Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Veronica Voinescu: Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă


11 mai 2015 | Andreea BREBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii, Insolvență, Revista revistelor juridice

Dr. Veronica Voinescu a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat „Concedierea salariaţilor în lumina prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”.

Având în vedere contextul economic actual, necesitatea protejării subiectelor raporturilor juridice patrimoniale beneficiază de o atenţie mult mai mare în raport de perioada anterioară, acest lucru reflectându-se în deciziile legiuitorului concretizate în acte normative în legătură cu acest subiect. În acest sens, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă reglementează aspecte ce ţin de acest subiect sensibil şi de modalităţile de evitare a sa, legiuitorul enumerând, printre altele, şi încetarea raporturilor de muncă în calitate de măsură de prevenire a insolvenţei.

Faţă de vechea reglementare, Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, în care concedierea pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, dar care au drept scop evitarea insolvenţei angajatorului, avea un regim derogatoriu de la dreptul muncii, Legea nr. 85/2014 dând naştere unor opinii divergente în legătură cu natura juridică a unei concedieri pentru astfel de motive. Astfel, doctrina a fost împărţită în funcţie de două opinii distincte potrivit cărora, pe de o parte, în aceste situaţii este vorba despre o denunţare a contractelor individuale de muncă, iar pe de altă parte, este vorba despre o desfacere a contractelor de muncă ale personalului debitorului care nu reprezintă altceva decât concedierea reglementată de Codul muncii.

Această interpretare distinctă a modului de exprimare a legiuitorului nu este însă una favorabilă pentru raporturile de muncă. Indiferent de argumentele aduse în contra sau pentru susţinerea unei anumite opinii, stabilitatea raporturilor juridice care izvorăsc dintr-un contract individual de muncă trebuie să se realizeze pe baza unei interpretări unitare, de aceea interpretarea strictă a termenilor de denunţare şi desfacere a contractelor individuale de muncă nu poate fi susţinută, în sens larg, echivalenţa acestor termeni fiind susţinută de mai multe argumente.

Prin urmare, din exprimarea Legii nr. 85/2014 nu rezultă un caz distinct de încetare a contractului individual de muncă faţă de cele reglementate de Codul muncii, opinie susţinută şi de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Andreea Brebu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică