Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Veronica Voinescu: Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă
11.05.2015 | Andreea BREBU

JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Veronica Voinescu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat „Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Având în vedere contextul economic actual, necesitatea protejării subiectelor raporturilor juridice patrimoniale beneficiază de o atenţie mult mai mare în raport de perioada anterioară, acest lucru reflectându-se în deciziile legiuitorului concretizate în acte normative în legătură cu acest subiect. În acest sens, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă reglementează aspecte ce ţin de acest subiect sensibil şi de modalităţile de evitare a sa, legiuitorul enumerând, printre altele, şi încetarea raporturilor de muncă în calitate de măsură de prevenire a insolvenţei.

Faţă de vechea reglementare, Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, în care concedierea pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, dar care au drept scop evitarea insolvenţei angajatorului, avea un regim derogatoriu de la dreptul muncii, Legea nr. 85/2014 dând naştere unor opinii divergente în legătură cu natura juridică a unei concedieri pentru astfel de motive. Astfel, doctrina a fost împărţită în funcţie de două opinii distincte potrivit cărora, pe de o parte, în aceste situaţii este vorba despre o denunţare a contractelor individuale de muncă, iar pe de altă parte, este vorba despre o desfacere a contractelor de muncă ale personalului debitorului care nu reprezintă altceva decât concedierea reglementată de Codul muncii.

Această interpretare distinctă a modului de exprimare a legiuitorului nu este însă una favorabilă pentru raporturile de muncă. Indiferent de argumentele aduse în contra sau pentru susţinerea unei anumite opinii, stabilitatea raporturilor juridice care izvorăsc dintr-un contract individual de muncă trebuie să se realizeze pe baza unei interpretări unitare, de aceea interpretarea strictă a termenilor de denunţare şi desfacere a contractelor individuale de muncă nu poate fi susţinută, în sens larg, echivalenţa acestor termeni fiind susţinută de mai multe argumente.

Prin urmare, din exprimarea Legii nr. 85/2014 nu rezultă un caz distinct de încetare a contractului individual de muncă faţă de cele reglementate de Codul muncii, opinie susţinută şi de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Andreea Brebu

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.