Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Bart van Lierop: Evaluarea judecătorilor trebuie să fie mai puțin rigidă, mai puțin formală, mai puțin greoaie
04.05.2015 | Ioana LIVESCU

Secţiuni: Interprofesional, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Am profitat de prezența la București a domnului judecător Bart van Lierop, președintele Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, cu ocazia conferinței
Avizul nr. 17 (2014) al CCJE asupra evaluării activităţii judecătorilor, calităţii justiţiei şi respectării independenţei sistemului judiciar – punte de dialog interprofesional în evaluarea judecătorilor şi procurorilor din sistemul judiciar român într-o societate democratică, conferință organizată de Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentantul României la CCJE, jud. dr. Rodica Aida Popa, în zilele de de 27 și 28 aprilie 2015, în Aula Institutului Național al Magistraturii, pentru a-i adresa câteva întrebări.

Ioana Livescu: În primul rând, aș dori să vă întreb, vă rog, care este opinia dumneavoastră despre această conferință?

Bart van LieropBart van Lierop: Această conferință demonstrează cât de important este să privim lucrurile dintr-o perspectivă internațională. Ne ajută să înțelegem propria poziție atunci când o comparăm cu alte poziții. Cred că această conferință a fost foarte bună, deoarece toți participanții au prezentat într-un mod foarte sincer punctele lor de vedere. Două chestiuni au ieșit în evidență pentru mine. Dar eu sunt doar un observator… În primul rând, să avem o evaluare a judecătorilor este un lucru bun, dar trebuie să ne gândim la modul în care o facem. Poate ar trebui să o facem mai puțin rigidă, mai puțin formală, mai puțin greoaie. În al doilea rând, a fost foarte, foarte important să subliniem că sistemul judecătoresc trebuie să comunice cu societatea și cu mass-media, în special în aceste zile, în care mass-media este uneori foarte critică față de sistemul judiciar. Mass-media trebuie să nu informeze societatea într-un mod eronat, în mod constant. Nu este nevoie de propagandă, doar de relatarea cu obiectivitate a faptelor. Aceste două sublinieri au venit din partea mea în această discuție. 

Ioana Livescu: În viziunea Avizului 17, strângerea informală de informații cu privire la un judecător candidat la promovare poate fi considerată drept o evaluare informală. În România, pentru prima dată în acest an, au fost solicitate puncte de vedere din partea avocaților (prin intermediul barourilor) cu privire la candidații pentru ocuparea posturilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Considerați că ar trebui acordată o pondere mai mare în evaluarea opiniilor avocaților asupra comportamentului etic al magistraților evaluați (exprimate instituționalizat sau prin intermediul unor chestionare anonimizate)? Cât de relevante pot fi acestea pentru evaluarea corectă a judecătorilor?

Bart van Lierop: Aceasta este o întrebare foarte dificilă și cred că, într-adevăr, depinde de cultura și preocupările dintr-o țară. Dacă există într-un stat opoziție și antagonism între avocați, pe de-o parte, și judecători, pe de altă parte, nu cred că este o idee foarte bună de a cere avocaților opinia lor asupra judecătorilor. Ce ar trebui să facem mai întâi este să îmbunătățim relațiile dintre avocați și judecători prin seminare, în așa fel încât fiecare profesie să înțeleagă rolul celeilalte profesii. Deci, este o idee bună să cerem avocaților intervenția lor în evaluarea judecătorilor? Nu sunt sigur și, de asemenea, nu sunt sigur dacă este o idee bună să cerem judecătorilor să își dea avizul cu privire la calitatea avocaților…

Ioana Livescu: În mediul judiciar românesc a fost foarte apreciat Avizul nr. 16 din 2013 privind relațiile dintre judecători și avocați în vedere asigurării calității și eficienței, prin care CCJE a reafirmat că schimbul de principii juridice comune şi valori etice dintre toţi profesioniştii implicaţi în procesul de justiție este esenţial pentru buna administrare a Justiţiei. Punerea în aplicare în România a acestui Aviz a fost făcută prin proiectul inițiat de reprezentantul României la CCJE –  jud. dr. Aida Popa, în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România, barourile din România și Curțile de Apel, proiect care a însemnat foarte mult pentru mediul juridic din România. Este un proiect de succes, care a pus față în față judecători și avocați într-o discuție profesională pe tema noilor Coduri în materie penală, dar și într-o dezbatere asupra deontologiei raporturilor magistrați-avocați, cum nu a existat până în prezent. Site-ul JURIDICE.ro, pe care îl reprezint, a transmis în direct, cu o largă audiență, dezbaterile de la etapele acestui proiect derulat la nivelul întregii țări. Considerați că un astfel de proiect ar trebui extins și la alte țări europene, unde sistemul judiciar este încă într-un proces de adaptare la standarde europene?

Bart van Lierop: Răspunsul este: da, da, da! Nu numai în țările în care există o tranziție de a se adapta la standardele europene, pentru că toate țările trebuie să aibă o atenție constantă pentru a îmbunătăți relațiile dintre diferiții actori din domeniul justiției: procurori, judecători, avocați, medici legiști, cetățeni. Toți trebuie să participe la înțelegerea rolului celuilalt, astfel încât să construim un sistem de Justiție mai bun.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti