nevoile particulare. Insa nu trebuie sa facem greseala de a scinda aceasta categorie profesionala.

Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?

Ion Predonu: Nu stiu ce anume este definitoriu pentru ceilalti candidati, astfel incat sa va pot spune ce ne diferentiaza. Insa va pot spune in ce cred si dupa ce m-am ghidat intotdeauna in viata. Cred cu tarie in lege, in verticalitate, in demnitate, in cinste si onoare, in corectitudine, umanitate, bun simt si omenie, in lucrul facut bine si pe intregime, in ajutorul dat societatii in care traiesc si semenilor mei, in a-mi pasa si a ma implica, in cuvantul dat, in a fi avocat.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?

Ion Predonu: Marturisesc, am fost socat sa constat ca tocmai unii dintre cei care au avut sansa privilegiata de a fi putut sa schimbe lucurile in bine, dar pe care au irosit-o in mod nepermis, fac acum tot felul de propuneri de imbunatatire a conditiei avocatului cu ajutorul unor metode ridicole sau nerealiste cum ar fi click-ul unui mouse.

Motivul pentru care dau acest exemplu nu este pentru ca imi doresc sa intru in vreun soi de polemica, ci pentru ca vreau sa fac o rugaminte catre cei care vor vota, indiferent de optiunea lor, anume aceea ca de aceasta data, macar, sa judece lucrurile in profunzime si sa citeasca dincolo de cuvintele candidatilor, unele dintre aceste cuvinte fiind puse intr-o insiruire lipsita de continut si de substanta, incat e atat de usor sa intelegi ca un astfel de om nu va face nimic din ce-i sta in putere si care ti-ar putea schimba viata profesionala, dar, ca o consecinta, si pe cea personala.

Alegerile pe care le facem sau nu le facem ne influenteaza pe toti, de aceea responsabilitatea unui vot este considerabila, iar exprimarea unei optiuni trebuie sa inceteze sa mai fie o chestiune pur conjuncturala sau luata in deradere.

Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine. Mult succes!

Ion Predonu: Va multumesc si eu pentru oportunitatea de a fi participat la acest interviu.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică