Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Soluționarea excepţiei tardivităţii declarării apelului. Principiul echipolenței
05.05.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Recuperare creanțe, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 284 alin. (2) din vechiul C. proc. civ., termenul de apel curge chiar dacă comunicarea hotărârii a fost făcută odată cu somaţia de executare. Înalta Curte a precizat că sintagma „somaţia de executare” folosită de legiuitor în cuprinsul textului de lege are în vedere actul procedural întocmit de executorul judecătoresc înainte de începerea executării silite propriu-zise, fiind concretizarea principiului înştiinţării prealabile a debitorului. În speță, Înalta Curte a reținut că înscrisul prin care una dintre părţi îi solicită celeilalte părți să-i plătească suma de bani datorată în baza unei hotărâri judecătoreşti nu îndeplineşte cerinţele legale pentru a putea fi considerat somaţie în sensul art. 284 alin. (2) C. proc. civ., din punct de vedere al formei, al conţinutului şi al persoanei emitente, pentru a se considera că este incident principiul echipolenței în soluţionarea excepţiei tardivităţii declarării apelului. (Decizia nr. 3047 din 14 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune oblică)

Notă: În conformitate cu prevederile art. 468 alin. (2) din NCPC, termenul de apel curge de la comunicarea hotărârii, chiar atunci când aceasta a fost făcută odată cu încheierea de încuviinţare a executării silite.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti