Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Trimitere preliminară formulată de o instanță din România (Judecătoria Sibiu, C-205/15, Toma). UPDATE: Hotărârea Curții


6 iulie 2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

6 iulie 2016: Hotărârea Curții de Justiție din 30 iunie 2016:

Articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și principiile echivalenței și efectivității trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări precum cea în discuție în litigiul principal, care scutește persoanele juridice de drept public de plata taxelor judiciare de timbru atunci când acestea introduc o contestație la executarea silită a unei decizii judecătorești privind rambursarea unor taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii și le scutește pe acestea de obligația de a depune o cauțiune cu ocazia introducerii cererii de suspendare a unei astfel de proceduri de executare silită, în timp ce cererile prezentate de persoanele fizice și juridice de drept privat în cadrul acestor proceduri rămân, în principiu, supuse taxelor judiciare.

*

7 mai 2015: Judecătoria Sibiu, prin încheierea din 17 februarie 2015 a formulat o trimitere preliminară, înregistrată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – C-205/15, Toma.

“În temeiul art. 19 alin. (1) lit. b ) TUE şi art. 267 din TFUE sesizează Curtea de Justiţie a Comunităţilor Uniunii Europene cu următoarea întrebare preliminară:

Art. 4 alin. 3 TUE , art. 20, 21, 47 din Carta drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene pot fi interpretate ca opunându-se unei reglementări precum art. 16 din Constituţie, art. 30 din OUG nr. 80/2013, care statuează egalitatea în faţa legii doar a cetăţenilor persoane fizice şi nu şi între aceştia şi persoanele juridice de drept public, precum şi scutirea apriori a persoanelor juridice de drept public de la plata taxelor de timbru/cauţiuni pentru accederea justiţiei, în timp ce condiţionează accesul la justiţie al persoanelor fizice de plata unor taxe de timbru/cauţiuni?

Suspendă cauza în temeiul art. 23 din Statutul Curţii de Justiţie a Comunităţilor Uniunii Europene şi art. 412 alin. (1) pct. 7 din Codul de Procedură Civilă.”

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

prof. univ. dr. Mihai Șandru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii