« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Notarii publici cer reducerea taxei de autentificare
16.10.2008 | JURIDICE.ro, UNNPR

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (U.N.N.P.R.) a luat cunostinta despre situatiile intervenite in piata imobiliara a ultimelor luni referitoare la discrepantele care apar intre valorile de circulatie reale ale unor imobile si valorile acestora cuprinse in expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici, in baza prevederilor Codului Fiscal in vigoare. Fata de acestea, U.N.N.P.R. face urmatoarele precizari:

Necesitatea existentei unor expertize imobiliare care sa prevada valorile minime de circulatie a imobilelor a aparut, din punctul de vedere al Statului, in momentul in care autoritatile au constatat ca partile actelor notariale declara un pret de tranzactionare mult mai mic decat cel real si, prin aceasta, Statul incasa mai putine impozite decat ar fi trebuit.

De aceea, prin legi speciale, s-a instituit obligatia Camerelor Notarilor Publici de a comanda expertizele la sfarsitul fiecarui an, urmand ca acestea sa se aplice in anul urmator .

Prin Legea nr. 163/2005 (in prezent abrogata), art. 77 indice 1 (5), se prevedea ca "expertizele intocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel putin o data pe an si avizate de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile teritoriale”, astfel incat acestea sa reflecte, pe cat posibil, fluctuatiile din piata. Ulterior, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 343/2006, s-a prevazut, in art. 77 indice 1 (5) urmatoarele: "camerele notarilor publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.”

Avand in vedere aceste obligatii legale, instituite prin legi speciale, ale Camerelor Notarilor Publici de a comanda expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile dar si tendinta inregistrata in piata de scadere a preturilor unor imobile din anumite zone si avand in vedere, mai cu seama, dorinta UNNPR de a veni in sprijinul cetatenilor care, in prezent, sunt obligati sa plateasca taxele autentificarii actelor notariale la valoarea din expertiza si nu la cea de tranzactionare, UNNPR s-a adresat Ministerului Finantelor Publice cu propunerea ca, prin modificare legislativa, sa se revina la situatia anterioara anului 2006 si anume, posibilitatea ca expertizele sa fie reactualizate cel putin o data pe an. In acest fel, expertizele vor putea sa reflecte cat mai corect posibil scaderile sau cresterile valorilor imobiliare din tara noastra.

Prin aceasta initiativa, UNNPR spera ca cetatenii beneficiari ai serviciilor notariale sa nu fie impozitati de catre Stat pentru o suma mai mare decat cea pe care acestia o primesc in mod real la incheierea actelor notariale.

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD