Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Democrația americană în opera lui John Grisham. Ep. 10. Procedura judiciară cu juriu
04.05.2015 | Ion TURCU

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Fiecare parte în proces și-a susținut discursul de deschidere. Reclamanții intenționau să demonstreze că țigările provoacă apariția cancerului la plămâni, sprijinindu-se și pe experții în domeniu.

Persoane aflate în ștatele de plată ale companiei pârâte au introdus în sala de dezbateri două aparate de filmat, unul dintre ele fiind orientat spre juriu.

Un expert a prezentat efectele nicotinei, otravă conținută de fumul de țigară. Fiecare țigară are între 1 și 3 mg de nicotină, din care 90% se absoarbe în plămâni, strangulând vasele superficiale de sânge din membre, concomitent cu creșterea tensiunii, accelerarea pulsului, îngreunarea activității cardiace. O singură țigare conține o doză mortală de otravă. Efectul cel mai periculos este acela că nicotina creează dependență. Expertul a explicat juriului că bronhiile sunt dublate cu o membrană prevăzută cu fire foarte fine, subțiri ca și firele de păr, numite cili, care se mișcă grupat, în valuri și controlează mișcarea mucusului de pe suprafața membranei. Această mișcare a cililor este aceea care echilibrează, practic, plămânii de tot praful și germenii inhalați. Fumatul împiedică acest proces de filtrare generând afecțiuni ale sistemului respirator.

Un alt expert a explicat că riscul de îmbolnăvire de cancer la plămâni, pentru o persoană care fumează 15 țigări pe zi, timp de 10 ani, este de 10 ori mai mare decât pentru un nefumător. La două pachete de țigări pe zi, riscul este de 20 de ori mai mare.

Țigările ucid 400.000 de americani în fiecare an.

Nu toți fumătorii fac cancer la plămâni, dar riscul este mult mai mare pentru fumători.

Și fumatul indirect poate avea efecte grave.

Nicotina, în sine, nu este cancerigenă, este numai o otravă care te face dependent de ea.

Fabricanții de țigări cheltuiesc miliarde pe reclame care afirmă că fumatul este, de fapt, inofensiv.

Un expert a explicat juriului că țigările conțin, printre altele, reziduuri de insecticide și pesticide, fibre de asbest, resturi neidentificate și murdărie de la măturarea podelelor.

Același expert a subliniat că fiecare consumator este liber să aleagă un produs pe care îl preferă și fiecare poate decide singur cantitatea de nicotină și gudron, după cum poate să decidă câte țigări fumează într-o zi și dacă vrea sau nu vrea să inhaleze fumul. Expertul a admis că fumătorii nu sunt avertizați prin inscripție pe pachetul de țigări cu privire la abuzul de tutun.

Companiile care produc țigări reacționează astfel: fumătorii aleg între a fuma și a nu fuma; țigările nu dau dependență; reclamele incită la fumat.

Un verdict de stabilire a răspunderii și de pedepsire a companiilor producătoare de țigări la o valoare mare nu ar fi avut drept consecință falimentul celor 4 companii în proces. În cel mai nefericit caz, se putea prevede pornirea unui milion de procese asemănătoare în următorii 5 ani. Fiecare proces costă, în medie, un milion de dolari numai pentru plata onorariilor avocaților.

Totodată, era posibilă interzicerea, prin lege, a producției de țigări.

Companiile cheltuiesc sute de milioane de dolari pentru a-i convinge pe oameni să fumeze, iar când aceștia se îmbolnăvesc din cauza țigărilor, nu le acordă niciun sprijin financiar.

Potrivit afirmațiilor producătorilor de țigări, numai abuzul poate dăuna, iar excesul începe de la mai mult de 40 de țigări pe zi. Această informație nu este, însă, tipărită pe pachet, deși putea să fie menționată,

Un alt expert propus de companiile producătoare de țigări a admis că mulți cred despre țigări că produc dependență, dar poate că nu este vorba despre o dependență. Nimeni nu știe exact, iar cercetătorii sunt la fel de nedumeriți ca și profanii. El, personal, fuma de 20 de ani, dar numai pentru plăcere, 20 de țigări pe zi. Putea să se lase oricând. Mark Twain spunea că renunțarea la fumat este foarte ușoară. El personal s-a lăsat de fumat de 50 de ori.

Același expert a subliniat că fiecare consumator este liber să aleagă un produs pe care îl preferă și fiecare poate decide singur cantitatea de nicotină și gudron, după cum poate să decidă câte țigări fumează într-o zi și dacă vrea sau nu vrea să inhaleze fumul.

Pledoariile finale au fost limitate la o oră.

Acuzarea a subliniat că tutunul este cel mai distrugător produs de larg consum fabricat vreodată. El ucide în fiecare an 400.000 de americani, ceea ce reprezintă de 10 ori mai mult decât drogurile ilegale. Totodată, foști drogați au depus mărturie, spunând că este mai ușor să renunți la marijuana și la cocaină decât la țigări.

Apărarea a susținut că nu există nici cea mai mică dovadă că reclamantul a fost influențat de cineva să fumeze. El a fumat pentru că așa a dorit.

Judecătorul i-a trimis pe jurați să delibereze în secret.

După deliberare, juriul a admis acțiunea reclamantei și a stabilit daune compensatorii în valoare de 2 milioane de dolari și daune punitive în valoare de patru sute milioane de dolari. Hotărârea a fost luată cu o majoritate de 9 pentru și 3 voturi contra.

prof. univ. dr. Ion TURCU
magistrat-pensionar

* Episodul anterior este disponibil aici

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti