Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Logodna în Noul Cod Civil | Mihaela Adriana Oprescu


23 aprilie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Drept civil, Familie, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

* a se vedea dezbaterea: Mai rară decât fiducia: logodna [DEZBATERI.JURIDICE]

Av. dr. Mihaela Adriana Oprescu a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2012 articolul intitulat: „Logodna în Noul Cod Civil”.

Lucrarea urmărește să realizeze o analiză a unei instituții introduse de Noul Cod Civil, și anume logodna, fiind puse în discuție principalele implicații ale acestei inovații legislative.

Tratând natura juridică a logodnei, ulterior unei vaste cercetări asupra doctrinei și jurisprudenței atât autohtone, cât și străine, autoarea consideră logodna ca fiind un act sui generis. Astfel, se susține că părțile își asumă o obligație de mijloace ce constă în depunerea diligențelor în vederea construirii unei relații care să aibă ca finalitate căsătoria.

Referitor la efectele acesteia, este subliniat că, în ciuda opțiunii legiuitorului de a o defini drept “promisiunea reciprocă”, logodna nu poate fi considerată un ante-contract de căsătorie. Această concluzie se întemeiază și pe imposibilitatea instanței de a dispune “executarea silită” a promisiunii, așa cum ar fi posibil de exemplu în cazul unei promisiuni de vânzare-cumpărare.

Studiul prezintă totodată și unul dintre efectele juridice ale logodnei: obligația de restituire a darurilor făcute în vederea căsătoriei. Sunt amintite în acest sens condițiile a căror îndeplinire determină nașterea obligației de restituire: ruptura logodnei să fie consecința voinței ambilor sau doar a unuia dintre parteneri, darurile să fi fost date în vederea căsătoriei, iar darul să nu poată fi considerat un dar obișnuit.

Cercetarea autoarei vizează și stabilirea prejudiciului ce va fi datorat în ipoteza unei răspunderi pentru ruperea abuzivă a logodnei. Este indicată astfel jurisprudența franceză, unde demisia logodnicei de la locul de muncă pentru a se dedica vieții de familie, cheltuielile efectuate în vederea celebrării căsătoriei sunt prejudicii ce au fost considerate necesar a fi reparate.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro