Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Laura Voicu: Decanul trebuie să fie onest, dedicat profesiei de avocat, deschis către propunerile confraților


29 aprilie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?

Laura Voicu: Restabilirea prestigiului profesiei de avocat m-a motivat sa iau decizia de a candida pentru demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti. Am avut asteptari in ultimii ani, pentru ca la fiecare sesiune de alegeri in cadrul Baroului Bucuresti s-a promis acest lucru, insa rezultatele nu au aparut. Acesta este motivul principal pentru care consider ca este momentul sa ma implic. Este deja clar pentru toata lumea ca, atunci cand cred intr-o cauza, ma implic 100% si imi indeplinesc fiecare obiectiv propus.

Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine ca si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?

Laura Voicu: Conform Legii nr. 51/1995 si Statutului profesiei de avocat, daca sunt indeplinite conditiile, oricare confrate isi putea depune candidatura. Faptul ca au ales sa o faca 16 avocati inseamna ca se simte nevoia unei schimbari si le urez succes tuturor!

Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?

Laura Voicu: Consider ca fiecare dintre candidati are un program bine stabilit si taria de caracter sa mearga cu el pana la final.

Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Laura Voicu: Intrebarea mi se pare discriminatorie. In Baroul Bucuresti exista un numar foarte mare de femei avocat. Acest lucru nu le face mai slab pregatite profesional decat colegii lor barbati avocat. Femeile avocat nu au parte de vreun tratament special in fata organelor de urmarire penala, a instantelor, a clientilor sau in fata colegilor barbati avocat. Suntem cu totii avocati, nu ne diferentiaza genul.

Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intentii aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?

Laura Voicu:
– organizarea administrativa a Baroului Bucuresti in sensul de a creste gradul de operativitate a activitatilor derulate prin programul de asistenta juridica obligatorie;
– cresterea nivelului activitatilor derulate prin program;
– cresterea gradului de colectare si de repartizare a sumelor acordate prin SAJ;
– modernizarea tehnologica a Baroului Bucuresti;
– organizarea profesiei de avocat prin profesionalizarea corpului avocatilor;
– crearea unui Consiliu Onorific Stiintific;
– promovarea de proiecte care sa asigure o mai mare vizibilitate profesiei de avocat in viata sociala;
– sprijinirea institutionala a avocatilor care doresc sa-si extinda activitatea pe teritoriul UE;
– regandirea nivelului taxelor existente in sensul reducerii lor si transparenta in organizarea si cheltuirea oricarei sume de bani.

Detaliile le puteti gasi in platforma mea program.

Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?

Laura Voicu: In Baroul Bucuresti trebuie sa existe conceptul de colegialitate si respect reciproc. Deciziile trebuie luate permanent prin consultarea tuturor confratilor pe probleme de interes, lucru care pana acum nu s-a intamplat niciodata, desi s-a promis un dialog constant intre Decan, Consiliu si confrati.

Transparenta tuturor demersurilor si deciziilor trebuie sa fie prioritara. A venit momentul sa stopam luarea deciziilor doar la nivel restrans. Suntem o echipa, nu sef si subalterni care executa.

Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.

Laura Voicu: Decanul trebuie sa fie onest, dedicat profesiei de avocat, deschis catre propunerile confratilor, nu un lider inchis intr-un turn de fildes. Respectul si comunicarea trebuie sa stea la baza oricarui dialog si decizii luate in raport de scopurile urmarite. Intr-un cuvant, ca mine!

Alina Matei: Va cunoasteti contracandidatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?

Laura Voicu: Imi cunosc (cu cateva exceptii) contracandidatii si le urez succes tuturor. Am ales sa candidez (de altfel mi-am depus candidatura in ultima zi), intrucat niciunul dintre ei nu se apropie de asteptarile pe care le am si de viziunea mea. Sunt constienta ca am deranjat pe multi luand aceasta decizie extrem de importanta, insa am de gand sa revolutionez Baroul Bucuresti! Desi am trecut printr-un eveniment extrem de urat si dureros pentru mine si familia mea, confratii mei au inteles ca ceva este in neregula in dosarul in care sunt cercetata si sunt convinsa ca au incredere in mine ca voi lamuri toate aspectele, atata vreme cat nu a existat nici macar o singura contestatie privind candidatura mea.

Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-a facut cel mai bine treaba?

Laura Voicu: Avand in vedere ca in ultimele doua mandate demnitatea de Decan a fost ocupata de domnul avocat Iordachescu, va pot spune ca viziunea mea este diferita fundamental de cea exprimata de dansul. Imi reamintesc insa cu placere de frumoasa perioada a stagiaturii mele si de eleganta si rafinamentul pe care le regaseam la regretatul Decan Cristian Iordanescu si la respectabilul Decan Toma Dragomir.

Tineretea profesiei mele a fost marcata de conduita ireprosabila a maestrului Cerveni, cel sub tutela caruia am facut primii pasi in avocatura.

Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?

Laura Voicu: Sper ca se va desfasura intr-un mod democratic. Vreau sa cred ca zvonurile privind practicile din ziua votului nu sunt adevarate si ma bazez pe bunul simt al contracandidatilor mei.

Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?

Laura Voicu: La nivelul UNBR, doresc sa am tot sprijinul necesar pentru a-mi pune in practica programul si toate hotararile luate de mine si confratii mei. Avocatura trebuie adusa in secolul XXI!

Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?

Laura Voicu: In calitate de Decan al Baroului Bucuresti, membru de drept in Consiliul UNBR, imi propun sa imbunatatesc programul de perfectionare a avocatilor, aflat in prezent sub umbrela INPPA. In prezent, pregatirea continua in profesie ”schioapata”, avocatii nu au fost consultati cu privire la liniile majore de dezvoltare si nu a fost publicat un curriculum privind un program pe termen anual care sa dea posibilitatea fiecarui avocat sa gaseasca drumul spre perfectionarea individuala.

Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?

Laura Voicu: Avocatul este mediator de drept. Traim intr-o societate concurentiala si depinde doar de avocat daca doreste sa exercite si profesia de mediator.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?

Laura Voicu: Cunosc faptul ca unii avocati corporatisti nu au o parere foarte buna despre avocatii care lucreaza individual si ca s-ar dori asimilarea celor din urma. Nu sunt de acord cu acest lucru. In opinia mea, suntem o echipa cu totii. Fiecare confrate isi alege propriul drum, alegere care trebuie respectata. Profesia de avocat este o profesie liberala si voi lupta cu toata forta sa ramana asa.

Nu sunt genul de persoana care face diferente. Si nici nu voi face vreodata.

Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Laura Voicu: Categoric, avocatii tineri trebuie ajutati. Multi dintre ei nu au posibilitatea deschiderii unui sediu. Am in programul meu intentia de a asigura celor care nu isi permit punerea la dispozitie a unui spatiu in cadrul Baroului Bucuresti pentru casuta de corespondenta. Mai mult, cu totii suntem sufocati de taxe si penalitati. Aici trebuie facute urgent modificari. Doresc si sa fluidizez circuitul client-avocat. Sunt foarte multe lucruri de schimbat, va fi o munca titanica la inceput, iar hotararile vor fi luate numai dupa ce vor fi consultati toti confratii.

Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?

Laura Voicu: Programul si atitudinea. Niciodata nu mi-as ataca murdar confratii, nu le voi intoarce niciodata spatele ascunzandu-ma in umbra unor proprii interpretari ale legii si voi fi langa ei oricand. Eventualele probleme delicate vor fi rezolvate in interior, cu usile inchise.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?

Laura Voicu: Un mesaj expres nu exista. Am spus mai sus pentru ce lupt si ce imi doresc. Nu vreau ca peste 4 ani sa imi fie rusine in fata voastra pentru ca am facut promisiuni desarte. Drumul nostru va fi mereu impreuna!

Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine. Mult succes!

Laura Voicu: Multumesc si eu!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică