Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Craiova. Luare de mită, dare de mită, trafic de influență, favorizare a făptuitorului. Trimitere în judecată
12.05.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Craiova. Luare de mită, dare de mită, trafic de influență, favorizare a făptuitorului. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest preventiv a inculpaților:
– S. R., șef serviciu din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (şase acte materiale),
– Ţ. R., consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (şase acte materiale),
– C. C. M., viceprimar al municipiului Craiova, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (nouă acte materiale),

sub control judiciar a inculpatei M. I., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență, în formă continuată (şaisprezece acte materiale),
complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (cinci acte materiale),
dare de mită,

în stare de libertate a inculpatelor:
M. M., director general adjunct, în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,
O. C. L., șef Centrul de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, inculpatul S. R., în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, prin intermediul inculpatei M. I., a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora.
În acest scop, inculpatul S. R. B. – care avea printre atribuțiile specifice și pe acelea de a răspunde, de a verifica și de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap – a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap.
În perioada 2011-2015, inculpata Ţ. R., în calitate de consilier juridic în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin intermediul inculpatei M. I., a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 euro și 4.000 lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții.
În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata C. C. M. a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei M. I., a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, în total 50.500 euro și 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova.
În luna octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Dolj, inculpata M. M., în înțelegere cu inculpata M. I., a pretins și primit, de la o persoană, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei. În schimbul acestor bani, inculpata M. M. trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuții în organizarea și desfășurarea concursului pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs.
Ca urmare a faptului că aceasta din urmă nu a promovat examenul, inculpata M. M. i-a restituit suma de 3.000 lei.
La data de 31 martie 2015, inculpata O. C. L. l-a avertizat pe inculpatul S. R. că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu inculpata M. I. și să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 lei în scopul eliberării, pe numele acesteia, a unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, inculpatul a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților S. R., Ţ. R., C. C. M. și M. I..

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti