Florin Știolică: Decanul trebuie să fie idealist, moral. Congruent cu credințele și valorile sale. Devotat profesiei și colegilor
4 mai 2015 | Alina MATEI
* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de Decan al Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.
Alina Matei: Mulţumim că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce aţi decis să candidaţi pentru demnitatea de Decan, cea mai înaltă funcție din cadrul Baroului București?
Florin Știolică: Este o evidență faptul că profesia de avocat se află într-o profundă criză morală. Această criză morală a atras drept consecință pierderea respectului celorlați participanți la actul de justiție, atât față de profesie în sine, cât și față de avocați, priviți individual.
Alina Matei: Avocaţii bucureşteni trebuie să aleagă dintre 16 candidaţi. Este bine că şi-au depus candidatura aşa mulţi colegi avocaţi?
Florin Știolică: Da, este necesară o implicare mai serioasă a avocaților, o implicare activă, militantă. Prin profilul lor psihologic, avocații sunt mai degrabă individualiști, sunt suspicioși, au un sentiment de respingere a tot ceea ce înseamnă administrație ori subordonare. Depunerea atâtor candidaturi reprezintă un semn pozitiv pentru ieșirea din pasivitate a celor ce au interesul unei bune guvernări a profesiei.
Alina Matei: Credeţi că printre candidaţi se numără şi candidaţi în susţinerea adevăratului candidat?
Florin Știolică: Nu pot aprecia. Personal, îi cunosc bine pe unii dintre colegii candidați și pot spune, despre aceștia, că nu cred că se circumscriu ideii pe care o propuneți prin întrebare. Nu neg faptul că ideea pe care v-ați fundamentat întrebarea circulă cu titlul de zvon și prin mediile profesionale.
Alina Matei: Dintre cei 16 candidaţi, doar o colegă avocat şi-a depus candidatura. Preferă avocaţii să fie conduşi de un bărbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?
Florin Știolică: Profesia de avocat este o profesie liberală. Pe avocați nu-i interesează dacă ocuparea demnităților profesiei este realizată de către colegi femei sau bărbați. Avocații au criterii pragmatice de evaluare a candidaților: moralitate, credințe, valori, comportamente, profesionalism. Într-un cuvânt, prestigiu. Diferențierile de gen sunt cu totul străine avocaților.
Alina Matei: Spuneţi-ne, vă rugăm, câteva din ideile proiectului pe care l-aţi gândit pentru funcţia de Decan. Ce intenții aveți? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriți să faceți?
Florin Știolică: Odată cu cererea de înscriere a candidaturii pentru demnitate, am depus și programul pe care-l propun colegilor. În câteva idei, propun reducerea contribuțiilor către Casa de Asigurări a Avocaților, întrucât, într-o percepție personală, apreciez acest sistem de taxe și contribuții ca fiind un sistem parafiscal și inechitabil; propun crearea unui software pentru repartiția aleatorie a cauzelor în care sunt desemnați avocați din oficiu, pentru excluderea factorului uman și distribuția echitabilă acestor dosare; limitarea numărului de mandate pentru demnitățile profesionale la două, nu mai mult de 8 ani, indiferent care ar fi demnitățile ocupate, pentru că nu poate fi concepută exercitarea unei demnități timp de 16 sau 25 de ani ș.a.
Însă, personal, cred că adevărata problemă cu care se confruntă profesia este criza morală. De aceea cred că la aceste alegeri votul va fi acordat de către colegi pentru moralitatea candidatului, moralitate reieșind atât din valorile, credințele exprimate, cât și din congruența dintre valori și credințe și comportamentul sau conduita candidatului. Mă refer atât la comportamentul din instanță, cât și la comportamentul din afara instanțelor, din societate. De asemenea, cred că avocații se vor uita și la familia candidatului, la fidelitatea acestuia față de valorile fundamentale, pentru că un avocat fidel valorilor fundamentale va fi la întocmai de fidel și colegilor ori profesiei. Degeaba ar prezenta un candidat programe sofisticate dacă, știindu-i moralitatea îndoielnică, am avea certitudinea că nu ar pune în aplicare acel program. Ca o parafrază, aș spune că alegerile acestea vor fi morale sau nu vom mai exista deloc.
Alina Matei: Care apreciaţi că sunt principalele probleme cu care se confruntă avocaţii din Baroul Bucureşti? Care sunt soluțiile? În puterea cui sunt soluțiile?
Florin Știolică: Problemele sunt copleșitoare în multitudine și în ”calitatea” lor. Trebuie urgent rezolvată situația practicării profesiei fără drept. Aici mă refer în mod concret la concurența neloială și ilegală a barourilor paralele. De asemenea, o problemă de o amplă importanță o constituie protecția avocatului pentru susținerile pe care le face în exercitarea profesiei. Aceste protecții au dispărut așa încât avocatul a devenit vulnerabil, fiind nevoit să-și cenzureze raționamentele și concluziile pentru a nu-și atrage asupra-i pedepse, inclusiv de natură penală. O altă problemă o constituie suveranitatea, neatârnarea profesiei. Din păcate, profesia și-a pierdut suveranitatea, specifică după natură, în favoarea atât a unor instituții publice, cât și în favoarea unor interese private. Sunt și alte probleme, așa cum arătam la începutul răspunsului, însă, dacă în următorul mandat se vor rezolva măcar acestea trei, profesia ar putea ieși din criza în care se află.
