ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Avocatura română în contemporaneitate
09.05.2015 | Rodica Aida POPA

 
SMARTBILL

Doamnă decan,
Domnule președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Domnule președinte de onoare a Uniunii Naționale a Barourilor din România,
Doamnelor și domnilor avocați, judecători, procurori,
Distinși invitați,

Mărturisesc cu emoție că astăzi trăim împreună cu bucurie un moment unic de istorie a justiției din România.

Mai mult ca oricând această zi de 9 mai pe lângă tripla semnificație pe care o are, fiind aceea de proclamare a Independenței României în 1877, a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial în 1945, a Zilei Europei, i se adaugă una, cu profunde semnificații pentru Justiția din România, pilon al statului de drept, aceea în care avocatura sărbătorește 150 de ani de la prima organizare a profesiei și 20 de ani de la adoptarea Legii nr. 51/1995 prin care a devenit o profesie liberală.

Istoria de ieri a avocatului român este trăită astăzi altfel, în anul 2015, fundament a celei de mâine, pentru că nu-i așa, apărarea este o constantă a procesului în care justițiabilul își pune încrederea în cel care cu răbdare, pasiune de adevăr, profesionalism îi va susține cauza în fața judecătorului național sau a aceluia european.

Acest moment de bucurie are loc la Râmnicu Vâlcea, oraș domnesc atestat de Mircea cel Bătrân la 8 ianuarie 1392, cu profunde tradiții istorice și culturale, în care la 29 iulie 1848 se intona pentru prima dată imnul Deșteaptă-te române! compus de Anton Pann pe versurile poeziei Un răsunet de Andrei Mureșanu, devenind în anul 1989 imnul național al României.

Ecourile lui se împletesc cu cele al Odei Bucuriei, celebrând o profesie liberală aceea a avocaturii române, parte a familiei avocaturii europene.

Avocatura română în contemporaneitate este o mărturie de credință pentru cei care apelează la serviciile ei, clădind durabil Justiția română, contribuind la fundamentul ei prin respectarea supremației legii.

Actul de dreptate al judecătorului nu ar putea să existe în lipsa apărării, căci echilibrul principiului egalității armelor într-un proces este asigurat de pledoaria avocatului, atât în fapt, cât și în drept.

Acum în România, avocatura cunoaște o nouă dimensiune a existenței sale, pentru că este aceea dată de realitatea unui stat democratic european, în care consolidarea sistemului judiciar se înfăptuiește și prin abordarea cu legitimitatea profesiei de avocat, prin lege, pragmatism și profesionalism.

Punerea în aplicare a celor patru coduri în drept substanțial și procesual civil și penal constituie în fiecare proces o declarație pentru profesionalism, întrucât pregătirea apărării devine laborioasă, chiar inovatoare în interpretare, concurând legiuitorul și depășindu-l pentru că nu-i așa imperfecțiunea este perfectibilă prin arta interpretării creatoare.

Legitimitatea profesiei de avocat este conferită prin pregătirea profesională, în general și specializată a corpului ce o compune, dar și de legitimitatea prin organizarea și exercitarea profesiei în baza legii proprii.

Această afirmație este susținută de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care a evidențiat în argumentele hotărârii pronunțate exclusivitatea existenței organizării profesiei de avocat în România prin Legea nr. 51/1995, prin decizia dată în recurs în interesul legii de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Încrederea justițiabilului într-o justiție independentă, imparțială, integră și responsabilă se construiește cu aceleași virtuți și ale corpului profesional al avocaților pentru că unitatea valorilor este comună.

În fiecare zi avocatul este un truditor întru dreptate, prin discuțiile purtate cu fiecare client, în orele de studiu a doctrinei, dar mai ales a jurisprudenței naționale și europene, în structurarea argumentelor cărora li se adăugă, retorica și convingerea prin arta pledoariei.

Răbdarea avocatului în așteptarea soluției judecătorului este o virtute care se dobândește prin credință și iubire de profesie, iar atunci când aceasta este pronunțată și actul de dreptate se înfăptuiește, înclinându-se balanța în favoarea argumentelor prezentate bucuria este cea care reprezintă tezaur sufletesc.

Dialogul interprofesional între judecători și avocați în Justiția română este pus în aplicare în prezent într-o nouă dimensiune conferită de recomandările Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei, prin proiectul inițiat și derulat în parteneriat de reprezentantul Românei la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni ,Uniunea Națională a Barourilor din România, mulțumindu-i pe această cale domnului președinte, avocat dr. Gheorghe Florea pentru deschiderea și acceptarea acestui proiect, Barourile locale, Institutul Național de Pregătire și Perfecționare al Avocaților, Centrele teritoriale ale INPPA, Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii și curțile de apel, cărora le mulțumesc și pe această cale pentru conștientizarea semnificației unui asemenea demers.

Prima conferință de debut a proiectului, marcând actul de naștere al acestuia, după cea de la București, a avut loc pe data de 3 octombrie 2014 la Râmnicu Vâlcea, continuând într-un alt fel, tradiția deceniului de conferințe vâlcene a Baroului Râmnicu Vâlcea.

Prezentările și dezbaterile judecătorilor și avocaților din conferințele derulate au evidențiat că există comunicare deschisă, profesionistă, efectivă , conducând la luarea unor măsuri de nivel profesional și deontologic interprofesional, ceea ce ne dă convingerea că numai prin abordarea împreună a aspectelor profesionale se construiește cultura juridică a tuturor.

Așadar, continuăm acest proiect prin invitarea în dialog interprofesional și a procurorilor, apărătorii acuzării care vor contribui la aria cunoașterii și deontologiei profesiilor, actul de naștere urmând a fi consfințit prin Carta interprofesională a judecătorilor, avocaților și procurorilor.

Dragi colegi avocați vă doresc La mulți ani! pentru ca împreună să dăm conținut mai mult ca oricând spuselor lui Ulpian, Justiția este dorința constantă și perpetuă de a da fiecăruia ce i se cuvine.

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.