Daniel Cazacu-Ganea: Vreau să redau avocaților demnitatea de a fi luați în considerare de către organele de conducere ale profesiei
5 mai 2015 | Alina MATEI
* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de membru al Consiliului Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.
Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidați pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București. Cum și când v-ați decis?
Daniel Cazacu-Ganea: Anul trecut am decis să mă implic mai mult pentru profesia mea, văzând gradul scăzut de interes al avocaților din București pentru a participa, din partea Baroului București, la Congresul Avocaților. În prima fază nu se înscriseseră candidați nici măcar pentru a ocupa locurile rezervate Baroului București. M-am înscris, am fost ales și am participat. Această experiență m-a determinat să mă implic și mai mult, anul acesta depunându-mi candidatura atât ca delegat la Congres, cât și ca membru în Consiliul Baroului. Așadar, candidez pentru prima dată pentru Consiliul Baroului.
Alina Matei: Cred că a face parte din Consiliul Baroului București e cu mult mai dificil decât a fi ales. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?
Daniel Cazacu-Ganea: Eu o văd, mai degrabă, ca pe o sarcină, încredințată de către colegi, de a fi reprezentantul lor, al celor tineri (în gândire), în reformarea imaginii avocatului, care trebuie respectat mai mult, inclusiv a unei relații mult mai bune avocat-judecător.
Alina Matei: Ce intenționați să faceți în calitate de membru al Consiliului Baroului Bucureşti? Care sunt direcțiile de acțiune?
Daniel Cazacu-Ganea: Vreau să redau avocaților demnitatea de a fi luați în considerare de către organele de conducere ale profesiei. Legea și Statutul profesiei vorbesc de o ierarhie în acest sens, care trebuie să fie respectată și voi milita pentru acest lucru. Adunarea Generală a Baroului este organul suprem de conducere al Baroului, nu Decanul, nu Consiliul. Apoi, cred într-o mai mare solidaritate a breslei, pentru țelurile importante, care sunt comune tuturor avocaților. Apoi, voi milita pentru protecția avocaților, în fața autorităților, a acelor avocați care sunt corecți și respectă legea și Statutul profesiei de avocat. Este nevoie și de o modernizare a relației avocat-instanțe judecătorești, în 19 ani, de când practic avocatura, puține lucruri s-au schimbat în bine pentru avocatul din București. În acest sens, avocatul trebuie să fie aliatul judecătorilor și al grefierilor (al întregului personal auxiliar), în îmbunătățirea condițiilor lor de muncă.
Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?
Daniel Cazacu-Ganea: Prin bună credință, prin dialog, prin răbdare, prin asumarea calității de ”mediator” și de reprezentant al avocaților din Baroul București, dar, mai ales, prin lipsa oricăror compromisuri nerezonabile pentru avocați. Avocatul trebuie să fie respectat mai mult de toată lumea. Mă refer la acel Avocat cu ”A” mare, adică acela care face cinste profesiei.
Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Susțineți vreunul din candidații pentru funcția de Decan? Nu vă rog să indicați vreun nume, ci am în vedere ideea de echipă.
Daniel Cazacu-Ganea: Voi susține pe oricine vrea și își dorește, cu adevărat, să lucreze în echipă. Într-o echipă, sper, tânără și reformistă.
Alina Matei: Cum ați perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ați remarcat pe cineva sau proiect?
Daniel Cazacu-Ganea: Din păcate, activitatea actualilor membri ai Consiliului Baroului a fost prea puțin, ca să nu zic deloc, popularizată, astfel că ar fi fost binevenit un bilanț al acestora, al fiecărui membru, pentru a vedea ce și-au propus și ce au realizat. Eu vă pot spune că voi veni, anual, în fața Adunării Generale și îmi voi prezenta, pe scurt, bilanțul activității mele din anul anterior.
Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși? Eu nu…
Daniel Cazacu-Ganea: Nu am idee, dar, dacă vor fi astfel de persoane, noi vom accepta aceste donații și legate cu mare plăcere, dacă totul este transparent și legal.
Alina Matei: Cum vedeți desfășurarea lucrărilor ședințelor Consiliului Baroului? Ca și până acum? Transmise live? Sau cel puțin un rezumat al soluțiilor adoptate? La urma urmei, transparența înlocuiește incertitudinea.
Daniel Cazacu-Ganea: Trebuie găsite soluții, fie pentru transmiterea live a ședințelor, fie, măcar, pentru înregistrarea lor și postarea pe site-ul Baroului. E nevoie de o altă abordare a activității Consiliului, în care și ideea de transparență trebuie să își găsească un loc mai pregnant.
Alina Matei: Dar legătura Baroului București cu avocații? Cum ar trebui să fie? De cine să fie făcută? Purtător de cuvânt, alt web site, întâlniri cu avocații, bistro al avocaților?
Daniel Cazacu-Ganea: Este clar că e nevoie de legătură, mai strânsă și mai corectă/loială, între avocați și organele de conducere ale Baroului. Susțin, cu entuziasm, orice idee în acest sens. Fie că sunt din cele menționate de dvs. sau sunt altele care pot fi propuse de colegii avocați.
Alina Matei: De ce credeți că are nevoie Baroul București? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocaților, dar cum?
Daniel Cazacu-Ganea: Baroul înseamnă, în primul rând, oameni, așa că avem nevoie de o mai mare transparență, implicare și solidaritate. Prin asumarea rolului de reprezentanți ai colegilor avocați, nu acela al propriilor interese.
Alina Matei: Care este cuantumul indemnizației de membru al Consiliului Baroului Bucureşti, în prezent?
Daniel Cazacu-Ganea: Nu știu în prezent cât este. La un moment dat era 700 lei brut, posibil să fie la fel.
Alina Matei: Sunt 81 de candidați. De ce să fiți printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului București?
Daniel Cazacu-Ganea: Pentru că cine mă cunoaște știe că ”ce-i în gușă, și-n căpușă”, adică sunt sincer, direct, corect. Nu știu dacă sunt suficiente calități pentru a fi ales, dar eu voi rămâne același, indiferent câte voturi voi primi.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.
Daniel Cazacu-Ganea: Un citat care, sper, să îi călăuzească pe candidații care vor fi aleși: ”N-ai dreptul să fii altfel decât ceilalți oameni, ci mai mult decât dânșii și pentru dânșii”- Nicolae Iorga.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.
Daniel Cazacu-Ganea: Eu vă mulțumesc, atât dvs., cât și celor care vor citi acest interviu.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro