Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Evelina Oprina, Vasile Bozeșan: (Im)posibilitatea instanței de a invoca, din oficiu, impedimentul existenței coproprietății sau codevălmășiei asupra imobilului supus urmăririi în procedura încuviințării executării silite
12.05.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Dreptul familiei, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. judecător Evelina Oprina și judecător Vasile Bozeșan au publicat, în Revista Română de Executare Silită nr. 2/2014, articolul intitulat ”(Im)posibilitatea instanței de a invoca, din oficiu, impedimentul existenței coproprietății sau codevălmășiei asupra imobilului supus urmăririi în procedura încuviințării executării silite”.

Dispozițiile Codului de procedură civilă consacră principiul potrivit căruia veniturile și bunurile debitorului, fie ele mobile sau imobile, sunt supuse executării silite dacă, potrivit legii, sunt urmăribile și numai în măsură necesară pentru realizarea drepturilor creditorilor.

Existența proprietății comune asupra bunurilor supuse urmăririi silite nu ridică probleme în cazul în care toți coproprietarii sau codevălmașii bunurilor au calitatea de debitori urmăriți în cadrul procedurii execuționale. Discuții apar însă în cazul în care creditorii personali ai unui codebitor sau codevălmaș urmăresc un bun deținut în coproprietate sau codevălmășie. Astfel, existența proprietății comune asupra bunurilor urmăribile reprezintă un incident procedural de natură a mâna temporar derularea fazei execuționale.

În conformitate cu prevederile legale, executarea silită a bunurilor aflate în coproprietate nu se poate realiza decât după ce a avut loc partajul acestora, în vederea determinării în concret a părții din bun ce aparține debitorului și asupra căruia poate continua executarea silită.

Privitor la situația în care creditorul personal al debitorului tinde să urmărească silit a un bun imobil aflat în proprietatea comună a acestuia din urmă cu alte persoane trebuie avute în vedere mai multe ipoteze. O primă ipoteză arată situația în care creditorul formulează o cerere de partaj fără ca ulterior să solicite încuviințarea urmăririi silite imobiliară și presupune că prescripția dreptului de a cere urmărirea silită imobiliară se suspendă până la soluționarea definitivă a partajului. O altă ipoteză vizează situația în care creditorul formulează o cerere de partaj, iar ulterior sau chiar concomitent solicită încuviințarea urmăririi silite imobiliare asupra bunului aflat în proprietate comună a debitorului cu alte persoane. În acest caz, se poate încuviința urmărirea silită imobiliară asupra bunului aflat în proprietatea comună a debitorului cu alte persoane. O a treia ipoteză are în vedere faptul că nu se formulează mai întâi cerere de partaj de către creditor, ci acesta solicită direct încuviințarea urmării imobiliare, ipoteza în care se apreciază că se poate încuviința urmărirea silită imobiliară asupra bunului aflat în proprietate comună a debitorului cu alte persoane.

Prin urmare, obligația creditorului de a cere partajul imobilului urmărit nu poate constitui un impediment în demersul acestuia de a solicita și obține încuviințarea executării silite asupra acestui imobil al debitorului, afectată de coproprietate sau devălmășie și supus urmăririi silite.

Ioana-Bianca Tofan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti