« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Evaluarea judecătorilor. Câteva impresii și concluzii
04.05.2015 | Ioana LIVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În data de 27 -28 aprilie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii și Reprezentantul României la CCJE au organizat conferința internațională privind Avizul nr. 17 (2014) asupra evaluării activităţii judecătorilor, calităţii justiţiei şi respectării independenţei sistemului judiciar – punte de dialog interprofesional în evaluarea judecătorilor şi procurorilor din sistemul judiciar român într-o societate democratică.

Cuvântul doamnei judecator dr. Rodica Aida Popa, reprezentantul României la CCJE:

Rodica Aida Popa: „Am organizat această conferinţă cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii din România pentru a putea observa modul în care normele de recomandare ale Avizului nr 17, referitor la evaluarea individuală a judecătorilor își găsește concretizarea în acțiunile concrete ale sistemului judiciar român din perspectiva evaluării individuale a magistraților. După cum bine știm, sistemul vizează evaluarea individuală atât a judecătorilor, cât și a procurorilor și consider că prin această conferință am obţinut rezultate concrete în sensul că există propuneri legislative de amendare a sistemului de evaluare individuală a magistraților din Romania. Au fost exprimate cu sinceritate şi onestitate atât aspecte de construcție ale noilor modificări, cât și păreri critice ceea ce ilustrează încă o dată că democrația există în România, statul de drept funcţionează atâta timp cât autoritatea judecătorească este atât de vie. Sunt convinsă că propunerile vor mai fi dezbătute în cadrul întâlnirilor profesionale, în cadrul lucrărilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și vor fi prezentate iniţiatorului legislativ în forma care va fi agreată de comun acord de toţi cei implicați. Sunt convinsă ca această conferință va rămâne în memoria tuturor celor care au participat și, dincolo de acest aspect personal, vor fi diseminate informaţiile legate de evaluarea magistraţilor în sistemul judiciar român. La rândul său va crea o mare familie a sistemului prin modul în care va fi implementat acest sistem de evaluare. Opinia publică are nevoie de un corp al magistraţilor performant. Acest lucru ţine nu numai de o pregătire colectivă ci și de o pregătire individuală și sunt convinsă că acest lucru se va realiza pentru că, în actuala etapă, sistemul judiciar român cunoaște o maturizare şi o maturitate a acţiunilor pe care le desfăşoară.

De asemenea, dna. judecator ne-a împărtășit și următorul proiect:

Rodica Aida Popa: „Un viitor proiect va fi demarat începând cu a doua jumătate a lunii septembrie a anului curent, când va avea loc o conferinţă internaţională privind un dialog interprofesional extins între judecători, procurori şi avocaţi, pornind de la Avizul nr. 16 în care au fost discuţii despre includerea procurorilor în procesul de relaţionare. Am considerat că acum a venit momentul, începând cu a doua jumătate a lunii septembrie să demarăm un astfel de proiect prin semnarea unei carte interprofesionale judecători-avocaţi-procurori. Sigur, ne gândim în primul rând la această componentă de formare, de lucru împreună, însă să nu uităm cât de importantă este etica şi deontologia profesională între cele trei componente pe care le-am menţionat, pentru că realitatea românească cunoaște o profundă transformare și e nevoie ca și corpul specializat al justiţiei, în sensul cel mai larg, să-și dea proba unei maturități corespunzătoare realităţilor actuale.

O altă opinie a fost prezentată și de dl. judecător Norel Popescu, membru CSM:

Norel Popescu: „Acest seminar a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu Consiliul Consultativ al judecătorilor europeni. În realizarea acestui seminar s-a implicat foarte mult doamna judecător Rodica Aida Popa, reprezentantul României în Consiliul Consultativ al judecătorilor europeni. Tema seminarului vizează Avizul nr 17 al Consiliului Consultativ cu privire la evaluarea judecătorilor și procurorilor. Este o temă de mare interes întrucât se analizează din perspectiva avizului legislaţia din statele membre ale Uniunii Europene în materie, diferențele existente determinate de cultura și tradițiile juridice ale fiecărui stat, se încearcă a se gasi soluții și pentru o viitoare modificare a legislaţiei româneşti în materie în aşa fel încât evaluarea judecătorului şi procurorului să aiba drept consecință o cât mai bună calitate a actului de justiţie. Această evaluare ar trebui să aibă și un rezultat concret în eficienţa sistemului judiciar în ansamblul său. Ele sunt cuplate, evaluarea judecătorului determinând o evaluare a sistemului de justiţie în ansamblul său, corespondența de la judecător la sistem regăsindu-se foarte uşor în calitatea actului de justiţie, respectiv în hotărârea judecătorească. Toate aceste valori trebuie făcute cu respectarea principiului independenţei judecătorului. Singurul scop este al unei hotărâri judecătorești de calitate, a unei construirii a unei cariere judecătorului şi procurorului bazată pe profesionalism.

În cadrul seminarului au fost prezentate mai multe teme pe subiecte ce rezultă din Avizul nr 17. Tema prezentata de mine vizează Evaluarea formala a judecătorilor. Criterii calitative şi cantitative.

În cadrul Consiliul Superior al Magistraturii există un grup de lucru înființat care urmărește a analiza punctele tari şi punctele slabe din legislaţia actuală, pentru a vedea ce se poate face în viitor sub aspectul legislaţiei primare cât și a legislației secundare, în aşa fel încât evaluarea judecătorilor și procurorilor să fie cât mai cuprinzătoare, obiectivă și profesionistă, în interesul justiţiabilului, în interesul unei hotărâri judecătoreşti de cat mai înaltă calitate.”

La acest eveniment a participat și Bart van Lierop, preşedintele CCJE, care a fost bucuros să ne împărtășească o opinie cu privire la aspectele dezbătute pe aceasta temă și nu numai, într-un scurt interviu.

:: Interviul

Ca o concluzie la această conferință, președintele CCJE, Bart van Lierop, a afirmat:

„Așa o dinamică de grup la sfârșitul întâlnirii! Am vrut să vă mulțumesc pentru că m-ați invitat! Nu am fost deloc dezamăgit de intensitatea discuțiilor voastre. A fost minunat să vedem cât de sincere sunt dezbaterile.

Într-adevăr, România nu o duce rău deloc și nu uitați că toți avem probleme, poate că nu sunt neapărat reflectate în toate statisticile, dar împărtășim aceleași provocări și acesta este motivul pentru care putem comunica. Poate acest lucru ne dă un fel de consolare că avem aceleași necazuri. Multumesc!”

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: INTERPROFESIONAL, Sistemul judiciar

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD