Cornel Cuc: Baroul Timiș trebuie să devină o instituție modernă, transparentă, pragmatică
8 mai 2015 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidați pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Timiș. Cum și când v-ați decis?
Cornel Cuc: Vă mulțumesc și eu pentru interesul acordat. M-am gândit încă de acum doi ani la posibilitatea de a candida, în momentul în care au avut loc alegeri pentru două funcții de consilier vacante. Însă, la acea dată, candidatura mea nu îndeplinea condiția cu privire la vechimea necesară, respectiv aveam doar 7 ani, și nu 8 ani, după cum prevăd dispozițiile legale. Imboldul decisiv a venit relativ de curând, și anume când am constatat că schimbările din cadrul Baroului Timiș nu merg cu viteza necesară proprie pentru anul 2015. De aceea, consider că aș putea să aduc o mai mare viteză în implementarea schimbărilor de la nivelul Consiliului, atât de necesare tuturor.
Alina Matei: Cred că a face parte din Consiliul Baroului Timiș e cu mult mai dificil decât a fi ales. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?
Cornel Cuc: Fără să neglijez importanța scrutinului în sine, totuși, apreciez că este o onoare pentru mine să îmi reprezint colegii în cadrul Consiliului Baroului. Această funcție nu ne plasează într-o poziție avantajoasă față de colegii avocați, ci, dimpotrivă, o consider o responsabilitate suplimentară față de modul în care vom reuși să creăm condiții mai bune pentru avocați. Dacă voi fi ales, la sfârșitul mandatului, aș vrea să pot să mă uit în urmă și să pot afirma că am propus și susținut idei şi proiecte noi care au îmbunătăţit activitatea avocaţilor.
Alina Matei: Ce intenționați să faceți în calitate de membru al Consiliului Baroului Timiș? Care sunt direcțiile de acțiune?
Cornel Cuc: Aș sintetiza programul meu electoral în trei cuvinte, care reprezintă, susțin eu, trei deziderate ale Baroului Timiş, respectiv modernitate, transparență și pragmatism.
Baroul Timiș trebuie să devină o instituție modernă. Această măsură se impune, mai ales, întrucât: avem un mobilier învechit, nu se folosesc în mod efectiv instrumente de plată moderne (plata cu cardul sau prin ordin de plată), declarațiile lunare se depun la ghișeu, nefiind încurajată transmiterea acestora de la distanță prin alocarea unui număr de fax sau adresă de e-mail precum şi multe alte aspecte.
Baroul Timiș trebuie să devină o instituție transparentă. Pe parcursul ultimilor 4 ani, și aici mă refer cu precădere mai ales la primii ani, nu am putut constata și/sau verifica activitatea Consiliului Baroului Timiș. De la începutul anului, din inițiativa domnului Consilier Sergiu Stănilă se întocmesc procese-verbale de ședință în formă electronică care ulterior se publică pe site-ul Baroului. Nu există un mod de informare a avocaţilor, spre exemplu, prin e-mail, cu privire la noutățile apărute pe site-ul Baroului, cu toate că fiecare avocat deține o adresă de e-mail care se regăsește în baza de date a Baroului Timiş.
Baroul Timiș trebuie să devină o instituție pragmatică. În acest sens, trebuie identificate sursele aducătoare de venituri, cum ar fi înfiinţarea unui punct de vânzare de birotică de bază pentru justiţiabili în Palatul Dicasterial. În plus, investițiile în Vila Avocaților nu au nicio utilitate în activitatea avocaților, aceasta ar trebui vândută sau închiriată și banii astfel obținuți ar trebui folosiți pentru modernizarea sediului Baroului, pentru schimbarea softului informatic, a imprimantelor şi copiatoarelor ș.a.m.d.
Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?
Cornel Cuc: Desigur că nu este ușor. Mă consider, însă, un om de echipă, mai ales că îmi desfășor activitatea în cadrul unei societăți de avocatură pe care am fondat-o împreună cu alți doi colegi remarcabili și ne regăsim în aceeași formulă și după 7 ani. Implementarea programului meu electoral are nevoie în mod clar de o majoritate. Fiind un organ colegial, este evident faptul că pentru a impune un proiect de hotărâre trebuie să ai abilitatea necesară să creezi o majoritate. Eu doresc să vin în Consiliu cu ideea formării unor majorităţi prin care să impunem proiecte de modernizare şi nicidecum să fiu o voce solitară şi/sau izolată.
Alina Matei: Cum ați perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ați remarcat pe cineva sau proiect?
Cornel Cuc: Recunosc că am făcut unele afirmații la începutul campaniei electorale prin care am generalizat, poate puţin nedrept, susținând că activitatea Consiliului a fost una deficitară. Trebuie însă să remarc activitatea domnilor consilieri Sergiu Stănilă, Anton Iuhasz și Lavinia Tec care, minoritari fiind, au încercat să promoveze unele idei inovatoare. Nu cunosc dacă au mai fost și alți colegi care au mai avut inițiative prin care s-a adus un plus activității Baroului, întrucât, la capitolul ”transparență”, așa cum am arătat mai devreme, Baroul Timiș, din păcate, are de suferit, avocații neavând posibilitatea de a verifica activitatea unui consilier.
Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși la Baroul Timiș?
Cornel Cuc: Din cunoștințele mele, nu au existat donații și/sau legate în favoarea Baroului Timiș. Aici cu siguranță ne lovim și de clișeul ”avocații au bani”, motiv pentru care nu cred că se vor ivi în curând situații în care cineva să doneze ceva Baroului Timiș. Dar rămânând la această idee, din câte știu, a existat o inițiativă, în principal a colegilor Sergiu Stănila și Anton Iuhasz, prin care s-a propus să se renunțe la indemnizația de consilier, care, din păcate, nu a întrunit majoritatea pentru a se adopta. La momentul de față, din informațiile pe care le dețin, este suspendată plata acestei indemnizații. Și în absenţa vreunei hotărâri, opinez că Baroul Timiş ar fi bucuros să accepte donaţia indemnizaţiei făcută de către oricare dintre consilierii Baroului.
Alina Matei: Cum vedeți desfășurarea lucrărilor ședințelor Consiliului Baroului? La urma urmei, transparența înlocuiește incertitudinea.
Cornel Cuc: În primul rând, subliniez faptul că Baroul Timiș nu are un regulament de funcționare. Chiar dacă totuși mă înșel, și acesta există în materialitatea lui, cu siguranță este unul foarte general și neactualizat. Dacă voi fi ales, chiar din prima ședință, doresc să propun un proiect de Regulament de Funcționare a Baroului Timiș, prin care să se reglementeze pe baze moderne activitatea Consiliului Baroului. Susțin de asemenea ideea de a transmite live ședințele Baroului Timiș pe site-ul Baroului, în aceeași manieră în care se realizează transmisia online a diferitelor evenimente pe site-ul JURIDICE.ro. La urma urmei, nu cred că avem nimic de ascuns.
Alina Matei: Dar legătura Baroului Timiș cu avocații? Cum ar trebui să fie? De cine să fie făcută? Purtător de cuvânt, alt web site, întâlniri cu avocații, bistro al avocaților?
Cornel Cuc: Comunicarea este foarte importantă în activitatea Baroului Timiș, ca și în cadrul oricărui alt barou sau entități, atât cu membrii săi (aproximativ 833 de avocați), cât și cu terții. Momentan, suntem deficitari în comunicarea Barou – Avocat şi această chestiune ar trebui rezolvată cu prioritate. Susțin, de asemenea, încheierea unui parteneriat cu Asociația Tinerilor Avocați (o asociație formată din avocați din cadrul Baroului Timiș) care să ”catalogheze” toate nevoile, problemele, solicitările avocaților care nu au ajuns la cunoștința Baroului. Demersul colegilor care au înființat o asemenea Asociație este unul salutar și foarte necesar pentru promovarea intereselor și nevoilor avocaților tineri și nu numai. Aș propune, de asemenea, ca unul din membrii Asociației să poată asista la fiecare ședință a Consiliului Baroului.
Alina Matei: De ce credeți că are nevoie Baroul Timiș? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocaților, dar cum?
Cornel Cuc: Baroul Timiș are nevoie de abordări și viziuni noi, deoarece activitatea avocaților este în continuă schimbare şi interacțiune cu autoritățile publice, instanțele judecătorești și alți terți furnizori de servicii. Baroul Timiș trebuie să se implice și să se interpună în relația avocatului cu autoritățile publice și/sau instanțele judecătorești, tocmai pentru a simplifica munca avocatului. Până acum nu s-a reușit încheierea unor protocoale cu impact semnificativ în activitatea avocaților, dar s-au pus bazele unor abordări serioase în acest sens. Momentan, au fost încheiate parteneriate cu laboratoare medicale şi săli de fitness, ceea ce arată că Baroul Timiş încearcă să-şi depăşească propriile concepte conservatoare în care s-a zbătut atât timp.
Alina Matei: Care este cuantumul indemnizației de membru al Consiliului Baroului Timiș, în prezent?
Cornel Cuc: Din informațiile pe care le dețin, suma este de aproximativ 280 lei. Nu este o sumă mare şi, totodată, nu cred că vreun candidat şi-a dorit această demnitate pentru indemnizația aferentă. Personal, aş fi de acord cu renunţarea la acordarea acesteia.
Alina Matei: Sunt 21 de candidați. De ce să fiți printre membrii aleși ai Consiliului Baroului Timiș?
Cornel Cuc: În primul rând, sunt printre puţinii candidați care și-a publicat un program electoral. Acest program, dacă voi fi ales, probabil va fi analizat şi la sfârşitul mandatului meu pentru a se putea vedea ce am realizat şi ce nu. Apoi, după analizarea tuturor candidaților, am observat că sunt cel mai tânăr candidat atât ca și vârstă, cât și ca vechime în profesie. În aceste condiții, cred că o abordare nouă este chiar benefică în Consiliul Baroului. Nu în ultimul rând, prin programul meu electoral, am propus soluţii concrete şi pragmatice adaptate la ceea ce Baroul ar putea să întreprindă cu foarte puţine alocări de fonduri.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.
Cornel Cuc: Folosesc acest prilej să îi invit pe toți colegii avocaţi să fie prezenți în data de 12 mai 2015, ora 15:00, la Sala Capitol din Timișoara și îi îndemn să îi voteze pe acei candidați care sunt oameni cu viziune, flexibili, cu idei noi și reformatoare, pentru ca după patru ani să nu mai vorbim despre implementarea celor trei concepte: modernizare, transparenţă şi pragmatism, ci doar să le enumerăm printre realizări.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.
Cornel Cuc: Vă mulțumesc și eu pentru interes și pentru timpul acordat.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro