Florin Ciprian Bărbuceanu: A venit momentul pentru o schimbare și în Baroul București, momentul predării ștafetei
29 aprilie 2015 | Alina MATEI
* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de Decan al Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.
Alina Matei: Mulţumim că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce aţi decis să candidaţi pentru demnitatea de Decan, cea mai înaltă funcție din cadrul Baroului București?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a-mi face cunoscute ideile și programul. Consider că am o experiență bogată în cadrul profesiei, iar pentru generația tânără a venit momentul să se implice și să demonstreze că are resursele conducerii Baroului București.
Alina Matei: Avocaţii bucureşteni trebuie să aleagă dintre 16 candidaţi. Este bine că şi-au depus candidatura aşa mulţi colegi avocaţi?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Da, avocații din Baroul București vor putea să aleagă candidatul care va reprezenta cel mai bine profesia.
Alina Matei: Credeţi că printre candidaţi se numără şi candidaţi în susţinerea adevăratului candidat?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Fiecare candidat speră să câștige prin propriile forțe și aptitudini, prin ceea ce a demonstrat de-a lungul carierei, prin ceea ce este.
Alina Matei: Dintre cei 16 candidaţi, doar o colegă avocat şi-a depus candidatura. Preferă avocaţii să fie conduşi de un bărbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Dacă ne aducem aminte, prima femeie avocat din România a fost Ella Negruzzi, ce și-a câștigat acest drept, după șase ani de procese, în anul 1920, de la acel moment, femeia avocat a avut și continuă să aibă un rol important atât în avocatură, cât și în demnitățile profesiei de avocat.
Alina Matei: Spuneţi-ne, vă rugăm, câteva din ideile proiectului pe care l-aţi gândit pentru funcţia de Decan. Ce intenții aveți? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriți să faceți?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Sunt multe de făcut, important este să recâștigăm încrederea colegilor în organele de conducere ale profesiei și aceasta se poate face prin sinceritate și transparență. Sunt convins că doar împreună vom putea reda avocatului importanța ce o merită în înfăptuirea actului de justiție, totodată transformarea Consiliului dintr-o structură pasivă, într-una activă, aproape de avocat și de viața socio-profesională a avocaților.
Alina Matei: Care apreciaţi că sunt principalele probleme cu care se confruntă avocaţii din Baroul Bucureşti? Care sunt soluțiile? În puterea cui sunt soluțiile?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Principalele probleme sunt exercitarea fără drept a profesiei de avocat, neplata la timp a onorariilor și onorarii mult prea mici pentru prestațiile oferite de către avocatul din oficiu. Este nevoie de o implicare activă atât a consilierilor, cât și a Decanului în relația cu factorii de decizie, pe de o parte, cu Ministerul de Justiție pentru plata la timp a onorariilor și majorarea acestora, pe de altă parte, cu Parchetele pentru a reuși rezolvarea problemei exercitării fără drept a profesiei de avocat.
Alina Matei: Cum ar trebui să fie Decanul celui mai mare barou din ţară? Un profil scurt, vă rog.
Florin Ciprian Bărbuceanu: Este important să fie un bun manager, un bun cunoscător al problemelor avocatului, echilibrat, bun negociator în relațiile cu instituțiile.
Alina Matei: Vă cunoașteți contracandidații? Dacă nu aţi candida, pe cine aţi vota?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Pe unii dintre candidați îi cunosc, pe alții nu. Dacă nu aș candida, sigur aș vota cu acel candidat care ar cunoaște într-adevăr problemele avocaturii și care ar fi aproape de avocați.
Alina Matei: Care dintre decanii de până acum ai Baroului București consideraţi că şi-a făcut cel mai bine treaba?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Cred că fiecare decan a promis că va aduce schimbări majore în conducerea Baroului București, însă nu a reușit sau nu și-a dorit suficient să și realizeze ceea ce și-a propus. Dacă și-ar fi făcut bine treaba, astăzi nu aș mai fi candidat.
Alina Matei: Cum credeţi că se va desfăşura campania pentru alegerea decanului?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Îndrăznesc să sper că va fi o campanie curată.
Alina Matei: Dacă veți fi ales, o să faceți parte și din Consiliul UNBR. Ce intenții aveți la nivelul UNBR?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Încă din 2011, am fost ales Consilier în UNBR, astfel încât pot spune că am reușit să înțeleg mecanismul de funcționare al acestei instituții. Îmi doresc o mai mare implicare a Baroului București în cadrul Consiliului UNBR, o voce care să se facă auzită, Baroul București fiind cel mai mare barou din țară și cred că are un rol important în modernizarea avocaturii românești.
Alina Matei: Cum vedeți formarea profesională a avocaților? Ați schimba ceva?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Cred că s-au realizat pași importanți în formarea profesională a avocaților, dar se poate îmbunătăți prin conferințe ce să acopere teme de interes atât pentru avocatul de bară, cât și pentru avocatul de consultanță.
Alina Matei: Ce părere aveți despre mediere și relația/confuziunea avocat-mediator?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Medierea a intervenit ca o necesitate la un anume moment, nu cred că există nicio confuzie între mediator și avocat, avocatul fiind și un mediator în relația ce o are cu clientul.
Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații care lucrează individual sau de avocații corporatiști?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Îmi place să cred că suntem avocați cu toții, indiferent că lucrăm individual sau într-o corporație, Decanul este cel care nu face diferențe intre avocați.
Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații de litigii sau de avocații de consultanță?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Sunt avocat de litigii, însă și avocații de consultanță vor fi reprezentați și problemele lor vor fi ascultate și rezolvate în mandatul meu.
Alina Matei: Credeți că tinerii avocați ar trebui să primească o atenție specială, sau sunt la fel ca oricare avocat?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Tinerii avocați sunt la început de drum și bineînțeles că e bine să primească o atenție aparte, în acest sens susțin reînființarea Asociației Tinerilor Avocați care să vină în sprijinul lor.
Alina Matei: Ce vă diferenţiază faţă de ceilalţi candidaţi?
Florin Ciprian Bărbuceanu: Cred ca Baroul București va fi condus cu diplomație, onestitate, de un bun manager, dacă voi fi ales. Tinerii se vor implica în conducerea profesiei de avocat, atât în rândul consilierilor, cât și a decanului.
Alina Matei: Ce mesaj doriţi să adresaţi colegilor pentru a vă vota?
Florin Ciprian Bărbuceanu: A venit momentul pentru o schimbare și în Baroul București, momentul predării ștafetei, momentul pentru modernizarea profesiei.
Alina Matei: Vă mulţumesc pentru că aţi răspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro și pentru că ați stat de vorbă cu mine.Mult succes!
Florin Ciprian Bărbuceanu: Vă mulțumesc.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro