Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Dreptul muncii REPUBLICA MOLDOVA

Detaşările internaţionale: cât de uşor este să facilitezi mobilitatea angajaţilor din România

30 aprilie 2015 | JURIDICE.ro

Detaşările internaţionale reprezintă o practică tot mai utilizată de companiile multinaţionale din România. Dacă, până acum câţiva ani, această metodă era utilizată în principal pentru aducerea unor specialişti şi manageri străini în ţară, în prezent, detaşările sunt folosite tot mai des pentru a facilitata mobilitatea angajaţilor români şi detaşarea lor în alte ţări. Această practică aduce însă numeroase provocări pentru companii la nivel fiscal şi juridic, în gestionarea costurilor cu impozitul pe venit şi contribuţiile sociale generate de forţa de muncă mobilă pe plan internaţional.

În mod tradiţional, specialiştii în resurse umane din România se ocupau în principal de aspecte privind recrutarea şi administrarea de personal. În prezent, însă, în condiţiile în care ei trebuie să ţină cont şi de implicaţiile fiscale în munca lor, colaborarea cu departamentul de taxe al companiei sau cu un consultat extern devine o necesitate, pentru buna şi completa gestionare a personalului detaşat. Iar acest lucru presupune numeroase detalii, de la pregătirea unui pachet salarial pe perioada detaşării pentru angajaţii proprii, până la aspectele practice de avut în vedere la primirea ca şi companie-gazdă a unei persoane detaşate din străinătate.

Claudia Sofianu

Claudia Sofianu

Experiența ultimilor ani a arătat că ”detaşarea transnaţională” este un concept viu, ce trebuie să se adapteze continuu atât nevoilor de business, cât şi repetatelor modificări ale prevederilor legale aplicabile la nivel naţional, al UE sau chiar în context internaţional. Este nevoie să aducem ”la viaţă” concepte tehnice fiscale aplicabile în cazul detaşărilor, dar şi să atragem atenţia asupra variatelor interpretări şi perspective pe care le pot avea diversele autorităţi române implicate în acest proces”, a menționat Claudia Sofianu, liderul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuții Sociale din cadrul EY România.

Aceste aspecte au fost analizate de Claudia Sofianu, Corina Mîndoiu şi Dorina Marcu – specialiştii EY România din cadrul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale a departamentului de Asistenţă fiscală în cadrul seminarului “Detaşări internaţionale”, organizat de EY pe 28 aprilie, la Bucureşti. Treizeci de directori, manageri şi specialişti în resurse umane din companii româneşti şi multinaţionale au participat la dezbateri, pentru a identifica paşii de urmat pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi pentru planificarea eficientă a detaşărilor în context local şi european.

Corina Mindoiu

Corina Mîndoiu

În contextul economic actual este important ca specialiştii de resurse umane să planifice detaşările transnaţionale, astfel încât să respecte prevederile fiscale naţionale, dar şi să ia în considerare cerinţele internaţionale. Aceştia au nevoie să cunoască foarte bine implicaţiile politicilor de mobilitate existente la nivel de organizaţie, dar şi diversele aspecte practice pentru ca o detaşare să se finalizeze cu un angajat motivat şi un angajator ce şi-a îndeplinit astfel obiectivele de business”, precizează Corina Mîndoiu, Senior Manager EY România.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014. Reţeaua este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an în luna iunie la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership