Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

21 de idei pentru viitoarele conduceri ale Baroului Bucureşti şi UNBR
08.05.2015 | Vasile ROMAN

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Printre cei 81 de candidați înscriși în competiția pentru funcţia de consilier în cadrul Baroului București, pe poziţia nr. 42 de pe liste, mă regăsesc şi eu, avocat Vasile Roman, membru al Baroului Bucureşti din anul 2005 şi, totodată, membru al Asociaţiei Tinerilor Avocaţi.

După cum bine mă cunosc o parte din colegii avocaţi, ceea ce pe mine mă defineşte atât în viaţă, cât şi în profesie sunt „îndrăzneala, perseverenţa, sinceritatea și loialitatea” şi de aceea îndrăznesc să propun spre analiză și dezbatere, atât colegilor mei, cât şi viitoarelor conduceri ale Baroului Bucureşti şi UNBR, următoarele idei, care, în opinia mea, ar putea crea cadrul propice pentru desfăşurarea activităţii avocatului, conform statutului pe care acesta îl are în fapt, şi anume acela de „înfăptuitor al actului de justiţie”:

1. Organizarea periodică de conferinţe interactive cu reprezentanţi ai magistraţilor.

2. Stabilirea unui calendar de întâlniri comune cu conducerile instanţelor şi parchetelor.

3. Program unic la toate arhivele şi registraturile de la instanțe și parchete.

4. Reglementarea clară din partea CSM a accesului prioritar al avocaţilor la arhive, registratură etc.

5. Posibilitatea avocatului de scanare şi fotografiere a actelor din dosarele civile, direct în arhivă, prin mijloace tehnice proprii.

6. Iniţierea de demersuri pentru modificarea şi completarea Regulamentului de ordine interioară al parchetelor prin crearea posibilităţii avocatului de a avea acces zilnic la registratura acestora pentru depunerea de plângeri, petiţii, memorii etc.

7. Posibilitatea avocaţilor de avea acces cu user şi parolă la dosarele în care au calitatea de avocat după modelul Curţii de Apel Cluj.

8. Definirea noţiunii de avocat şi UNBR, precum şi statutul acestora în viitorul proiect de modificare a Constituţiei României.

9. Reiniţierea proiectului de modificare şi completarea Legii nr. 51/1995 în forma iniţială adoptată de Senatul României la data de 5 februarie 2004.

10. Reducerea TVA-ului pentru activităţile juridice prestate de avocat pentru persoanele fizice.

11. Iniţierea de demersuri pentru modificarea sistemului de impozitare aplicabil avocaţilor prin prisma activităţilor desfăsurate de aceştia, cât şi a imposibilităţii reale de deducere a cheltuielilor efectuate în cadrul profesiei.

12. Modificarea Codului de Procedură Civilă şi a Legii nr. 51/1995 în sensul de a da posibilitatea avocatului de a desface căsătoria prin acordul părţilor.

13. Iniţierea de demersuri pentru Crearea Arhivei Electronice de Înregistrarea a Actelor Autentificate de Avocat.

14. Introducerea votului electronic la Adunările Generale Pentru Alegerea Organelor de Conducere ale Baroului, delegaţi Congres.

15. Crearea formei unice şi unitare a împuternicirii avocaţiale la nivel de UNBR.

16. Efectuarea de demersuri pentru continuarea proiectului de unificarea profesiilor juridice iniţiat de regretatul Decan al Baroului Bucureşti – dl. Cristian Iordănescu.

17. Îmbunătăţirea site-ului Baroului prin crearea de noi rubrici: Cariere juridice, Informare şi sprijinire a avocaţilor stagiari, Portal de informaţii juridice, Newsletter (pentru informarea lunară despre activitatea Consiliului Baroului).

18. Posibilitatea efectuării de plăţi parţiale a contribuţiilor către Casa de Asigurări a Avocaţilor.

19. Stabilirea unui plafon maxim al „Fondului de solidaritate a avocaţilor”.

20. Reducerea penalităţilor de întârziere către Casa de Asigurări şi stabilirea unui plafon maxim al acestora la nivelul soldului pentru o anumită perioadă de timp.

21. Organizarea periodică de activităţi socio-culturale pentru avocaţii membri ai Baroului Bucureşti şi acordarea de sprijin Asociaţiei Tinerilor Avocaţi pentru iniţierea unor astfel de programe.

Avocat Vasile Roman
Baroul București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti