« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Steven Hill la Facultatea de Drept a Universității din București. Cum a fost
22.04.2015 | Ingrid-Andra BUSUIOC

JURIDICE - In Law We Trust

Facultatea de Drept a Universității din București a găzduit joi, 16 aprilie 2015, dezbaterea cu tema ”Perspectiva NATO asupra chestiunilor actuale de drept internațional”, ce l-a avut ca speaker pe Steven Hill (AB Harvard, JD Yale), Directorul Departamentului Juridic al NATO.

Cum o astfel de oportunitate nu se ivește des, i-am cerut profesorului cu care aveam curs să mă învoiască pentru a-mi permite să particip la prelegere. Văzând încântarea profesorului, mi-am dat seama că va fi un eveniment deosebit și nu a dezamăgit. Am decis să împărtășesc cu voi câteva impresii de la dezbatere.

Steven Hill (AB Harvard, JD Yale), Directorul Departamentului Juridic al NATO și-a început activitatea acum 15 ani ca avocat în U.S. Department of State. El a mărturisit că voia sa fie diplomat, dar s-a gândit că e mai folositor să fii avocat. Astfel a dat examen de admitere în profesie și a primit un job în departamentul legal. De-a lungul timpului a lucrat, însă, și ca diplomat în cadrul ambasadelor diferitelor țări, cum ar fi Irak, China și altele. De asemenea, a mărturisit că prima sa zi de muncă a fost cea în care Rusia a invadat Ucraina.

În continuare, a dorit să ne prezinte câte ceva din structura juridică a NATO. În primul rând, trebuie precizat că nu mai există nimic de genul NATO. Acesta are o structură destul de complicată – similară cu controlul civil asupra armatei. În prezent are 28 de aliați, două sedii militare de bază – una la Mols (Elveția) și una în Northern Virginia. Una dintre ele se ocupă cu operațiunile militare, antrenament etc., iar cealaltă cu „doctrina” NATO. Politica e la Bruxelles.

La momentul acesta, NATO este angajat în operațiuni militare în Afghanistan, Kosovo, Marea Mediterană și Africa (pentru a împiedica teroriștii).

Desigur, studenților le-a fost prezentată și structura NATO, cum funcționează aceasta. Însă, în realitate, se pun anumite întrebări: Este NATO cu adevărat o organizație în sensul dreptului internațional? Ce înseamnă, cu adevărat, pacea și securitatea? Ce înseamnă un atac și de ce, în fapt, e important să intervii? Desigur, răspunsurile sunt multiple și niciodată complete.

Steven Hill a finalizat cu următorul îndemn: ”I want you to work as international lawyers!” Îndemn ce cu siguranță ne-a pus pe gânduri pe majoritatea. Însă, până la noi decizii, îi mulțumim pentru vizită și îl așteptăm și altădată pentru a cunoaște alte generații.

Ingrid-Andra BUSUIOC

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.