Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Daria Niculcea: Cred că pentru a menține starea de bine este esențial ca tu însuți să fii bun cu cei din jur


28 aprilie 2015 | Ioana LIVESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Ioana Livescu: Bună, Daria. Eşti originară din Odessa, Ucraina, dar studiezi la Bucureşti. Cum a fost schimbarea pentru tine? De ce aici şi nu la Kiev?

Daria Niculcea: Bună, Ioana. În București sunt de ceva timp, mai precis de la 15 ani, când am venit să fac aici liceul. A fost o decizie luată împreună cu părinții mei, care s-au gândit că ar fi mult mai bine pentru mine să termin liceul într-o țară europeană, având în vedere că România tocmai aderase la UE. M-am adaptat destul de repede, iar oamenii în România mi se par mult mai calzi și prietenoși în comparație cu cei de acasă.

Ioana Livescu: De ce Drept?

Daria Niculcea: Să urmez Facultatea de Drept am visat de când eram mică, mai precis din clasa a V-a. Eram pasionată de Istorie și Drept în școala generală (da, în Ucraina se predă Dreptul în școală, sau cel puțin se preda când eram eu clasa a VIII-a și participasem și la un mini-proces simulat). Iar când eram în liceu eram sigură că vreau să intru la Facultatea de Drept, Universitatea din București.

Ioana Livescu: De ce JURIDICE.ro? Ce faci la JURIDICE.ro?

Daria Niculcea: De JURIDICE.ro am auzit la începutul primului an de facultate, atunci când am participat la programul de mentorat Succes în România și am aflat că mentorul meu va fi Andrei Săvescu, coordonatorul JURIDICE.ro. Inițial făceam traduceri de noutăți legislative din Rusia și Ucraina, apoi am devenit PM pe dreptinternationalpublic.ro, de care m-am ocupat o perioadă, în 2013 am devenit PM pe Universitaria, iar acum mă ocup de proiectele Cărți juridice și DEZBATERI JURIDICE.

Ioana Livescu: Activitatea pe care o desfășori pentru JURIDICE.ro a început dintr-o simplă curiozitate sau ai știut de la bun început ce vrei să faci și unde vrei să ajungi cu echipa?

Daria Niculcea: Nu din curiozitate, îmi doream să învăț, să fiu utilă, să mă implic și să fac parte dintr-o echipă de oameni pasionați, muncitori și foarte suportivi. Nu știam însă ce va urma, nu știam că voi fi Project Manager pe DEZBATERI JURIDICE, care atunci încă nu exista și care acum este un proiect atât de important.

Ioana Livescu: Această activitate te ajută în prezent la facultate? Societatea de Științe Juridice oferă internship-uri studenților interesați de acest mediu juridic. De ce s-ar alătura echipei?

Daria Niculcea: De aproape 3 ani fac parte din ”familia” JURIDICE.ro și cu siguranță activitatea pe care o desfășor îmi este utilă atât la facultate, cât și în viață. Pe lângă faptul că am cunoscut multă lume din domeniu și sunt tot timpul la curent cu noutățile juridice, am învățat scrisul juridic, redactarea unui articol, pentru care îi mulțumesc Alinei Matei, Senior Editor JURIDICE.ro, care a avut multă răbdare cu mine.

Ioana Livescu: Proiectul Succes în România – la care ai participat și tu – este un proiect complex, cu multe oportunități de informare, consiliere și orientare în carieră, posibilități de angajare. S-a pliat pe așteptările tale?

Daria Niculcea: Succes în România este un program de mentorat pentru studenții din străinătate. Și acum îmi aduc aminte de lansarea programului, eram foarte tristă pentru că mentorul la care fusesem repartizată nu venise. Mai târziu am aflat că, de fapt, era persoana care a pus bazele JURIDICE.ro și care probabil nu venise pentru că muncea de zor… Apoi l-am cunoscut pe Andrei Săvescu, care m-a învățat că pentru a avea succes trebuie să fii harnic și cuminte. Îi mulțumesc că a avut încredere în mine.

Ioana Livescu: Drept intern sau Drept internațional?

Daria Niculcea: În primul an de facultate: Drept internațional. Am făcut și o școală de vară în diplomație (împreună cu Diana Stoica și Robert Bălașa), ca să văd cu ce se mănâncă… Acum, cu siguranță Drept național!

Ioana Livescu: O materie preferată? Un profesor pe care îl admiri?

Daria Niculcea: Apreciez foarte mult toți profesorii de la noi de la facultate, dar există doi pe care îi admir foarte mult, domnul profesor Radu Rizoiu, cu care am făcut în anul 2 Drept civil și domnul profesor Aurel Ciobanu, cu care fac acum Procedură penală. Domnul Rizoiu m-a făcut să înțeleg Dreptul civil, iar domnul Ciobanu mi-a deschis apetitul pentru Procedura penală.

Ioana Livescu: Ești anul III acum, ce drum îți dorești să apuci după terminarea studiilor?

Daria Niculcea: Mă voi îndrepta către avocatură, asta mi-am dorit de când eram mică.

Ioana Livescu: Numele de Daria semnifică ideea de bine, care menţine binele. Cum menţii acest bine cu cei din jurul tău?

Daria Niculcea: Cred că pentru a menține starea de bine este esențial ca tu însuți să fii bun cu cei din jur. Bunătatea și grija sunt esențiale în viață, așa am fost învățată și așa cred!

Ioana Livescu: Mulțumesc, Daria, pentru interviu! Un mesaj, te rog, pentru studenții care ne urmăresc.

Daria Niculcea: Să fie activi, energici, onești și loiali. Mulțumesc foarte mult pentru interviu, Ioana!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică