Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Oana Ghiță, Roxana Gabriela Albăstroiu: Interdependența și independența soților potrivit noului Cod Civil
05.05.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Conf. univ. dr. Oana Ghiță și drd. Roxana Gabriela Albăstroiu au publicat în revista Pandectele Române nr. 4/2012 articolul intitulat: „Interdependența și independența soților potrivit noului Cod Civil”.

Articolul tratează relațiile patrimoniale și personale existente între soți, urmărind să reliefeze interdependența și independența ce există între aceștia potrivit prevederilor instituite de Noul Cod Civil prin reglementarea regimului primar.

Astfel, sunt supuse analizei dispozițiile referitoare la locuința familiei, autoarele subliniind că soțul, chiar fiind unic proprietar, nu poate face acte de dispoziție asupra imobilului care a primit această afectațiune. Cu toate acestea, se arată că, în cazul locuinței de serviciu devenită locuința familiei, soțul poate demisiona fără acordul consortului său, cu consecința pierderii dreptului asupra imobilului.

Prezentând obligația de sprijin material reciproc, este amintit că soții trebuie să contribuie potrivit posibilităților fiecăruia la cheltuielile căsătoriei. Este combătută opinia existentă în doctrină potrivit căreia cheltuielile căsătoriei sunt condiționate de conviețuirea soților, susținându-se că și în cazul separației în fapt vor fi datorate aceste contribuții pecuniare.

În ceea ce privește relațiile personale, lucrarea redă prezența obligațiilor de sprijin moral reciproc, de fidelitate, cât și a celei de a locui împreună, adăugându-se însă că legiuitorul civil nu a ales să instituite vreo sancțiune în cazul încălcării acestora. Referitor la independența care caracterizează mariajul, se evidențiază autonomia profesională și socială a soților, în acest sens fiind iterată interdicția soțului de a cenzura corespondența consortului său.

În concluzie, se opinează că opțiunea noului Cod Civil a fost aceea de a păstra elemente tradiționale românești din domeniul reglementării relațiilor existente între soți, elemente ce au fost contopite cu dispoziții inspirate de dreptul canadian și francez. Prin caracterizarea rapoartelor rezultate din căsătorie atât de independență, cât și de interdependență, autoarele consideră că legiuitorul român protejează familia privită ca un tot unitar.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti