Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Logodna în Noul Cod Civil | Mihaela Adriana Oprescu
23.04.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

* a se vedea dezbaterea: Mai rară decât fiducia: logodna [DEZBATERI.JURIDICE]

Av. dr. Mihaela Adriana Oprescu a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2012 articolul intitulat: „Logodna în Noul Cod Civil”.

Lucrarea urmărește să realizeze o analiză a unei instituții introduse de Noul Cod Civil, și anume logodna, fiind puse în discuție principalele implicații ale acestei inovații legislative.

Tratând natura juridică a logodnei, ulterior unei vaste cercetări asupra doctrinei și jurisprudenței atât autohtone, cât și străine, autoarea consideră logodna ca fiind un act sui generis. Astfel, se susține că părțile își asumă o obligație de mijloace ce constă în depunerea diligențelor în vederea construirii unei relații care să aibă ca finalitate căsătoria.

Referitor la efectele acesteia, este subliniat că, în ciuda opțiunii legiuitorului de a o defini drept “promisiunea reciprocă”, logodna nu poate fi considerată un ante-contract de căsătorie. Această concluzie se întemeiază și pe imposibilitatea instanței de a dispune “executarea silită” a promisiunii, așa cum ar fi posibil de exemplu în cazul unei promisiuni de vânzare-cumpărare.

Studiul prezintă totodată și unul dintre efectele juridice ale logodnei: obligația de restituire a darurilor făcute în vederea căsătoriei. Sunt amintite în acest sens condițiile a căror îndeplinire determină nașterea obligației de restituire: ruptura logodnei să fie consecința voinței ambilor sau doar a unuia dintre parteneri, darurile să fi fost date în vederea căsătoriei, iar darul să nu poată fi considerat un dar obișnuit.

Cercetarea autoarei vizează și stabilirea prejudiciului ce va fi datorat în ipoteza unei răspunderi pentru ruperea abuzivă a logodnei. Este indicată astfel jurisprudența franceză, unde demisia logodnicei de la locul de muncă pentru a se dedica vieții de familie, cheltuielile efectuate în vederea celebrării căsătoriei sunt prejudicii ce au fost considerate necesar a fi reparate.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.