Alina Matei: Cum ar trebui să fie Decanul celui mai mare barou din ţară? Un profil scurt, vă rog.
Florin Știolică: Idealist. Moral. Congruent cu credințele și valorile sale. Devotat profesiei și colegilor.
Alina Matei: Vă cunoașteți contracandidații? Dacă nu aţi candida, pe cine aţi vota?
Florin Știolică: Îi cunosc, desigur. Prefer să nu răspund la această întrebare. Nu doresc să-mi influențez colegii în favoarea vreunui candidat sau altul.
Alina Matei: Care dintre decanii de până acum ai Baroului București consideraţi că şi-a făcut cel mai bine treaba?
Florin Știolică: Cel mai mult i-am apreciat pe dl. Niculae Cerveni și pe dl. Toma Dragomir. De fapt, pe cei doi decani i-am apreciat.
Alina Matei: Cum credeţi că se va desfăşura campania pentru alegerea decanului?
Florin Știolică: Se va desfășura ciudat. Este un mod cu totul bizar de a face campanie. Una dintre bizarerii este creată chiar de către organizatori, întrucât aceștia au interzis campania electorală tocmai în bazinul electoral specific profesiei: în sediul instanțelor, parchetelor etc.
Alina Matei: Dacă veți fi ales, o să faceți parte și din Consiliul UNBR. Ce intenții aveți la nivelul UNBR?
Florin Știolică: Intențiile la nivelul UNBR sunt aceleași cu intențiile pentru demnitatea pentru care candidez. Autoritatea morală, prestigiul profesiei. Baroul București este cel mai puternic barou din compunerea UNRB și poate exercita o ”tracțiune” deosebită către scopurile propuse.
Alina Matei: Cum vedeți formarea profesională a avocaților? Ați schimba ceva?
Florin Știolică: Nu aș modifica nimic. Formarea profesională respectă toate standardele naționale și comunitare. Formarea profesională a avocaților este confirmată, certificată, prin examenele de admitere în profesie, prin examenele de definitivare și prin pregătirea profesională continuă. De altfel, este de observat că avocații au o pregătire profesională similară cu a judecătorilor, procurorilor, notarilor și celorlalte specialități înrudite. De precizat că Mecanismul de Cooperare și Verificare este fundamentat pe baza hotărârilor judecătorești și nu pe temeiul pledoariilor avocaților. De aici rezultă existența unui echilibru între profesiile aflate ”în linia întâi” – procurori, judecători, avocați – din punct de vedere al pregătirii profesionale.
Alina Matei: Ce părere aveți despre mediere și relația/confuziunea avocat-mediator?
Florin Știolică: Apreciez că este o instituție de import și, deci, improprie, neadaptată și inadaptabilă societății românești.
Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații care lucrează individual sau de avocații corporatiști?
Florin Știolică: Mă simt foarte apropiat de avocații care lucrează individual, trăiesc împreună cu ei toate ”asperitățile” profesiei, trăiesc împreună cu ei aceeași persecuție, aceleași frustrări, aceleași primejdii. Pe de altă parte, nu sunt ”depărtat” de avocații corporatiști, având chiar prieteni vechi ce activează în cadrul unor societăți celebre de avocatură. Dar profesia înseamnă instanță de judecată, instanța de judecată fiind începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor.
Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații de litigii sau de avocații de consultanță?
Florin Știolică: Mă simt foarte apropiat de avocații de litigii, pentru motivele arătate mai sus.
Alina Matei: Credeți că tinerii avocați ar trebui să primească o atenție specială, sau sunt la fel ca oricare avocat?
Florin Știolică: Cred că tinerii avocați trebuie să primească o atenție specială. Este o profesie în care te formezi pe calea relației maestru-discipol, prin transmiterea nu numai a învățăturii, ci și a conduitei, a ”ezoterismului” profesiei, a unei filozofii întregi de viață. Este necesară o veritabilă inițiere. Totul este să o ceară și colegii noștri tineri, să vrea cu aceeași pasiune cu care aspiranții legendari au urmat îndrumările maeștrilor lor legendari.
Alina Matei: Ce vă diferenţiază faţă de ceilalţi candidaţi?
Florin Știolică: Este un pic dificil de răspuns la această întrebare, pentru că răspunsul ar putea afecta campania electorală a celorlalți candidați. O să răspund, totuși, că mă diferențiază abordarea în cheie morală a candidaturii.
Alina Matei: Ce mesaj doriţi să adresaţi colegilor pentru a vă vota?
Florin Știolică: Să voteze candidatul cu cea mai înaltă autoritate morală, exprimată, dar și confirmată în viața profesională zilnică.
Alina Matei: Vă mulţumesc pentru că aţi răspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro și pentru că ați stat de vorbă cu mine. Mult succes!
Florin Știolică: Vă mulțumesc pentru că mi-ați acordat posibilitatea de a-mi face cunoscute crezurile, că mesajul meu a putut ajunge la cât mai mulți colegi. Încă o dată, vă mulțumesc.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro