BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Alexandru Ţiclea: Munca minorilor
04.05.2015 | Andreea BREBU

 
SMARTBILL

Prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat „Munca minorilor”.

Condiţia juridică a minorului este un subiect delicat pentru o dezvoltare ideală a societăţii, motiv pentru care legiuitorul acordă o atenţie specială acestei categorii de persoane. Codul civil nu defineşte în mod expres sensul noţiunii de minor, dar, din interpretarea per a contrario a art. 38 alin. (2) C. civ., se poate desprinde ideea conform căreia minorul este persoana ce nu a împlinit vârsta de 18 ani. Legislaţia specială defineşte noţiunea de copil adăugând pe lângă condiţia vârstei şi pe cea a existenţei capacităţii depline de exerciţiu. Există însă anumite situaţii ce au determinat şi existenţa unor excepţii în legătură cu încadrarea în categoria minorilor sau a majorilor a anumitor persoane ce se află în situaţii strict prevăzute de lege cărora li se recunoaşte capacitatea deplină de exerciţiu şi astfel devin majori înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. De aceea, autorul articolului foloseşte noţiunea de copil stricto sensu pentru persoanele ce nu au împlinit vârsta de 18 ani şi care nu au capacitate deplină de exerciţiu.

Aceste aspecte sunt foarte importante în reglementarea raporturilor de muncă în care minorii pot fi implicaţi, Codul civil, Codul muncii şi, cu titlu de „lege specială” în materie, Hotărârea Guvernului nr. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling reglementând modalitatea legală în care minorii pot fi antrenaţi în astfel de raporturi juridice. Cu privire la cel din urmă act normativ, legiuitorul pare a fi mai mult decât permisiv în anumite domenii strict prevăzute de lege în care este permisă desfăşurarea de activităţi de către copii cu vârsta de sub un an în baza unui contract încheiat potrivit prevederilor Codului civil.

Aceste domenii în care pot fi antrenaţi copii cu vârsta de până la 15 ani nu se desfăşoară în baza unui contract individual de muncă, deoarece într-o asemenea interpretare s-ar aduce atingere prevederilor constituţionale cu privire la munca minorilor, legiuitorul încadrând un astfel de raport juridic în sfera contractelor nenumite din dreptul civil, obiectul unui astfel de contract fiind prestarea de servicii. În mod evident, acest tip de contract nereglementat expres de către Codul civil trebuie să îndeplinească toate condiţiile de fond şi de formă necesare pentru valabilitatea sa, iar cum minorul nu are capacitatea de exerciţiu necesară pentru a contracta, părţi ale contractului sunt organizatorul şi părinţii sau reprezentantul legal al minorului cu vârsta de până la 14 ani.

Deoarece este un domeniu sensibil având în vedere vârsta fragedă de la care legiuitorul a permis desfăşurarea de activităţi remunerate de către un copil indiferent că este vorba doar despre domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar sau de modeling, reprezentaţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului şi membrii echipei intersectoriale locale pentru prevenirea şi combaterea exploatării copiilor prin muncă au dreptul şi totodată datoria de a verifica activitatea organizatorului de astfel de evenimente în scopul prevenirii oricărei situaţii în care se poate aduce atingere vieţii, sănătăţii ori dezvoltării fizice şi psihice a copiilor.

Andreea BREBU


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.