Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Repararea prejudiciului produs prin depășirea inconvenientelor normale ale vecinătății | Mircea Duțu


29 aprilie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice

Prof. univ. dr. Mircea Duțu a publicat, în revista Pandectele Române nr. 3/2015, articolul intitulat „Repararea prejudiciului produs prin depășirea inconvenientelor normale ale vecinătății”.

Considerată un regim special de răspundere civilă, derogator de la dreptul comun, ori o limită judiciară a dreptului de proprietate, repararea daunei generate de inconvenientele (tulburările) anormale de vecinătate este percepută ca un răspuns la noile provocări ale societății moderne și postmoderne.

Textul art. 630 alin. (1) C. civ. se referă la „inconveniente mai mari decât cele normale în relațiile de vecinătate”. Tulburarea de vecinătate reprezintă daunele cauzate unui vecin, care atunci când exced inconvenientelor obișnuite de vecinătate sunt considerate anormale și obligă autorul tulburării de a despăgubi victima, chiar și atunci când această tulburare ar fi inerentă unei activității licite și nicio culpă nu ar putea fi reproșată celui care o cauzează.

Răspunderea persoanei care în exercitarea dreptului său de proprietate, printr-un act juridic sau material, cauzează o daună altuia are un puternic caracter specific. În ciuda particularităților izvorului său și condițiilor speciale de angajare, repararea daunei rezultate din depășirea inconvenientelor anormale de vecinătate rămâne o problemă de răspundere civilă (delictuală), ca o formă a acesteia supusă unui regim special. Specificul regimului juridic al inconvenientelor anormale de vecinătate rezidă în primul rând în condițiile ce trebuie îndeplinite pentru angajarea răspunderii civile.

Așadar, obligația autorului depășirii inconvenientelor de proprietate depinde de o condiție unică, dar capitală, caracterul anormal al inconvenientelor, iar judecătorul este singurul și în mod suveran chemat să-l constate.

În ceea ce privește natura juridică a reparării daunelor cauzate prin depășirea inconvenientelor anormale de vecinătate, dispozițiile legale reglementează un regim de răspunderile civilă fără culpă, care se fondează mai ales pe caracterul excesiv al inconvenientelor suportate de victimă și nu pe comportamentul autorului său prezumat. Redactarea art. 630 nu cere nicio probă a comportamentului culpabil pentru a stabili răspunderea unui proprietar care ar fi cauzat inconveniente excesive în materie de vecinătate.

Ioana-Bianca TOFAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică