Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Cristian Bogdan Zaharia: Consiliul Baroului București trebuie să sprijine efectiv avocații, prin fapte, nu prin discursuri pompoase de Ziua Avocatului și inacțiune


13 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Interviuri

* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.

Alina Matei: Multumesc, domnule avocat, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidati pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti. Cum si cand v-ati decis?

Cristian Bogdan Zaharia: Eu va multumesc pentru posibilitatea oferita de a ma adresa colegilor prin intermediul dvs. Am hotarat sa candidez pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului Bucuresti, deoarece, intotdeauna cand colegii mei au avut probleme, am fost adeptul unei implicari efective.

As aminti de protestul din 2011, cand, alaturi de Asociatia Tinerilor Avocati din cadrul Baroului Bucuresti unde activam, am intreprins demersuri efective impotriva abuzurilor savarsite de catre conducerea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Se ajunsese pana acolo incat, la intrarea in sediul Autoritatii (dar si pe pagina de internet a acesteia) „trona” un afis jinitor la adresa avocatilor, recomandand „evitarea intermediarilor, inclusiv a avocatilor”, sau cand, in primavara anului 2012, i-am reprezentat pe avocatii care se ocupau cu transcrierea actelor de stare civila la Tribunalul Bucuresti pentru suspendarea dispozitiei Primarului Sector 1 Bucuresti care impunea avocatilor sa nu poata inregistra decat doua acte saptamanal.

Alina Matei: Cred ca a face parte din Consiliul Baroului Bucuresti e cu mult mai dificil decat a fi ales. Ce reprezinta pentru dumneavoastra aceasta Demnitate?

Cristian Bogdan Zaharia: O onoare, dar si o responsabilitate. Sa nu uitam ca ne aflam in Consiliul Baroului pentru a-i reprezenta pe colegii nostri! Cum anume? Sa incercam rezolvarea problemelor de care avocatii se lovesc in exercitarea profesiei. Nu putem rezolva toate problemele. Dar suntem obligati sa facem toate demersurile ce ne stau in putinta! Cred ca putem reusi mult mai mult decat predecesorii nostri.

Alina Matei: Ce intentionati sa faceti in calitate de membru al Consiliului Baroulu Bucuresti? Care sunt directiile de actiune?

Cristian Bogdan Zaharia: Consiliul Baroului trebuie sa sprijine efectiv avocatii, prin fapte, nu prin discursuri pompoase de Ziua Avocatului si inactiune!

Baroul Bucuresti trebuie sa ii sprijine pe tinerii avocati (PLATITORI DE TAXE si cam… atat), prin alocarea unor spatii in care acestia sa se poata efectiv intalni cu clientii. Cum de alte barouri au reusit in acest demers, iar noi nu?

De exemplu, camera aflata deasupra garderobei avocatilor din Palatul de Justitie poate fi o astfel varianta, dar nu li se permite avocatilor sa vina insotiti de clienti.

Un alt proiect presupune infiintarea de copiatoare in interiorul spatiilor destinate avocatilor in cadrul instantelor care sa tina de Barou si unde avocatii sa-si poata copia dosarele la niste preturi rezonabile, iar banii incasati s-ar face venit la Barou si va asigur ca ar fi unul considerabil!

Zilele trecute am fost la Judecatoria Craiova, iar camera din interiorul instantei destinata avocatilor era plina cu afise emise de catre Baroul Dolj in care justitiabilii erau indemnati sa apeleze pentru orice problema la avocat, deoarece doar un profesionist poate sa-i rezolve efectiv problemele cu care se confrunta. Un demers similar din partea Baroului Bucuresti ar fi binevenit, mai ales ca nu este costisitor, iar spre deosebire de Craiova, la instantele din Bucuresti este plin de persoane care practica avocatura paralela.

Relatia cu autoritatile (judiciare sau administrative) este una deficitara, am observat personal si numerosi colegi mi s-au plans ca ne sunt ingradite in mod grav drepturile de exercitare a profesiei, iar membrii fostului Consiliu nu au luat o pozitie transanta. De fapt, nu prea au luat nicio pozitie, pentru ca… nu prea este bine sa superi presedinti de instante, procurori sefi sau membri CSM!

Marirea numarului de membri ai Consiliului este o alta cerinta esentiala pentru o functionare eficienta, deoarece, in prezent, numarul consilierilor este neschimbat din anul 1990.

Aceasta in conditiile in care atunci erau cateva sute de avocati, iar in prezent am cam depasit cifra de 10.000 avocati!

Nu in ultimul rand, se impune ca avocatul sa fie membru doar intr-un singur organ de conducere! Nu ca in prezent, cand sunt posibile atatea cumuluri de functii! Unii colegi sunt membri in Consiliul Baroului si in Consiliul UNBR! De acord, decanii barourilor sunt de drept membri ai Consiliului UNBR, ar trebui schimbata legea, dar nu mi se pare deloc normal sa fii decan al unui unui barou, sa participi la luarea unei decizii si apoi sa participi si la Consiliul UNBR, unde se discuta legalitatea acelei decizii! Sigur, exista institutia abtinerii, dar aparenta de impartialitate este grav stirbita!

Numarul maxim al mandatelor consilierilor ar trebui sa fie limitat la doua sau, cel mult, la trei, nu ca in prezent, cand aproximativ jumatate din membrii Consiliului Baroului Bucuresti sunt in functie de zeci de ani!!!

Alina Matei: Pare simplu sa faci ceea ce iti propui, dar e al naibii de greu. Cum veti gasi intelepciunea de a fauri pe masura vorbelor?

Cristian Bogdan Zaharia: Consider ca rezultatele bune se obtin prin munca in echipa. Pana la alegeri suntem adversari, dar, dupa terminarea acestora, trebuie sa avem ca singur obiectiv: imbunatatirea desfasurarii activitatii avocatilor.

Cum? Prin ajutarea tinerilor avocati in dobandirea unei clientele, prin combaterea avocaturii clandestine, prin imbunatatirea relatiei cu autoritatile care trebuie sa constientizeze ca avocatul este un partener al actului de justitie si implicit al statului de drept.

Mai sunt, evident, multe alte domenii care necesita o implicare efectiva!

Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Sustineti vreunul din candidatii pentru functia de Decan? Nu va rog sa indicati vreun nume, ci am in vedere ideea de echipa.

Cristian Bogdan Zaharia: Evident ca daca nu crezi in ideea de echipa nu poti realiza mare lucru! Consiliul este un organ colegial, decanul este (sau… ar trebui sa fie!) primus inter pares, nu un lider autoritar! Din pacate insa, dupa cum spunea un cunoscut avocat, uneori in consiliile barourilor exista multe, foarte multe monologuri! Nu si dialog!

Alina Matei: Cum ati perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ati remarcat pe cineva sau vreun proiect?

Cristian Bogdan Zaharia: Putinele lucruri bune s-au facut in virtutea inertiei (una dintre marile virtuti ale noastre!; imi permit acest calambur) sau la presiunea avocatilor sau al societatii civile! E ca si cum ne-am lauda ca avem curent electric sau ca omul a ajuns pe Luna! Care este meritul concret al consilierilor?

Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastra in ceea ce priveste atributiile Consiliului baroului. Mi-au ramas ochii pe cea cu acceptarea donatiilor si legatelor facute baroului. Aveti idee daca sunt astfel de generosi? Eu nu…

Cristian Bogdan Zaharia: Pana la instaurarea Regimului Comunist, multi avocati aflati la varsta senectutii donau Baroului biblioteci deosebit de valoroase (care cuprindeau chiar manuscrise deosebit de rare), sume de bani, chiar si imobile (s-o fi ocupat vreun consilier de revendicarea acelor imobile). Astazi, nu am mai auzit de asemenea gesturi, dar… sa nu disperam!

Alina Matei: Cum vedeti desfasurarea lucrarilor sedintelor Consiliului Baroului? Ca si pana acum? Transmise live? Sau cel putin un rezumat al solutiilor adoptate? La urma urmei, transparenta inlocuieste incertitudinea.

Cristian Bogdan Zaharia: Ne place sa ii criticam pe magistrati, dar sedintele Plenului CSM pot fi vizionate in direct, pe pagina de internet a Consiliului! La noi parca este vorba de sedinte ale CSAT in care se discuta aspecte de siguranta nationala, in care se intalnesc sefii serviciilor secrete! Deci, magistratii (care numai profesie liberala nu exercita) pot, noi nu putem!

Sunt pentru transparenta totala, pentru ca fiecare avocat sa poata vedea efectiv cum consilierii reprezinta sau nu interesele celor care i-au ales.

Alina Matei: Dar legatura Baroului Bucuresti cu avocatii? Cum ar trebui sa fie? De cine sa fie facuta? Purtator de cuvant, alt web site, intalniri cu avocatii, bistro al avocatilor?

Cristian Bogdan Zaharia: Sa luam pagina de internet a Baroului Bucuresti! Pe cine intereseaza programul zilnic al domnului decan? Este pagina de internet a decanului sau a Baroului Bucuresti?

Cu regret, dar trebuie sa spunem ca acest cult al personalitatii aminteste de alte vremuri si de bancurile aferente acelor timpuri! Chiar si in prezent, pe site, apare Decanul care se lauda cu realizarile din cele doua mandate ale sale, iar 80% dintre comunicatele de pe site scriu despre Decan. Asta in conditiile in care acesta candideaza pentru un al treilea mandat!!!

Apreciez ca numai o transparenta totala de genul transmiterii live a sedintelor Consiliului Baroului, precum si o marire semnificativa a numarului consilierilor poate imbunatati legatura Baroului cu avocatii, astfel incat compartimenteul care se ocupa de problemele avocatilor sa poata efectiv solutiona problemele care apar zilnic in activitatea noastra.

Alina Matei: De ce credeti ca are nevoie Baroul Bucuresti? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocatilor, dar cum?

Cristian Bogdan Zaharia: Acest Barou are nevoie de multe, de foarte multe! Dau trei exemple, despre innoirea pe care Baroul ar merita-o:
1. Sediu nou, cel din Str. Dr. Raureanu poate fi folosit ca sediu secundar ori inchiriat.
2. Angajati noi. Multi. Si la propriu… si la figurat! Actualii angajati nu mai fac deloc fata, nu zic sa fie concediati, dar sa vina un suflu nou!
3.Consilieri noi. Nu mai detaliez!

Alina Matei: Care este cuantumul indemnizatiei de membru al Consiliului Baroului Bucuresti, in prezent?

Cristian Bogdan Zaharia: Din cate stiu eu 500 lei/sedinta, dar, din pacate, acest aspect este cunoscut de foarte putini dintre noi, deoarece nu exista transparenta. Tinand cont de faptul ca aceste indemnizatii sunt platite din contributiile tuturor avocatilor, apreciez ca toate veniturile consilierilor, decanului si ale celorlalti angajati ai Baroului ar trebui sa fie publice.

Alina Matei: Sunt 81 de candidati. De ce sa fiti printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului Bucuresti?

Cristian Bogdan Zaharia: Pentru ca imi pasa de aceasta profesie si de colegii mei. Si mi-a placut sa ma implic. Mereu.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru colegii avocati.

Cristian Bogdan Zaharia: Alegeti cu mintea, nu cu inima! Stiu ca poate fi dificil, avem prieteni, unii chiar candideaza la aceste demnitati! Dar prietenia este una, implicarea si profesionalismul sunt altceva! Alegeti-i pe cei care doresc o reala schimbare, nu o stagnare!

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Cristian Bogdan Zaharia: Si eu va multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică