Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals. Reținere, control judiciar


7 mai 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals. Reținere, control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1294/VIII/3 din 17 septembrie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 5 mai 2015, a inculpaților:
col. (r.) G. P., fost ofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica” Teleorman și administrator al unei societăți comerciale cu profil “furnizare servicii formare profesională“, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (șapte infracțiuni);
fals material în înscrisuri oficiale (șase infracțiuni);
fals intelectual, în formă continuată, fiecare cu câte două acte materiale (șapte infracțiuni);
fals intelectual (121 infracțiuni);
uz de fals, în formă continuată (șapte infracțiuni, din care o infracțiune cu șase acte materiale și șase infracțiuni cu câte șapte acte materiale).
J. D., administrator al unei societăți comerciale cu profil „furnizare servicii formare profesională”, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (șapte infracțiuni);
fals intelectual (121 de infracțiuni).
De asemenea, procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 5 mai 2015, față de inculpații:
col. M. R., prim-adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracțiuni);
fals intelectual, în formă continuată (trei infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale);
fals intelectual (34 infracțiuni);
uz de fals, în formă continuată (trei infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale).
col. C. A., adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (patru infracțiuni);
fals intelectual, în formă continuată (patru infracțiuni, din care o infracțiune cu patru acte materiale și trei infracțiuni cu câte cinci acte materiale);
fals intelectual (72 de infracțiuni);
uz de fals, în formă continuată (patru infracțiuni, din care o infracțiune cu patru acte materiale și trei infracțiuni cu câte cinci acte materiale).
lt. col. H. V., șef Centru Operațional în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (patru infracțiuni);
fals intelectual, în formă continuată (patru infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale);
fals intelectual (15 infracțiuni);
uz de fals, în formă continuată (patru infracțiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale).
plt. adj. șef, I. A., subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracțiuni);
fals intelectual, în formă continuată (trei infracțiuni, din care o infracțiune cu patru acte materiale și două infracțiuni cu câte cinci acte materiale);
uz de fals, în formă continuată (trei infracțiuni, din care o infracțiune cu patru acte materiale și două infracțiuni cu câte cinci acte materiale).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada februarie-august 2014, inculpații G. P. și J. D., în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale, au organizat un număr de șapte cursuri de formare profesională cu 120 de cursanți, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, cărora la final li s-au eliberat certificate de absolvire.
Examinarea acestor persoane trebuia realizată de inculpații M. R., C. A., I. A. și H. V., desemnați în acest sens de către comisia de autorizare Teleorman, dintre persoanele stabilite de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A. D. Ghica”.
În realitate, niciunul dintre cursanți nu a efectuat vreo oră din cele 118 prevăzute în programa pentru pregătirea teoretică și practică.
De asemenea, nu a avut loc nicio examinare, toate înscrisurile prevăzute de lege a se întocmi pentru organizarea și desfășurarea cursurilor și examinărilor fiind false.

Prejudiciul estimat pentru perioada arătată se ridică la aproximativ 70.000 lei, constând în sumele de bani achitate de către cursanți, singurul scop al inculpaților fiind acela de a obține beneficii materiale pentru sine.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, M. R., C. A., I. A. și H. V. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare;
e) să nu se apropie de inculpații expres menționați în ordonanța de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților M. R., C. A., I. A. și H. V. li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Tuturor celor șase inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpații G. P. și J. D. au fost prezentați, la data de 6 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Serviciul Județean Anticorupție Teleorman.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro