Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Urmărire penală
12.05.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Urmărire penală.

În completarea comunicatelor nr. 774 din 24 aprilie, nr. 662 din 2 aprilie 2015, nr. 1246 și nr. 1248 din 4 septembrie 2014, nr. 1256 din 5 septembrie 2014 și nr. 1264 din 8 septembrie 2014, cu referire la efectuarea urmăririi penale pentru suspiciuni de fapte asimilate corupției săvârșite în legătură cu decizii ale Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:
G. L. C., președinta Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (cinci acte materiale).

În prezenta ordonanță de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitatea sa de președinte al CNA, suspecta G. L. C. a fost cea care a instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele şapte posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare.
După precedenta extindere a urmăririi penale (aspecte mediatizate la datele de 2 aprilie, respectiv 24 aprilie 2015) a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, un număr de patru operatori TV, sancționați ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, suspecta G. L. C., în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei.
Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de suspecta G. L. C. și care au avut ca rezultat sancționarea acestora.
În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc.
În final, luând în considerare și infracțiunile/starea de fapt mediatizate prin comunicatele nr. 662 și nr. 774 din 2 respectiv 24 aprilie 2015 și cele prezente, în sarcina suspectei G. L. C. s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (douăzeci şi cinci de acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (douăzeci şi cinci de acte materiale) – cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a unsprezece posturi TV.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile, inclusiv asupra conturilor bancare aparținând suspectei G. L. C. până la limita de 2.296.200 lei, sumă reprezentând valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit până în acest moment drept parte civilă.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti