Obiectivele mele pentru Baroul Bucureşti
27 aprilie 2015 | Eugen Gheorghe TITU
Numele meu este Eugen Gheorghe Titu și candidez pentru funcția de membru al Consiliului Baroului București.
În primul rând, fac un apel către toți colegii mei avocați și îi învit să participe în număr cât mai mare la Adunarea Generală din 17 mai 2015 pentru a-și exprima punctul de vedere. Este deosebit de important ca fiecare dintre noi să aibă un cuvânt de spus în alegerea organelor Baroului București, întrucât numai în acest mod se pot asigura că, din cadrul Consiliului Baroului București, vor face parte acei avocați al căror program electoral se raliază cel mai bine pe dorințele acestora.
În cele ce urmează, vă voi prezenta pe scurt câteva dintre obiectivele mele ca și candidat la demnitatea de consilier al Baroului București:
1. Măsuri pentru avocații stagiari
Prioritatea mea va fi să propun o serie de demersuri care să susțină și să creeze beneficii avocaților stagiari.
În primul rând, aș propune înființarea unui Birou de informare, în cadrul căruia avocații stagiari să beneficieze de consiliere cu privire la tot ceea ce presupune partea administrativă a avocaturii, începând cu înscrierea în Baroul București, cu toate demersurile necesare, și continuând cu restul obligațiile care decurg din statutul de avocat stagiar. De asemenea, o altă atribuție a acestui Birou de informare ar fi să faciliteze găsirea unui maestru pentru acei avocați stagiari care nu au început activitatea la vreo societate de avocatură sau cabinet de avocat individual și nu numai. Astfel, avocații stagiari vor fi informați cu privire la ofertele de angajare/colaborare de pe piață și vor fi consiliați cu privire la modalitatea în care să se prezinte la interviu, astfel încât să își sporească șansele de a fi selectați.
O altă măsură pe care aș propune-o cu privire la avocații stagiari ar fi aceea de a reduce taxa privind examenul de admitere în profesie cu 50% față de cea stabilită anul anterior. Totodată, consider că în cuprinsul taxei pe care o plătesc avocații stagiari cu ocazia înscrierii la examenul de definitivat ar trebui inclusă și taxa care se dispune în vederea constituirii cabinetului de avocat individual, întrucât mulți dintre avocații stagiari care promovează examenul de definitivat doresc să pornească pe propriul drum, dar costurile aferente unei asemenea opțiuni depășesc bugetul acestora.
2. Măsuri cu privire la avocatura clandestină
O problemă reală și de actualitate o constituie avocatura clandestină care se efectuează prin intermediul unor societăți specializate pe diverse paliere. Un exemplu în acest sens îl constituie societățile specializate pe obținerea despăgubirilor din accidentele auto. Aceste societăți induc în eroare justițiabilii prin transmiterea de pliante în cadrul Institutului de Medicină Legală, creând falsa impresie că ar fi singurele care s-ar ocupa de această latură și, astfel, prejudiciază drepturile avocaților care utilizează modalitățile legale de promovare, prevăzute de legea avocaților.
În acest sens, ca și consilier în Baroul București, aș propune o serie de măsuri care să fie luate de urgență împotriva acestor societăți urmând ca astfel să se restaureze echilibrul cu privire la clientelă.
3. Măsuri cu privire la oficii
Reanalizarea SAJ-ului, în sensul în care fiecare avocat, indiferent că este stagiar sau definitiv, ar trebui să obțină din oficii, lunar, cel puțin venitul minim pe economie. În momentul actual, există un dezechilibru în această privință, dezechilibru care a fost semnalat de mai mulți avocați.
4. Măsuri cu privire la posibilitatea justițiabililor de a depune plângere la Baroul București
În contextul actual, în care presa și televiziunea promovează din plin dreptul justițiabililor de a face plângeri împotriva avocaților, procurorilor, judecătorilor etc. consider că s-a ajuns la situația unor abuzuri de drept, justițiabilii făcând plângeri nefondate, cu scop șicanator. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație îl constituie și faptul că pentru depunerea unor astfel de plângeri nu se percepe nicio taxă.
Propunerea mea în acest sens, și nu consider că ar îngrădi în vreun fel accesul justițiabililor la justiție, o constituie aceea de a se percepe o taxă ce cel puțin 20 lei la fiecare plângere depusă la Baroul București. Aceasta ar putea fi soluția pentru a evita să se mai ajungă la situația în care un justițiabil introduce nenumărate plângeri împotriva unui avocat doar pentru simplul fapt că pentru acest tip de plângere nu se percepe niciun fel de taxă.
5. Măsuri privind apărarea profesiei de avocat
În momentul în care anumite persoane sau organe atacă profesia de avocat sau chiar direct un avocat în mod individual, Baroul București ar trebui să intervină și să exprime un punct de vedere care să protejeze, pe de-o parte, interesele și drepturile acelui avocat, iar pe de altă parte, profesia de avocat.
6. Măsuri privind indemnizația de maternitate
Reglementarea cu privire la indemnizația de maternitate este deficitară și a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Cuantumul asigurat prin intermediul acestei indemnizații este mult prea mic raportat la contribuția plătită în fiecare lună, fapt pentru care aș propune un plafon minim mai mare de la care să pornească indemnizația de maternitate.
Acestea sunt, pe scurt, câteva dintre măsurile cele mai importante pe care le-aș propune în calitate de consilier în Baroul București.
În cazul în care viziunea mea este aceeași cu a dumneavoastră, vă invit cu căldură să participați la Adunarea Generală și să votați avocat Eugen Gheorghe Titu în funcția de membru al Consiliului Baroului București.
Avocat Eugen Gheorghe TITU
Baroul București
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro