Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Eugen Gheorghe Titu: Baroul București are nevoie de o mai mare postură


11 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de membru al Consiliului Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidați pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București. Cum și când v-ați decis?

Eugen Gheorghe Titu: Am luat decizia de a candida pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București de ziua mea, care a coincis cu ultima zi de înscrieri. Mă aflam la Barou pentru a plăti contribuția lunară, și, în timp ce tocmai îmi făceam tradiționalele planuri pentru anul ce urmează din punct de vedere profesional, am auzit câțiva colegi discutând despre înscrierile pentru Consiliul Baroului București și, astfel, mi-a venit ideea de a mă înscrie.

Alina Matei: Cred că a face parte din Consiliul Baroului București e cu mult mai dificil decât a fi ales. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?

Eugen Gheorghe Titu: O onoare și o obligație în același timp.

Alina Matei: Ce intenționați să faceți în calitate de membru al Consiliului Baroulu Bucureşti? Care sunt direcțiile de acțiune?

Eugen Gheorghe Titu: Am în vedere câteva chestiuni pe care le consider deosebit de importante și pe care le-am dezvoltat în programul meu de campanie. Sunt genul de persoană care își propune câteva obiective și le duce la bun sfârșit.

Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?

Eugen Gheorghe Titu: Ușor de zis, greu de făcut. E bine să faci ceea ce îți propui. Cu toate acestea, deviza mea este următoarea: Mai bine îți propui mai puține lucruri și realizabile, decât multe și fără succes. Totul este să îți propui să schimbi ceva mereu, să te autodepășești.

Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Susțineți vreunul din candidații pentru funcția de Decan? Nu vă rog să indicați vreun nume, ci am în vedere ideea de echipă.

Eugen Gheorghe Titu: Toți colegii sunt în mod egal susținuți de către mine. Cu siguranță, însă, Decan va fi o singură persoană.

Alina Matei: Cum ați perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ați remarcat pe cineva sau proiect?

Eugen Gheorghe Titu: Desigur că am remarcat persoane, atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ. Unele persoane, stăpânite fiind de o vădită antipatie și o totală lipsă de colegialitate, lovesc în ceilalți colegi fără a avea motive întemeiate. Totodată, însă, am remarcat și persoane cu o diplomație desăvârșită, dedicați profesiei și corpului de avocați și care înțeleg să soluționeze orice diferend pe cale amiabilă. Aceste persoane posedă un altruism incontestabil, demn de invidiat.

Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși? Eu nu…

Eugen Gheorghe Titu: Nu am cunoștință ca în ultimii 10 ani să fi fost făcute asemenea donații.

Alina Matei: Cum vedeți desfășurarea lucrărilor ședințelor Consiliului Baroului? Ca și până acum? Transmise live? Sau cel puțin un rezumat al soluțiilor adoptate? La urma urmei, transparența înlocuiește incertitudinea.

Eugen Gheorghe Titu: Cu regret îmi aduc aminte că, la un moment dat, am solicitat să mi se comunice stenograma unei ședințe a Consiliului Baroului, ședință în care am fost direct implicat. Mi s-a răspuns în mod tranșant că cererea mea nu poate fi soluționată. Față de transparența luării deciziilor în cadrul corpului de avocați, este imperios necesar ca ședințele Consiliului Baroului București să poată fi transmise live la cerere și/sau să poată fi comunicate stenogramele ședințelor respective în virtutea liberului acces la informație publică. Totodată, este de menționat faptul că transparența, colegialitatea și confraternitatea trebuie să primeze.

Alina Matei: Dar legătura Baroului București cu avocații? Cum ar trebui să fie? De cine să fie făcută? Purtător de cuvânt, alt web site, întâlniri cu avocații, bistro al avocaților?

Eugen Gheorghe Titu: Legătura Baroului București cu avocații trebuie efectuată, pe de-o parte, prin reprezentantul Baroului, respectiv Decanul acestuia, cât și prin orice membru al Consiliului Baroului, și, nu în ultimul rând, prin orice alt coleg, care poate fi un veritabil purtător de cuvânt într-o anumită problemă.

Alina Matei: De ce credeți că are nevoie Baroul București? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocaților, dar cum?

Eugen Gheorghe Titu: Baroul București are nevoie de o mai mare postură, o mai puternică implicare în tot ceea ce reprezintă activitatea avocaților, pe de-o parte, și în tot ceea ce reprezintă în mod concret plata avocaților la timp și la termen în urma prestațiilor acestora în cadrul Serviciului de asistență juridică. Întârzierea acestor plăți ar trebui penalizată cu plata unor dobânzi, astfel cum, la rândul lor, avocații sunt penalizați pentru neplata impozitelor la timp.

Alina Matei: Care este cuantumul indemnizației de membru al Consiliului Baroului Bucureşti, în prezent?

Eugen Gheorghe Titu: Nu am nicio idee care este cuantumul acestei indemnizații. Nu mă interesează acest aspect.

Alina Matei: Sunt 81 de candidați. De ce să fiți printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului București?

Eugen Gheorghe Titu: Am practicat de suficienți ani avocatura, încât, din experiența acumulată până acum, să constat care sunt problemele cu care se confruntă avocații și cum pot fi ele remediate. Aceste probleme nu pot fi identificate decât de un avocat pledant, care se confruntă zi de zi cu aceste lucruri.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.

Eugen Gheorghe Titu: Atitudinea determină altitudinea!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Eugen Gheorghe Titu: Plăcerea a fost de partea mea.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică