Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ion Turculeanu: În Baroul Dolj sunt avocați competenți, responsabili, eleganți


25 aprilie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Mulțumesc, domnule Profesor, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Opt ani în fruntea Baroului Dolj într-o perioadă nu tocmai prielnică. Cum au fost cele două mandate de Decan?

Ion Turculeanu: La început au fost provocatoare. Apoi au devenit pasionale și cred că la final au fost chiar productive. Este adevărat că nu a fost tocmai o perioadă prielnică, ci a fost chiar în plină criză dacă ne gândim la aspectul economic din perioada de la jumătatea anului 2008, până azi, dar când îți propui să faci ceva în interesul celor care te-au ales, al profesiei, trebuie să te sprijini în general pe ceea ce poți tu să faci și nu pe ceea ce pot să îți dea ție alții. Și din punctul acesta de vedere cred că noi, cei din Baroul Dolj, am reușit să depășim criza. Pe de altă parte, citând-ul pe Peter O’Toole, mărturisesc că nu am vrut să fiu un decan obișnuit pentru că mi-am propus îmi fiu unul extraordinar. Mi-ar fi plăcut să și reușesc.

Alina Matei: Cum ați reușit să urniți lucrurile pe mai multe planuri? Mă refer, de exemplu, la transparența în activitatea Baroului, cu ordine de zi afișată înainte și după ședința Consiliului, când știm cum funcționează lucrurile în barouri mai mici, dar și mai mari decât Baroul Dolj, unde ordinea de zi e o enigmă, iar cea soluționată – o aroganță, un fum. Ați pus avocații din Baroul Dolj într-un spațiu al normalității, ceea ce este mare lucru.

Ion Turculeanu: Dificultatea cea mai mare nu a fost aceea de a instaura normalitatea, ci de a menține această normalitate ca regulă. Din păcate, este trist că normalitatea a ajuns să fie excepție, când de fapt, societatea în sine ar trebui să se bazeze pe normalitate și din acest motiv a fi normal înseamnă a fi extraordinar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că gesturile de normalitate sunt mai puține în raport cu celelalte. Și nu pot să trec peste un gest de o simplitate extraordinară, dar cu semnificație deosebită pentru profesie. Am aflat ieri, cu o satisfacție deosebită de hotărârea Curții de Apel Alba Iulia referitoare la accesul publicului la documentele create de instanță. O decizie care mă convinge că putem fi normali, fără a fi extraordinari. De aceea, apreciez această hotărâre, mai ales că cei care au luat-o au fost primii care s-au gândit la verificarea legitimațiilor avocaților în sălile de judecată. De altfel, mă regăsesc în aceste hotărâri pentru că le-am gândit și le-am susținut mereu. Cu privire la transparență, este evident că oamenii au încredere în tine atunci când îți văd activitatea pentru că în acest fel pot să și aprecieze dacă speranțele le sunt împlinite.

Alina Matei: Sunt sigură că nu au fost toate lucrurile roz și poate că unele nu au ieșit așa cum v-ați propus, dar ați continuat. Am bănuiala, însă, că în tot efortul depus ați avut permanent în minte privirea sfredelitoare a colegilor avocați, membri ai Baroului Dolj. Ce s-ar fi putut face și așteaptă încă în Univers să vină vremea?

Ion Turculeanu: Sunt sigur că totdeauna, când faci ceva, la final te gândești că ar fi putut să fie mai bine. Este și aceasta o dovadă de normalitate, pentru că în activitatea următoare vei încerca să faci ceea ce nu ai făcut în trecut și vei constata din nou că ar fi putut fi și mai bine. Și dacă unele lucruri nu ies cum ți-ai fi dorit sau ți-au ieșit perfect, cred că totdeauna ele trebuie să continue. Și aceasta nu pentru că neapărat eram sub privirile colegilor mei, ci datorită faptului că i-am implicat pe toți în activitățile baroului, pentru că ar trebui să ne obișnuim să nu cerem mereu de la altcineva, ci trebuie să îl ajutăm să facă sau să îndeplinească mandatul pe care i l-am dat când l-am ales. Am avut întotdeauna ușa deschisă atât la propriu cât și la figurat și i-am învățat pe colegii mei că înainte de a întreba Ce face decanul pentru noi? ar trebui să se întrebe Ce facem noi pentru profesie ? și nu dintr-o funcție de conducere, ci pur și simplu din calitatea de avocat. Nu întâmplător pe frontispiciul Templului din Delphi era scris ”Cunoaște-te pe tine”. Și din acest punct de vedere, cred că în Baroul Dolj sunt avocați competenți, responsabili, eleganți, adică veritabile condiții pe care trebuie să le îndeplinească un Avocat.

Alina Matei: Copiii imită. Știu de la fiu-miu. Oamenii mai imită? Vă întreb pentru că în mesajul dumneavoastră dat publicității cu prilejul finalizării mandatului de Decan, spuneați că generațiile viitoare ar trebui să cunoască și să imite munca și sacrificiile făcute. Vorbim de metabolism al avocaților, unde e musai să fie originali.

Ion Turculeanu: Sigur că fiecare avocat are personalitate distinctă și acest lucru este firesc, pentru că altminteri am risca să devenim banali, fiind toți la fel. Originalitatea însă trebuie să se bazeze pe responsabilitate, pe devotament și pe o activitate dedicată baroului, profesiei și interesului avocaților.

Alina Matei: Sunt convinsă că și din poziția de membru al Consiliului Baroului Dolj veți acționa pentru sprijinirea colegilor avocați. Cum vă veți delimita dacă veți depista vreo fantă care duce spre un teren nepropice?

Ion Turculeanu: În toți acești opt ani, nu m-am gândit decât la interesele Baroului Dolj și ale profesiei de avocat. De aceea, și în viitor, indiferent de calitatea pe care o am, aceea de simplu avocat, de membru a Consiliului Baroului Dolj sau aceea de membru al Comisiei Permanente, nu am în minte decât interesele profesiei de avocat.

Alina Matei: Ca și membru al Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România, ce rol a avut sau cum a contribuit Baroul Dolj la trecerea pragurilor în probleme importante pentru avocați?

Ion Turculeanu: Calitatea de membru al Comisiei Permanente mi-a conferit prilejul de a fi permanent acolo unde s-au luat deciziile referitoare la profesia de avocat în România. Din această perspectivă, avocații din Baroul Dolj au fost avantajați de faptul că au fost informați cu ceea ce se întâmplă la nivel de decizie Comisie Permanentă, iar pe de altă parte au avut ocazia să își exprime opiniile și să aibă inițiative pe care eu le-am adus la cunoștința Comisiei Permanente și a U.N.B.R.. Acest fapt s-a evidențiat și în dinamica activităților desfășurate la Baroul Dolj și aici mă refer la raporturile instituționale pe care Baroul Dolj le are cu diferite instituții, conferințele organizate cu participarea unor importanți formatori de opinie, indiferent de domeniul de aplicare dar și cu privire la activitățile cultural-sociale desfășurate de Baroul Dolj în această perioadă (e.g. Toamna Culturală a Baroului Dolj, Fii Bun și Dăruiește de Crăciun, Ziua Porților Deschise).

Alina Matei: Există, în prezent, atentate la adresa avocaților, avocaturii? Avocatura ilegală ar putea fi un astfel de atentat?

Ion Turculeanu: Indiscutabil că întâlnim situații în care acest drept constituțional pe care îl reprezintă avocatura, dreptul la apărare, devine vulnerabil. Această vulnerabilitate însă, în opinia mea, are câteva cauze. Mai întâi de toate, reglementările din noile coduri au dovedit că profesiei nu i se recunosc valențele de care vorbeam mai sus. Am să dau exemple aici. Un exemplu este articolul 200 din Codul de procedură civilă care în opinia mea împiedică accesul la justiție al oricărui cetățean. În sprijinul afirmației mele este statistica anulării cererilor de chemare în judecată, dar și mărirea duratei de timp de la înregistrarea cererii de chemare în judecată și până la primul termen de judecată. Orice altă statistică în legătură cu cele afirmate de mine nu reprezintă realitatea. Tot în materie de legiferare aș face trimitere la codul de procedură penală în care, foarte multe încheieri se dau în Camera de Consiliu, fără participarea avocatului și a inculpatului. Noroc cu intervenția Curții Constituționale. Au fost doar două exemple, dar pot fi și altele. O a doua vulnerabilitate constă în incapacitatea noastră de a identifica noi oportunități, în condițiile în care, tot prin reglementări am pierdut activități care tradițional erau ale avocaților. Mă gândesc, spre exemplu, dacă nu cumva în materie de liberalități, nu ar fi fost oportună obligativitatea prezenței avocatului, știut fiind că atunci când se încheie asemenea acte juridice, notarul nu poate da consultanță, să spunem și donatorului și donatarului. Și în fine, a treia vulnerabilitate este determinată de lipsa de reacție a instituțiilor abilitate să o protejeze față de cei care atentează mereu la această profesie. Și aici cred că lucrurile au început să se miște, deși foarte târziu, chiar nejustificat, întârziere care a dus la consecințele pe care le cunoaștem cu toții astăzi. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Alina Matei: Ce valori stau la temelia avocaturii?

Ion Turculeanu: Independență, devotament, onestitate, integritate, corectitudine, competență, responsabilitate publică. Observați, cu unele te naști, pe altele le dobândești, toate la un loc adunate, dau ceea ce se numește personalitate.

Alina Matei: Ce avocat oltean din istoria Baroului Dolj v-a impresionat încât să spuneți, în gând, ce bine că m-a făcut mama oltean?

Ion Turculeanu: Baroul Dolj a avut de-a lungul timpului mari personalități și de aceea este deja o tradiție ca de fiecare dată când profesia își serbează ziua, Baroul Dolj să omagieze o astfel de personalitate. Pentru mine însă, dintre toți aceștia, rămâne de referință marele Decan Dem. D. Stoenescu, cel care a condus destinele Baroului Dolj între 1921 și 1934 (a murit în funcție), cel care a reformat Baroul Dolj la vremea respectivă și care și-a lăsat, de asemenea, o bună parte din avere, precum și biblioteca, Baroului Dolj.

Alina Matei: Vânătoarea sau pescuitul? Ce preferați?

Ion Turculeanu: Veți fi surprinși să aflați că nu prefer nici vânătoarea și nici pescuitul, ci prefer un titlu: ”BINECUVÂNTAȚI ANIMALELE ȘI COPIII”.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Ion Turculeanu: Utilizatorilor JURIDICE.ro să îndrăznească și să spere.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Ion Turculeanu: Vă mulțumesc pentru cei opt ani de obiectivitate, pentru faptul că de nenumărate ori m-ați inspirat și pentru faptul că, dacă Baroul Dolj înseamnă ceva, acest fapt vi se datorează și dumneavoastră.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii