
Facultatea de Drept a Universității din București a găzduit joi, 16 aprilie 2015, dezbaterea cu tema ”Perspectiva NATO asupra chestiunilor actuale de drept internațional”, ce l-a avut ca speaker pe Steven Hill (AB Harvard, JD Yale), Directorul Departamentului Juridic al NATO.
Cum o astfel de oportunitate nu se ivește des, i-am cerut profesorului cu care aveam curs să mă învoiască pentru a-mi permite să particip la prelegere. Văzând încântarea profesorului, mi-am dat seama că va fi un eveniment deosebit și nu a dezamăgit. Am decis să împărtășesc cu voi câteva impresii de la dezbatere.
Steven Hill (AB Harvard, JD Yale), Directorul Departamentului Juridic al NATO și-a început activitatea acum 15 ani ca avocat în U.S. Department of State. El a mărturisit că voia sa fie diplomat, dar s-a gândit că e mai folositor să fii avocat. Astfel a dat examen de admitere în profesie și a primit un job în departamentul legal. De-a lungul timpului a lucrat, însă, și ca diplomat în cadrul ambasadelor diferitelor țări, cum ar fi Irak, China și altele. De asemenea, a mărturisit că prima sa zi de muncă a fost cea în care Rusia a invadat Ucraina.
În continuare, a dorit să ne prezinte câte ceva din structura juridică a NATO. În primul rând, trebuie precizat că nu mai există nimic de genul NATO. Acesta are o structură destul de complicată – similară cu controlul civil asupra armatei. În prezent are 28 de aliați, două sedii militare de bază – una la Mols (Elveția) și una în Northern Virginia. Una dintre ele se ocupă cu operațiunile militare, antrenament etc., iar cealaltă cu „doctrina” NATO. Politica e la Bruxelles.
La momentul acesta, NATO este angajat în operațiuni militare în Afghanistan, Kosovo, Marea Mediterană și Africa (pentru a împiedica teroriștii).
Desigur, studenților le-a fost prezentată și structura NATO, cum funcționează aceasta. Însă, în realitate, se pun anumite întrebări: Este NATO cu adevărat o organizație în sensul dreptului internațional? Ce înseamnă, cu adevărat, pacea și securitatea? Ce înseamnă un atac și de ce, în fapt, e important să intervii? Desigur, răspunsurile sunt multiple și niciodată complete.
Steven Hill a finalizat cu următorul îndemn: ”I want you to work as international lawyers!” Îndemn ce cu siguranță ne-a pus pe gânduri pe majoritatea. Însă, până la noi decizii, îi mulțumim pentru vizită și îl așteptăm și altădată pentru a cunoaște alte generații.
Aflaţi mai mult despre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Perspectiva NATO asupra chestiunilor actuale de Drept internațional, Steven HillJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.