Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Suceava. Abuz în serviciu. Control judiciar
07.05.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

DNA-Suceava. Abuz în serviciu. Control judiciar. 

În completarea comunicatului nr. 826/VIII/3 din 5 mai 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 5 mai 2015 până la data de 3 iulie 2015, față de inculpații C. C. A. și O. A., șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, respectiv șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul aceleiași unități de poliție, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 29 decembrie 2014, inculpații C. C. A. și O. A., în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, respectiv șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul aceleiași unități de poliție, și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la promovarea într-o funcție superioară, de execuție, a unui ofițer de poliție, în sensul că ambii au semnat fără să verifice în fapt condițiile emiterii unei dispoziții în cuprinsul căreia era menționată, în mod nereal, îndeplinirea procedurii prevăzute de lege, referitoare la asigurarea publicității vacantării postului, constituirea comisiei pentru ocuparea postului vacant cu rol în selectarea și intervievarea cadrelor care îndeplineau condițiile de promovare, precum și existența documentelor necesare emiterii acestei dispoziții.
Acțiunile celor doi inculpați au dus, pe de o parte, la obținerea unui folos necuvenit în beneficiul lucrătorului de poliție, prin numirea într-o funcție superioară, iar pe de altă parte, la producerea unui prejudiciu moral celorlalți ofițeri de poliție ce îndeplineau condițiile de ocupare a funcției respective.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații C. C. A. și O. A. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților C. C. A. și O. A. li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.