Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Mihail Ciobanu: Vom avea un Decan după chipul şi asemănarea noastră, a avocaţilor din Baroul Bucureşti


12 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de Decan al Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Mulţumim că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce aţi decis să candidaţi pentru demnitatea de Decan, cea mai înaltă funcție din cadrul Baroului București?

Mihail Ciobanu: Și eu vă mulţumesc! Din anul 2011, sunt consilier în cadrul Baroului Bucureşti, am acumulat experienţă, îmi pasă de evoluţia profesiei şi de situaţia avocaţilor, cunosc mare parte din problemele noastre şi cred că din postura de Decan aş putea face mai multe pentru colegii mei.

Alina Matei: Avocaţii bucureşteni trebuie să aleagă dintre 16 candidaţi. Este bine că şi-au depus candidatura aşa mulţi colegi avocaţi?

Mihail Ciobanu: Principiile democraţiei profesionale permit oricărui avocat, care îndeplineşte condiţiile legale, să-şi depună candidatura. Este chiar utilă şi necesară o implicare mai mare a avocaţilor în organizarea propriei lor profesii. Cred că numărul mai mare sau mai mic al candidaţilor nu are o relevanţă deosebită. Importante sunt calităţile (şi defectele), precum şi motivaţia celor care îşi doresc o asemenea demnitate.

Alina Matei: Credeţi că printre candidaţi se numără şi candidaţi în susţinerea adevăratului candidat?

Mihail Ciobanu: Nu cred acest lucru, deşi mulţi colegi sau persoane din societatea civilă susţin această teorie (inspirată probabil din practica unor alegeri de altă natură).

Alina Matei: Dintre cei 16 candidaţi, doar o colegă avocat şi-a depus candidatura. Preferă avocaţii să fie conduşi de un bărbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Mihail Ciobanu: Părerea mea este că avocaţii bucureşteni îşi doresc să fie conduşi de o persoană (bărbat sau femeie) care să le reprezinte interesele în mod real. În mod surprinzător, la aceste alegeri avem o singură doamnă avocat candidat la funcţia de Decan. În schimb, pentru demnitatea de consilier, de delegat la Congresul Avocaţilor, de cenzor şi de membru al Comisiei de disciplină avem mai multe colege care candidează şi care cred că pot aduce un suflu nou în organizarea şi conducerea profesiei noastre.

Alina Matei: Spuneţi-ne, vă rugăm, câteva din ideile proiectului pe care l-aţi gândit pentru funcţia de Decan. Ce intenții aveți? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriți să faceți?

Mihail Ciobanu: Pe scurt, fără a intra în detalii:
– Voi încerca să promovez în mod onest și cu demnitate profesia de avocat în raport cu celelalte profesii juridice, precum și în raport cu societatea civilă;
– Voi depune toate diligențele pentru îmbunătățirea relației dintre Barou și avocați, transparenţă decizională, reorganizare administrativă;
– Întărirea solidarităţii profesionale;
– Sprijin real pentru tinerii avocaţi.

Alina Matei: Care apreciaţi că sunt principalele probleme cu care se confruntă avocaţii din Baroul Bucureşti? Care sunt soluțiile? În puterea cui sunt soluțiile?

Mihail Ciobanu: Problemele avocaţilor din Bucureşti sunt, în marea majoritate a cazurilor, şi problemele celorlalţi avocaţi din ţară:
– Lacune în legea de organizare şi statut;
– Limitarea accesului la clientelă;
– Lipsa unui Protocol adecvat cu Ministerul Justiţiei privind asistenţa juridică din oficiu;
– Atenuarea solidarităţii profesionale şi, nu în ultimul rând, insuficienţa diligenţelor pentru apărarea intereselor profesiei.

Soluţiile stau, evident, atât în mâna celor care conduc profesia, în mâna colegilor care deţin funcţii publice, cât şi în puterea fiecărui avocat de a se implica activ în rezolvarea acestor probleme.

Alina Matei: Cum ar trebui să fie Decanul celui mai mare barou din ţară? Un profil scurt, vă rog.

Mihail Ciobanu: Candidatul “ideal” nu există. Mare parte din colegii mei avocaţi și-au format o anumită opinie despre cum ar trebui să fie decanul celui mai mare Barou din ţară. Cred, astfel, că vom avea un decan după chipul şi asemănarea noastră, a avocaţilor din Baroul Bucureşti, iar principiile democraţiei profesionale vor contribui la acest fapt.

Eu personal mi-aş dori un Decan demn, cu coloană vertebrală, căruia să-i pese, în mod real, de problemele avocaturii şi care să-şi dedice toată energia pentru realizarea acestui scop.

Alina Matei: Vă cunoașteți contracandidații? Dacă nu aţi candida, pe cine aţi vota?

Mihail Ciobanu: Cred că v-am răspuns anterior la această întrebare şi nu are importanţă opţiunea mea. Îi las pe colegii mei să decidă în mod liber şi chiar îi rog să facă o analiză personală şi realistă a tuturor candidaţilor pentru a-şi exprima votul în cunoştinţă de cauză.

Alina Matei: Care dintre decanii de până acum ai Baroului București consideraţi că şi-a făcut cel mai bine treaba?

Mihail Ciobanu: Este greu de făcut o ierarhie a acestora în funcţie de criteriul enunţat de dvs. Fiecare din decanii noştrii au făcut lucruri bune sau mai puţin bune pentru profesie. Cred că trăiesc totuşi cu nostalgia vremurilor când Decan era domnul Cristi Iordănescu.

Alina Matei: Cum credeţi că se va desfăşura campania pentru alegerea decanului?

Mihail Ciobanu: Cred că se va desfăşura în mod onest şi cu demnitate. Este singurul mod în care profesia noastră va avea de câştigat.

Alina Matei: Dacă veți fi ales, o să faceți parte și din Consiliul UNBR. Ce intenții aveți la nivelul UNBR?

Mihail Ciobanu: Această întrebare este extrem de relevantă. Aş vrea să amintesc tuturor colegilor că anul acesta sunt alegeri şi la nivelul U.N.B.R. De aceea este important să ne desemnăm cu „spirit de răspundere” şi delegaţii noştri la Congresul Avocaţilor din luna iunie 2015.

Acest an, „electoral”, este un an important pentru drumul de urmat al avocaturii româneşti, întrucât ne vom desemna colegii care vor conduce şi administra destinele acestei profesii pentru anii următori.

Alegerile noastre de acum îşi vor lăsa amprenta pe viitorul acestei profesii şi de aceea îmi doresc o mai mare implicare, conştientă şi lipsită de subiectivism, a tuturor avocaţilor din Bucureşti.

Decanul Baroului Bucureşti, în calitate de reprezentant a aproape jumătate din avocaţii români, ar trebui să fie o voce importantă în Consiliul U.N.B.R. şi va trebui să-şi dedice o mare parte din timpul său pentru acest lucru.

Alina Matei: Cum vedeți formarea profesională a avocaților? Ați schimba ceva?

Mihail Ciobanu: Necesitatea perfecţionării actualului sistem de pregătire este evidentă. Personal, cred că rolul Baroului trebuie să fie la fel de important ca şi al I.N.P.P.A.-ului dacă nu chiar mai accentuat în realizarea acestui deziderat.

Alina Matei: Ce părere aveți despre mediere și relația/confuziunea avocat-mediator?

Mihail Ciobanu: Avocatul este sau ar trebui să fie prin definiţie un bun mediator. Trebuie să dobândească, de drept, această calitate şi nu prin examene sau alte artificii birocratice.

Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații care lucrează individual sau de avocații corporatiști?

Mihail Ciobanu: Am colegi pe care îi cunosc personal şi într-un domeniu şi în celălalt. Nu pot spune că sunt mai apropiat de unii sau de alţii.

Alina Matei: Vă simțiți mai apropiat de avocații de litigii sau de avocații de consultanță?

Mihail Ciobanu: Probabil că interacţionez mai mult cu avocaţii de litigii şi sunt în acest fel mai „apropiat” de ei.

Alina Matei: Credeți că tinerii avocați ar trebui să primească o atenție specială, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Mihail Ciobanu: În mod cert, tinerii avocaţi ar trebui să primească un sprijin semnificativ mai mare. Am militat, în mod special, pentru acest lucru în perioada 2011-2014, cât am fost consilier responsabil cu Serviciul de Asistenţă Juridică în Baroul Bucureşti şi cred eu că am reuşit, alături de ceilalţi membri ai Consiliului, să avem rezultate pozitive.

Alina Matei: Ce vă diferenţiază faţă de ceilalţi candidaţi?

Mihail Ciobanu: Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare. Le las colegilor mei această plăcere/sarcină de a face diferenţe!

Alina Matei: Ce mesaj doriţi să adresaţi colegilor pentru a vă vota?

Mihail Ciobanu: Să aibă încredere în mine; să fie convinşi că îi voi reprezenta cu onestitate, demnitate şi respect şi că îmi doresc sincer să nu îi dezamăgesc.

Alina Matei: Vă mulţumesc pentru că aţi răspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro și pentru că ați stat de vorbă cu mine.Mult succes!

Mihail Ciobanu: Şi eu vă mulţumesc!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică