Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Veronica Voinescu: Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă
11.05.2015 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Insolvență, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Dr. Veronica Voinescu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat „Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Având în vedere contextul economic actual, necesitatea protejării subiectelor raporturilor juridice patrimoniale beneficiază de o atenţie mult mai mare în raport de perioada anterioară, acest lucru reflectându-se în deciziile legiuitorului concretizate în acte normative în legătură cu acest subiect. În acest sens, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă reglementează aspecte ce ţin de acest subiect sensibil şi de modalităţile de evitare a sa, legiuitorul enumerând, printre altele, şi încetarea raporturilor de muncă în calitate de măsură de prevenire a insolvenţei.

Faţă de vechea reglementare, Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, în care concedierea pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, dar care au drept scop evitarea insolvenţei angajatorului, avea un regim derogatoriu de la dreptul muncii, Legea nr. 85/2014 dând naştere unor opinii divergente în legătură cu natura juridică a unei concedieri pentru astfel de motive. Astfel, doctrina a fost împărţită în funcţie de două opinii distincte potrivit cărora, pe de o parte, în aceste situaţii este vorba despre o denunţare a contractelor individuale de muncă, iar pe de altă parte, este vorba despre o desfacere a contractelor de muncă ale personalului debitorului care nu reprezintă altceva decât concedierea reglementată de Codul muncii.

Această interpretare distinctă a modului de exprimare a legiuitorului nu este însă una favorabilă pentru raporturile de muncă. Indiferent de argumentele aduse în contra sau pentru susţinerea unei anumite opinii, stabilitatea raporturilor juridice care izvorăsc dintr-un contract individual de muncă trebuie să se realizeze pe baza unei interpretări unitare, de aceea interpretarea strictă a termenilor de denunţare şi desfacere a contractelor individuale de muncă nu poate fi susţinută, în sens larg, echivalenţa acestor termeni fiind susţinută de mai multe argumente.

Prin urmare, din exprimarea Legii nr. 85/2014 nu rezultă un caz distinct de încetare a contractului individual de muncă faţă de cele reglementate de Codul muncii, opinie susţinută şi de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Andreea Brebu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti