Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
8 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Pericol grav pentru profesiile liberale
05.05.2015 | Tiberiu PATANCIUS

Stimati colegi, stimati colaboratori liber-profesionisti,

In dimineata zilei de marti, 5 mai 2015, mi-a atras atentia un reportaj, potrivit caruia liberii profesionisti vor avea parte de o „surpriza” din partea Statului Roman. Prin modificarea Codului Fiscal se urmareste recalificarea fiscala a avocatilor, notarilor, consultantilor fiscali, medicilor si farmacistilor, astfel incat acestia sa fie obligati a achita contributii CAS prin asimilare, ca si cum ar fi salariati.

In conditiile in care nu se ia in considerare calitatea noastra, de asigurati ai propriilor case de asigurari, se va ajunge in situatia in care cuantumul taxelor si impozitelor platite sa atinga 70-75% din veniturile brute, ceea ce echivaleaza cu desfiintarea voluntara a tuturor entitatilor vizate.

SI MAI GRAV: se urmareste incalcarea principiului neretroactivitatii legii fiscale, astfel incat se doreste ca respectivele contributii (si penalitati de intarziere aferente) sa fie achitate retroactiv, pentru ultimii 5 ani fiscali.

Interpelat de reporteri, ministrul Finantelor a raspuns ca aceasta chestiune este definitiva, intrucat a facut deja obiectul dezbaterii publice. (a se vedea expunerea de motive)

Pentru detalii, puteti accesa si acest material.

Stimati colegi avocati, colegi notari, experti contabili, consultant fiscali, medici, fac un apel sa luam atitudine si sa nu acceptam cu usurinta distrugerea profesiilor liberale din Romania.

Propun urmatoarele directii de actiune:
a) sa transmitem acest mesaj catre cat mai multi colegi, spre a lua atitudine si
b) sa adresam de indata aceasta problema organelor de conducere ale profesiilor noastre, pentru initierea tuturor demersurilor necesare.

Cu deosebita consideratie,
Avocat Tiberiu PATANCIUS
Baroul Bucuresti


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 8 de comentarii cu privire la articolul “Pericol grav pentru profesiile liberale”

 1. Mihail Eminovici spune:

  Bine ati revenit la o guvernare comunista … sau neo-comunista
  In 2014 guvernul stergea datoriile doar a unor cetatenii (parca restul romanilor nu au datorii !), dar se apropiau alegerile si pomenile electorale nu pot lipsi.
  Acum a venit momentul platii, taxe peste taxe aberante(pe stalpi, bacsis, pe aer), firme inchise pentru 50 de bani diferenta si asta e doar inceputul.
  Parca toti cetatenii sunt egali pentru stat dar in neo-comunism cei care muncesc trebuie sa plateasca mai mult pentru a intretine si parazitii care isi vand votul pe o pomana electorala.
  Si cu toate ca taxele se multiplica, combustibilul este printre cel mai scump din Europa (chiar daca Romania are resurse) iar supraaciza ce a fost motivata ca fiind pentru INFRASTRUCTURA va aduce 17 km de autostrada in 2015(record intergalactic, 17 km intr-un an, adica cati fac altii intr-o saptamana)
  Iar in curand se va vota MAJORAREA VENITURILOR PARLAMENTARILOR.
  Cand se voteaza veniturile parlamentarilor nu mai exista opozitie, atunci se vede foarte clar ca exista un PARTID UNIC, partidul care fura pe cei ce se bucura cand apare un politician la TV si promite ,,masuri sociale” fara a justifica deloc de unde vin banii pentru ele.
  Nimic nu ma mai surprinde cand vezi un prim-ministru si Ministru Finantelor ce nu au auzit de MTO (corect spus OTM).

 2. Florin RADU spune:

  Observ ca pe masura ce trece timpul, apar tot mai mult voci care anunta apocalipsa in avocatura: ba ca statul vrea sa ne ia banii de la casele de asigurari, ba ca trebuie sa platim asigurari sociale si la stat, ba ca platim nu-stiu-ce, pe ultimii 5 ani etc.
  Eu zic sa ne calmam si sa nu luam in seama aceste teorii fanteziste, bazate pe dezinformare si mai ales, pe demagogie ieftina si electorala.

  • Tiberiu PATANCIUS spune:

   Stimate coleg,

   dacă la mine vă gândiți când acuzați „demagogia ieftină și electorală”,
   nu mă cunoașteți deloc.

   Eu nici măcar nu am solicitat publicarea acestui post, el fiind inițial transmis numai pentru informarea colegilor
   din redacția Juridice (în calitatea dumnealor de avocați). Această afirmație pot să o probez.

   Cine cunoaște istorie, își amintește că și în 2011 a mai existat o tentativa de a prelua asigurații CAA
   în cadrul Casei Naționale de Asigurări sociale. Miza o constituia excedentul (momentan) de cca 70 mln. Euro.

   Sper să nu „dormim liniștiți”, căci i-a mai „vegheat” pe unii „fondul”… 😉

   Cele bune,

   Tiberiu

  • Tiberiu PATANCIUS spune:

   Aveti aici un link catre expunerea de motive, asa cum a fost publicata pe site-ul MFP: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/NFproiectHG27aprilie2015.pdf

   Cata vreme exista chiar pe site-ul autoritatii fiscale acest material, poate ma lamuriti de ce ar trebui sa astept in pasivitate, fara sa invoc faptul ca demersul finantelor ar trebui sa priveasca exclusiv pe cei care savarsesc evaziune fiscala sub paravanul „profesiilor liberale”?

   Nu poate constitui o solutie a acestei probleme o eventuala modificare a sferei pesroanelor impozabile, mai cu seama ca unele dintre aceste profesii au propria casa de asigurari.

 3. Tiberiu PATANCIUS spune:

  Am observat aseară că am primit un mesaj conținând noi informații în legatură cu topicul de față.

  Colaboratoarea mea a descoperit pe Facebook o postare de-a Dlui. Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției, al cărui text îl publicăm integral:

  „Ieri am promis că voi reveni cu noutăți privind reglementările fiscale relativ la situația profesiilor liberale.

  Pentru ca lucrurile să fie foarte clare, precizez că textul de mai jos reprezintă rezultatul unei documentări dublată de percepțiile pe care subsemnatul le-a dobândit din activitatea directă realizată în raport de acest subiect.

  PREMISĂ: Acum câteva luni ANAF debuta activități de control în urma cărora „persoane fizice independente”, ca urmare a faptului că se aflau în relații contractuale CU UN UNIC CLIENT erau considerate ca DEPENDENTE existând probabilitatea de a suporta un regim fiscal mai impovărător decât profesile liberale(INDEPENDENTE – prin definiție), cărora NUMAI ÎN MOD FORMAL le aparțineau.

  În fapt, descoperind că profesiile liberale erau avantajate fiscal, diverși angajatori și-au obligat angajații să se înregistreze ca liber profesioniști, contractele de muncă fiind înlocuite de contracte civile de prestări servicii, mai avantajoase sub aspectul spezelor de plătit către stat. Și uite așa, șoferi de tir s-au transformat în liber profesioniști prestatori de servicii de transport(bineînțeles cu camionul clientului unic), lucrătoarele din fabrici de prelucrare lohn au fost transformate în croitoreste ce prestau „activitate liberală” exclusiv către clientul unic(la fabrica acestuia) , secretarele au devenit prestatoare de servicii complexe către același unic client/angajator șamd. În fapt, o șmecherie tipic românească bazată pe o imprecizie a textelor de lege.

  SITUAȚIA NU ESTE APLICABILĂ PROFESIILOR LIBERALE „pe bune”, neimplicând avocații. notarii, medicii samd cum în mod distorsionat s-a prezentat în diverse scriituri din presă, facebook și alte cele. În prezent, în urma contactelor cu diverși reprezentanți ai industriilor, în urma solicitării personale a premierului la care am participat nemijlocit(asa că spun exact ce am văzut!) s-a solicitat ANAF si MFP a lămuri prin text de lege „clar si previzib ca efect juridic viitor ” care sunt condițiile de exercitare a unei profesii liberale.

  CONSECINȚĂ: A fost apreciată necesitatea apariției unui text de clarificare la care se lucrează încă , text care va da posibilitatea viitoare de opțiune neechivocă în sensul că profesioniștii autorizați, dacă vor realiza numai prestații unice către un CLIENT nu vor beneficia de regimul fiscal propriu categoriei independenților. Până atunci, TOȚI cei înregistrați în profesii liberale urmează a beneficia de acest regim, fără a fi sancționați, tocmai ca urmare a impreciziilor textelor în vigoare.

  FINAL: Profesiile cu adevărat liberale NU AU TREABĂ CU SUBIECTUL DE MAI SUS! Când apar textele , vă anunț! Succes activității voastre!”

  Așadar, este vorba despre perpetua neclaritate în reglementare…

  Aștept cu interes publicarea „clarificărilor”. 🙂

  Fiți vigilenți!

 4. Florin RADU spune:

  Deci am avut dreptate.
  Astept urmatorul val de titluri de genul: ”pericol!!!”.
  A, si daca tot discutam: oare cand o sa ne obisnuim sa spunem profesii LIBERE, nu liberale?!
  Niciodata, cred…

  • Tiberiu PATANCIUS spune:

   Cu ce ati avut dreptate?
   Caci in cuprinsul notelor de fundamentare nu se distinge intre profesiile respective, fiind referite „la gramada”.
   Plus de asta, argumentele si explicatiile dlui. secretar de stat nu constituie punctul de vedere legal al vreunei institutii.
   Deci, despre ce vorbim ?

 5. Alina BADEA spune:

  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, periodic sau macar uneori, un „liberal” se poate afla in situatia de a avea un singur client, mai ales daca volumul de activitate incredintat de acesta nu mai lasa loc pentru alte mandate. Asta nu inseamna sau nu ar trebui sa insemne ca devine dependent.
  Mai mult, toata aceasta problematica trebuia sa fie vizata in primul rand de domeniul dreptului muncii, iar nu de domeniul fiscal. Efectul reconsiderarii dpdv al dreptului muncii trebuia sa fie aplicarea prevederilor fiscale aferente, iar nu asa cum se urmareste acum.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.