Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Influența acționariatului asupra comportamentului de piață al companiilor | Paul Prisecaru


1 mai 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Paul Prisecaru, Director adjunct Direcția de cercetare-sinteză din cadrul Consiliului Concurenței, a publicat în Revista Română de Concurență nr. 1/2013 articolul intitulat „Influența acționariatului asupra comportamentului de piață al companiilor”.

Concurența reală se apropie de modelul concurenței perfecte sau, dimpotrivă, acționariatul companiilor participante pe piață are un rol major, prin influențarea deciziilor manageriale, asupra schimbărilor care au loc în cadrul acestei piețe? Având în vedere că principalii actori ce populează piețele economice ale prezentului sunt întreprinderile, acest aspect ar da naștere unei dileme. Astfel, se impune să se cunoască dacă faptul că o astfel de întreprindere este sau nu cotată la bursă are vreo relevanță în ceea ce privește nu numai profitabilitatea sa, ci și denaturarea relațiilor concurențiale normale. Acestor întrebări autorul dorește să le formuleze un răspuns adecvat. În plus, accentul este pus pe analiza unor asemenea companii existente la nivel național.

În ceea ce privește realitățile autohtone în această materie, se precizează faptul că doar 10% dintre cele mai importante 100 de companii românești sunt cotate la bursă. Această situație este una oarecum paradoxală, întrucât, în străinătate, marile companii sunt în cvasi-totalitatea lor cotate la bursă. Astfel, s-a observat faptul că acționarii unei asemenea companii obțin o serie de beneficii, în ceea ce privește: politica de dividende, aprecierea valorii acțiunilor și preluarea companiei la un preț superior cotației de către o altă companie.

Acționarii se orientează, în special, către obținerea de venituri considerabile pe termen scurt. Astfel, aceștia exercită o presiune asupra mangementului companiilor, ceea ce se traduce printr-o „afectare” a politicilor pasive adoptate, în special în cadrul cartelurilor. Prin urmare, se poate observa faptul că anumite practici neloiale pot fi înlăturate ab initio, chiar prin intermediul acționariatului unor astefl de companii. Reversul medaliei pare a fi constituit de companiile nelistate la bursă, companii ce sunt alcătuite, în general, din acționari majoritari sau au chiar acționar unic. În acest caz, se urmărește obținerea de profituri stabile pe termen lung, ceea ce poate presupune chiar adoptarea unor practici antitrust.

În concluzie, autorul reușește să demonstreze faptul că, în cazul companiilor cotate la bursă, comportamentele anticoncurențiale sunt mai puțin probabil să apară, având în vedere rezultatelor rapide pe care tind să le dorească acționarii. Prin urmare, există o diferență netă între companiile listate și cele nelistate la bursă, ceea ce pare a descuraja companiile trans-naționale să investească pe piețele românești.

Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică