Gabriela Gyongy Mihuț: Un consilier trebuie să aibă viziune, să fie un bun manager, să dețină exercițiul dialogului, să fie un bun strateg și să stăpânească arta de a aduce consensul în luarea deciziilor
7 mai 2015 | Alina MATEI
* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.
Alina Matei: La pozitia 43, figurati ca si candidat pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti. Cum si cand v-ati decis?
Gabriela Gyongy Mihut: Am decis sa candidez dupa o analiza serioasa si realista asupra responsabilitatii generate de calitatea de consilier si a utilitatii mele in Consiliu. Ideea de a candida s-a nascut ca urmare a incurajarilor primite din partea colegilor avocati care ma cunosc, imi cunosc perspectiva, proiectele, realizarile si evolutia profesionala, si au apreciat ca intrunesc criteriile necesare pentru a fi membru in Consiliul Baroului Bucuresti.
Perspectiva mea asupra profesiei, indraznesc sa spun, este una pragmatica, evolutionista. Am experienta in a fi consilier si a manageria o profesie si, prin urmare, privesc Baroul Bucuresti cu ochii unei persoane care este responsabila de soarta si evolutia profesiei. Un consilier responsabil trebuie sa detina abilitatea de a identifica punctele slabe/vulnerabilitatile profesiei, punctele forte si totodata de a identifica instrumentele pe care le poate utiliza pentru a transforma vulnerabilitatile in puncte forte. Iata cateva exemple de vulnerabilitati ale profesiei: barourile concurente, onorariile mici ale avocatilor din oficiu sau ale celor care asigura asistenta judiciara din oficiu, promovarea, consultarea generala, vechimea etc. Punctele forte: dimensiunea baroului, vechimea, bugetul, portofoliile si pregatirea avocatilor, existenta INPPA etc. Vechimea este totodata un punct forte si unul slab pentru Baroul Bucuresti. Este un punct slab, intrucat, in acest moment, Baroul Bucuresti este, ceea ce in limbaj organizational, se numeste o organizatie imbatranita (o organizatie veche care ar trebui sa isi afirme o noua individualitate, sa se rebrand-uiasca) si este totodata un punct forte, intrucat, in crearea individualitatii prin rebranding, vechimea constituie un atu.
Prin urmare, Consiliul Baroului Bucuresti trebuie sa detina in componenta sa oameni care sa fie vizionari, buni strategi, capabili sa identifice punctul A in care se afla profesia, cu toate problemele acesteia si sa planifice aducerea acesteia la un nivel superior, la punctul B. Aceasta presupune un Consiliu constituit din consilieri care detin si alte specializari. De exemplu, cea de PR sau promovare, cum este cazul subsemnatei, consilieri care provin din sistemul de invatamant, consilieri cu pregatire manageriala, lobby etc.
In data de 14 aprilie, imi lansam proiectul profesional pentru mandatul 2015-2019, pe site-ul JURIDICE.ro. Am fost onorata sa observ cum ideile mele au fost preluate si de catre alti contracandidati. Acest lucru ma incurajeaza si, totodata, constituie o confirmare a necesitatii si fezabilitatii proiectelor profesionale pe care mi le-am asumat si a utilitatii mele in Consiliu.
Alina Matei: Cred ca a face parte din Consiliul Baroului Bucuresti e cu mult mai dificil decat a fi ales. Ce reprezinta pentru dumneavoastra aceasta Demnitate?
Gabriela Gyongy Mihut: Incredintarea unui mandat de consilier subsemnatei, de catre colegii nostri, ar reprezenta o mare onoare si totodata o mare responsabilitate. Pentru mine, un asemenea mandat presupune a ma pune in slujba intereselor colegilor si evolutiei profesiei si a depune toate eforturile necesare pentru a aduce cu succes la sfarsit proiectele asumate si insarcinarile primite.
Alina Matei: Ce intentionati sa faceti in calitate de membru al Consiliului Baroului Bucuresti? Care sunt directiile de actiune?
Gabriela Gyongy Mihut: Proiectul meu profesional a fost postat pe JURIDICE.ro in 14 aprilie 2015. Prin urmare, sumarizez ideile principale. In acest mandat, imi propun:
– sa fiu un partener de dialog, constant si onest pentru colegi;
– sa contribui la promovarea profesiei si la crearea unei identitati a Baroului Bucuresti care sa contribuie la inlaturarea concurentei, respectarea avocatului si deschiderea catre colaborare a celorlalte profesii si a institutiilor statului;
– sa contribui la constituirea Departamentului de Promovare, a celui de accesare de fonduri europene si a unor comisii de specialitate;
– sa intervin, impreuna cu colegii, prin luari de pozitii, ori de cate ori profesia de avocat va fi afectata negativ de anumite modificari legislative si sa identific noi oportunitati pentru profesie. Va dau un exemplu, ultimele amenintari ale profesiei sunt dispozitiile legale referitoare la CAS, la pensii etc. Baroul Bucuresti trebuie ca, de urgenta, sa formuleze o pozitie in Parlament si sa atace aceste OUG-uri, pe calea contenciosului administrativ;
– sa rezolv problemele cu care se confrunta societatile de avocatura;
– sa vin cu programe si sa sprijin colegii care sunt la inceput de cariera sau asigura asistenta judiciara din oficiu si asistenta judiciara gratuita si care au nevoi, care pleaca de la onorarii, respect in instante, cursuri gratuite etc.
Toate acestea trebuiesc luate in considerare intr-un management integrat.
Nu in ultimul rand, cred ca femeile avocat, mame a doi sau mai multi copii, trebuie sprijinite printr-o serie de programe si sisteme de ajutorare sociala. In prezent, Baroul Bucuresti si UNBR ofera avocatilor posibilitatea de a beneficia de servicii medicale, o casa de asigurari, un institut de formare, cred ca ar trebui sa infiinteze si o gradinita pentru copiii avocatilor.
Alina Matei: Pare simplu sa faci ceea ce iti propui, dar e foarte greu. Cum veti gasi intelepciunea de a fauri pe masura vorbelor?
Gabriela Gyongy Mihut: Asa este, nu este foarte simplu, insa, impreuna cu viitorii membri ai Consiliului, cu sprijinul UNBR, cu o strategie integrata si un lobby corect, totul este posibil.
Afirmam la inceputul interviului ca am deja experienta in activitatea de consilier, in procesul de luare a deciziilor si am realizat proiecte incredibile, pentru ca am fost dedicata si responsabila. Dupa data lansarii proiectului meu profesional pe JURIDICE.ro, am constatat ca cele mai multe din ideile si proiectele mele sunt imbratisate si de alti candidati. Acest lucru ma bucura si ma determina sa afirm ca am incredere ca se vor materializa.
Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Sustineti vreunul din candidatii pentru functia de Decan? Nu va rog sa indicati vreun nume, ci am in vedere ideea de echipa.
Gabriela Gyongy Mihut: Nu cunosc decat trei dintre candidatii pentru functia de Decan si pe unul dintre acestia trei, bine. Il sustin. Apreciez toti candidatii si, daca ar fi posibil, i-as sustine pe toti. Din pacate, pot sa sustin unul singur.
Alina Matei: Cum ati perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ati remarcat pe cineva sau vreun proiect?
Gabriela Gyongy Mihut: Sincer, nu am urmarit cu mare atentie proiectele celorlalti candidati. Cat despre activitatea actualului Consiliu, pot sa spun ca doar cel care nu a condus este perfect. Mai pot spune ca au intreprins o serie de demersuri care mi-au placut. In rest, ma feresc sa fac aprecieri avand in vedere ca nu cunosc contextul luarii deciziilor sau al desfasurarii activitatii. Cred insa ca este important ca viitorii consilieri sa adopte o perspectiva evolutionista si sa rezolve proactiv problemele colegilor care par a fi constante, nerezolvate.
Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastra in ceea ce priveste atributiile Consiliului Baroului. Mi-au ramas ochii pe cea cu acceptarea donatiilor si legatelor facute baroului. Aveti idee daca sunt astfel de generosi? Eu nu…
Gabriela Gyongy Mihut: Nu am cunostinta despre eventuale donatii facute Baroului. Cred insa ca efectuarea de donatii ar veni in sprijinul activitatii Baroului Bucuresti. Cred ca ar trebui dezvoltate proiecte care sa atraga donatii.
Alina Matei: Cum vedeti desfasurarea lucrarilor Consiliului Baroului? Ca si pana acum? Transmise live? Sau cel putin un rezumat al solutiilor adoptate? La urma urmei, transparenta inlocuieste incertitudinea.
Gabriela Gyongy Mihut: Consiliile locale si judetene transmit sedintele online. Transmiterea live a sedintelor este imbratisata si de alte profesii. Nu vad de ce Baroul Bucuresti nu ar fi deschis spre asa ceva. Cred ca o asemenea transmisiune ar contribui la mult dorita transparenta functionala si decizionala.
Alina Matei: Dar legatura Baroului Bucuresti cu avocatii? Cum ar trebui sa fie? De cine sa fie facuta? Purtator de cuvant, alt web site, intalniri cu avocatii, bistro al avocatilor?
Gabriela Gyongy Mihut: Eu militez pentru infiintarea unor comisii de specialitate si a unei comisii consultative la care sa participe toti avocatii. Legatura si consultarea cu avocatii s-ar putea realiza in aceste comisii si trebuie realizata de Consiliu in integralitatea sa. Cred insa ca si Purtatorul de Cuvant este necesar.
Alina Matei: De ce credeti ca are nevoie Baroul Bucuresti? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocatilor, dar cum?
Gabriela Gyongy Mihut: Cred ca Baroul Bucuresti are nevoie sa se regandeasca. Motivul? Contextul social si economic este altul, iar Baroul trebuie sa evolueze odata cu acesta. Avem nevoie de consilieri cu viziune si capacitate de influentare (lobby). Cu alte cuvinte, ce a fost pana acum este bine, insa avem nevoie de o evolutie.
Alina Matei: Stiti care este cuantumul indemnizatiei de membru al Consiliului Baroului Bucuresti, in prezent?
Gabriela Gyongy Mihut: Nu m-a interesat acest aspect. Nu stiu.
Alina Matei: Sunt 81 de candidati. De ce sa fiti printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului Bucuresti?
Gabriela Gyongy Mihut: Cred ca sunt printre putinii candidati care pot prezenta in CV o experienta de consilier si o exprienta de 19 ani in avocatura. Reamintesc ca un consilier trebuie sa aiba viziune, sa fie un bun manager, sa detina exercitiul dialogului, sa fie un bun strateg si sa stapaneasca arta de a aduce consensul in luarea deciziilor. Eu detin aceste calitati. Desigur, colegii avocati vor fi cei care vor aprecia daca sunt potrivita pentru calitatea de consilier.
Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru colegii avocati.
Gabriela Gyongy Mihut: Intrucat suntem in pragul alegerilor, i-as sfatui pe colegi sa voteze candidati cu viziune si cu experienta manageriala (de consilier). Avocatura, in Romania, trebuie sa devina moderna, Baroul Bucuresti trebuie sa fie dedicat rezolvarii nevoilor corpului profesional si totodata trebuie sa devina un factor de putere in relatiile institutionale.
Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.
Gabriela Gyongy Mihut: Va multumesc pentru invitatia de a sta de vorba. Apreciez mult JURIDICE.ro.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro