Mihai Mareș: Avocatura trebuie să fie o profesie de care să fim cu toții mândri și care să fie apreciată la adevărata ei valoare
29 aprilie 2015 | Alina MATEI
* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.
Alina Matei: Multumesc, domnule avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. La pozitia 59 figurati ca si candidat pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti. Cum si cand v-ati decis?
Mihai Mares: Ideea de a candida la alegerile pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti mi-a fost sugerata de colegi din alte societati mari de avocatura, care au vazut in persoana mea un candidat ce indeplineste toate criteriile profesionale, de prestigiu si deontologice, dupa un parcurs de peste 14 ani in aceasta profesie.
Alina Matei: Cred ca a face parte din Consiliul Baroului Bucuresti e cu mult mai dificil decat a fi ales. Ce reprezinta pentru dumneavoastra aceasta Demnitate?
Mihai Mares: A fi consilier al Barolui Bucuresti este o onoare, in primul rand, si apoi o responsabilitate pe care, in cazul in care voi fi ales, inteleg sa mi-o asum si sa inchei cu succes acest mandat.
Alina Matei: Ce intentionati sa faceti in calitate de membru al Consiliului Baroului Bucuresti? Care sunt directiile de actiune?
Mihai Mares: As vrea, in primul rand, sa fiu, in interiorul Consiliului, o voce mai puternica, in sprijinul societatilor de avocati, care sunt destul de putin reprezentate la acest nivel. Mi-as dori apoi sa actionez in directia apararii demnitatii acestei profesii si, nu in ultimul rand, sa ma implic in perfectionarea legislatiei privind profesia de avocat.
Alina Matei: Pare simplu sa faci ceea ce iti propui, dar e foarte greu. Cum veti gasi intelepciunea de a fauri pe masura vorbelor?
Mihai Mares: Am o experienta de peste 10 ani in a conduce societati de avocati (atat locale, cat si internationale), a coordona echipe mari de avocati si proiecte sau dosare complexe care presupun armonizarea unor interese cateodata divergente. Aceasta experienta ma face capabil sa ating obiectivele pe care mi le stabilesc.
Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Sustineti vreunul din candidatii pentru functia de Decan? Nu va rog sa indicati vreun nume, ci am in vedere ideea de echipa.
Mihai Mares: Il sustin pentru functia de Decan pe colegul meu, Ion Dragne, cu care mi-as dori sa fac echipa in cadrul acestor alegeri si, evident, ulterior, in caz de reusita a demersului nostru.
Alina Matei: Cum ati perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ati remarcat pe cineva sau vreun proiect?
Mihai Mares: Sincer, nu am urmarit cu mare atentie proiectele celorlalti candidati. Cat despre activitatea actualului Consiliu, cred ca e nevoie de un suflu nou, dovada inclusiv candidatura mea in aceste alegeri.
Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastra in ceea ce priveste atributiile Consiliului Baroului. Mi-au ramas ochii pe cea cu acceptarea donatiilor si legatelor facute baroului. Aveti idee daca sunt astfel de generosi? Eu nu…
Mihai Mares: Nu am cunostinta despre donatii facute Baroului, dar mi-ar placea sa cred ca ele exista si ca vor fi avute in vedere si mai departe, de fiecare dintre noi. E nevoie sa sprijinim pe orice cale, fiecare in masura disponibilitatii si posibilitatii, dezvoltarea bazei materiale a Baroului Bucuresti.
Alina Matei: Cum vedeti desfasurarea lucrarilor Consiliului Baroului? Ca si pana acum? Transmise live? Sau cel putin un rezumat al solutiilor adoptate? La urma urmei, transparenta inlocuieste incertitudinea.
Mihai Mares: EU, personal, as sprijini orice demers privind publicitatea sedintelor Consiliului Baroului Bucuresti. Bunaoara, o trasmisie live prin internet urmata de un transcript al sedintei afisat pe site-ul Baroului Bucuresti mi s-ar parea un lucru firesc sa fie implementat.
Alina Matei: Dar legatura Baroului Bucuresti cu avocatii? Cum ar trebui sa fie? De cine sa fie facuta? Purtator de cuvant, alt web site, intalniri cu avocatii, bistro al avocatilor?
Mihai Mares: Baroul Bucuresti ar trebui sa aiba o legatura mai vizibila si mai statornica cu membrii sai. In Consiliu as milita pentru organizarea unor intalniri trimestriale, cu un numar prestabilit de avocati care doresc sa participe la acest gen de adunari (participarea urmand sa fie asigurata in ordinea inscrierii pe o lista pana la completarea numarului de locuri prestabilit). Consiliul (eventual prin reprezentant/i) ar urma sa aduca la cunostinta participatilor activitatile desfasurate in ultimul trimestru, sa preia ideile si solicitarile participantilor si sa anunte agenda urmatoarelor luni.
Alina Matei: De ce credeti ca are nevoie Baroul Bucuresti? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocatilor, dar cum?
Mihai Mares: Asa cum spuneam anterior, eu cred ca e nevoie de un suflu nou. De oameni cu initiativa si dorinta de implicare la acest nivel, care sa aiba experienta si capacitatea necesare pentru a face fata unei astfel de provocari.
Alina Matei: Stiti care este cuantumul indemnizatiei de membru al Consiliului Baroului Bucuresti, in prezent?
Mihai Mares: Nu m-a interesat acest aspect. Nu stiu.
Alina Matei: Sunt 81 de candidati. De ce sa fiti printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului Bucuresti?
Mihai Mares: Consider ca am o experienta utila si inedita, atat la nivel local, cat si international. Sunt printre putinii avocati care fac legatura intre lumea marilor societati si practica individuala a colegilor nostri care se desfasoara cu precadere in instantele de judecata. Aceasta deoarece provin din randul avocatilor „corporatisti” si totodata astazi imi petrec majoritatea timpului prin instantele de judecata si parchete, practica mea profesionala concentrandu-se in ultimii ani, in mod exclusiv, pe dreptul penal al afacerilor.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru colegii avocati.
Mihai Mares: Avocatura trebuie sa fie o profesie de care sa fim cu totii mandri ca o practicam si care sa fie apreciata la adevarata ei valoare in comunitatea unde ne desfasuram activitatea.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Mihai Mares: Cu mare placere si va multumesc pentru invitatia de a sta de vorba.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro