Adrian Hărătău, DRAGNE & ASOCIAȚII, speaker la o conferință internațională pe tema criminalității cibernetice
5 mai 2015 | JURIDICE.roAdrian Hărătău, Senior Associate în departamentul de Drept Penal al DRAGNE & ASOCIAȚII, a fost invitat în calitate de speaker la conferința regională pe tema criminalității cibernetice organizată spre finalul lunii aprilie de Universitatea “Nicolaus Copernicus” din Toruń, Polonia, alături de „Centrul de Cercetare a Criminalității Cibernetice” din aceeași țară.
Evenimentul, intitulat “Parteneriatul public-privat în lupta împotriva conținutului ilegal și siguranța copiilor pe internet”, a reunit specialiști locali în domeniu, dar și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice europene care au urmărit dezbaterea principalelor probleme în eforturile de luptă împotriva criminalității cibernetice.
În cadrul conferinței, co-finanțată de Uniunea Europeană în cadrul „Programului de Prevenire și Luptă împotriva Criminalității”, Adrian Hărătău a vorbit despre situația României cu privire la legislația aplicabilă furnizorilor de rețele și comunicații electronice, dar și despre reglementările interne privind deținerea și prelucrarea datelor cu caracter personal.
Alte două puncte subliniate de avocat în discursul său au fost dispozițiile legale care reglementează posibilitatea autorităților judiciare de a obține în cursul procesului penal, de la furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, datele informatice și eficiența autorităților române în combaterea criminalității informatice.
În prezent, România deține una dintre legislațiile cele mai complexe din Europa în ceea ce privește combaterea și prevenirea criminalității informatice. Trebuie precizat însă că Legea securităţii cibernetice, care a urmărit armonizarea legislației în acest domeniu, adoptată de Parlament la sfârşitul anului trecut, a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională la începutul anului 2015.
Despre DRAGNE & ASOCIAȚII
DRAGNE & ASOCIAȚII este recunoscută de ghidurile internaționale de profil ca fiind una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. Catalogată drept lider în materie de Litigii și Arbitraj, DRAGNE & ASOCIAȚII este menționată în fiecare an de publicațiile Legal 500 EMEA, Chambers Europe, IFLR 1000 și Best Lawyers ca o societate cu experiență în diverse domenii (Banking, Real Estate, Corporate și M&A, Project Finance). Structurate pe arii de practică, echipele de avocați sunt coordonate de șase asociați: Ion Dragne, Stelian Garofil, Delia Boșman, Andreia Oana Dumitrescu, Daniel Cîrstea și Ioana Oprea. Fondată în anul 2010, societatea aniversează în 2015 cinci ani de existență.