Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Mihai Adrian Hotca: Avocatul este un protagonist al justiției și al mediului juridic și de aceea trebuie respectat


13 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de membru al Consiliului Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidați pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București. Cum și când v-ați decis?

Mihai Adrian Hotca: Un anumit rol în ceea ce privește luarea acestei decizii l-a avut un incident la care am fost martor. Mai concret, pot spune că hotărârea de a candida pentru demnitatea de consilier al Baroului București am luat-o în acest an, într-un context mai puțin plăcut pentru pentru mine și pentru cei implicați în eveniment. Este vorba despre un incident petrecut într-o sală de judecată a Palatului de Justiție din București, unde doi colegi avocați au fost jigniți de către o doamnă magistrat, fiind pur și simplu invitați să părăsească sala în timp ce puneau concluzii, fără ca aceștia să fi avut o conduită care impunea o atare măsură. Conflictul s-a aplanat imediat prin intervenția altui magistrat și datorită faptului că cei doi colegi au suportat în tăcere umilința. Atunci m-am gândit că oricare dintre noi se poate afla într-o astfel de postură, inclusiv eu. M-am întrebat ce trebuie făcut pentru ca astfel de derapaje să nu se repete? Ce instrumente are la îndemână avocatul umilit de un magistrat sau funcționar care se comportă abuziv? Răspunsul pe care mi l-am dat atunci a fost că avocatul lezat poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii. Imediat după aceea am ajuns la concluzia că este insuficient. Din câte cunosc, deși erau întemeiate, foarte puține sesizări depuse de avocați la CSM au fost soluționate favorabil acestora. De aceea cred că în astfel de cazuri este necesar să se implice și Baroul București. Acesta trebuie să sesizeze CSM-ul și apoi să susțină reclamația prin intermediul unui reprezentant instituțional, din partea baroului. Sigur, trebuie să fie modificată reglementarea în materie. Voi stărui pentru concretizarea acestui lucru.

Alina Matei: Cred că a face parte din Consiliul Baroului București e cu mult mai dificil decât a fi ales. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?

Mihai Adrian Hotca: Achiesez la afirmația dumneavoastră. Însă, alegerea în calitate de consilier al Consiliului Baroului București este o condiție prealabilă. În ipoteza onorantei situații în care voi fi ales consilier al Baroului București, voi folosi experiența mea în sprijinul profesiei de avocat, bineînțeles în condițiile stabilite de reglementarea specifică profesiei de avocat. Cred că, la un moment dat, orice avocat din baroul la care este afiliat își poate aduce contribuția pentru a crește prestigiul profesiei.

Alina Matei: Ce intenționați să faceți în calitate de membru al Consiliului Baroului Bucureşti? Care sunt direcțiile de acțiune?

Mihai Adrian Hotca: Punctual, voi pune toată priceperea mea pentru (ordinea este aleatorie):
– creșterea respectului profesiei de avocat în raport cu autoritățile și instituțiile publice, precum și în relația cu alte organizații sau persoane fizice;
– transpunerea în practică a propunerii ca ședințele de judecată să fie transmise online (cu excepțiile de rigoare, de pildă în cauzele cu minori), astfel încât oricine dorește să cunoască ceea ce se întâmplă în fața instanței să poată urmări live procesul;
– informatizarea activității Baroului București;
– intensificarea dialogului interprofesional, în special cu procurorii și judecătorii, pentru prevenirea și combaterea promptă a cazurilor în care avocații sunt victime ale unor comportamente nelegale. Se impune organizarea periodică de întâlniri între structurile acestor profesii, ocazie cu care să fie analizate și situațiile în care se pune problema unor comportamente abuzive;
– organizarea unor activități de pregătire profesională pentru cunoașterea, înțelegerea și aplicarea noilor coduri și a legislației asociate, precum și a unor dezbateri juridice cum sunt cele organizate de UNBR și INPPA;
– derularea unor activități culturale, sportive, caritabile etc. sub egida Baroului București, menite să îmbogățească spiritul și ideea de solidaritate a avocaților;
– efectuarea demersurilor pentru implementarea sistemului de accesare online a dosarelor aflate pe rolul instanțelor;
– susținerea înființării unui grup de lucru, compus din avocați, pentru identificarea, analiza și redactarea propunerilor de modificare a legislației privind profesia de avocat pentru punerea în acord cu noile realități și pentru garantarea drepturilor avocaților (spre exemplu, dreptul de a atesta testamente);
– susținerea tinerilor avocați și optimizarea activității SAJ;
– susținerea prin pârghii profesionale și legale a avocatului de familie și a avocatului de consultanță.

Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?

Mihai Adrian Hotca: Eu spun că nici măcar nu pare simplu și cu atât mai grea va fi transpunerea celor menționate mai sus în realitate. Pornind de la ideea că singurul lucru cert despre viitor este acela că este incert, argumentul meu se bazează pe biografia personală. Mai exact, vreau să spun că în cei aproape 20 de ani de când practic nobila profesie de avocat am fost alături de aceasta și nu mi-a fost indiferent ce se întâmplă în interiorul ei. In concreto, am participat la activități de pregătire profesională, admitere în profesie, am făcut propuneri de modificare a legislației, am participat la redactarea unor proiecte de acte normative etc. Însă, cei care mă cunosc pot spune cel mai bine dacă sunt sau nu un om de cuvânt și dacă sunt potrivit pentru demnitatea de consilier.

Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Susțineți vreunul din candidații pentru funcția de Decan? Nu vă rog să indicați vreun nume, ci am în vedere ideea de echipă.

Mihai Adrian Hotca: Fără îndoială că este un organ colegial, astfel că succesul implementării propunerilor personale este dependent de coagularea unei majorități în cadrul Consiliului Baroului București. Cei care vor decide sunt colegii noștrii, care vor alege astfel cum le dictează conștiința și interesul. Dacă în cadrul Consiliului vor fi votați mai mulți candidați care au propuneri similare, iar aceștia pot forma o majoritate, atunci voturile se vor concretiza în măsuri și acțiuni. Dintre proiectele publicate de candidații la funcția de Decan al Baroului București, cred că cel în care se integrează ideile mele este proiectul domnului avocat Ion Dragne. Dacă va aduna voturile necesare pentru demnitatea de decan, aș fi onorat să fac parte din echipa care va încerca să concretizeze proiectul avansat de domnia sa.

Alina Matei: Cum ați perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ați remarcat pe cineva sau vreun proiect?

Mihai Adrian Hotca: Cu toate că nu am făcut parte din actualul Consiliu al Baroului București, consider că o parte dintre membrii acestui for colegial s-au ridicat la înălțimea demnității.

Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși? Eu nu…

Mihai Adrian Hotca: Vă mărturisesc faptul că nu cunosc despre existența unor astfel de cazuri.

Alina Matei: Cum vedeți desfășurarea lucrărilor ședințelor Consiliului Baroului? Ca și până acum? Transmise live? Sau cel puțin un rezumat al soluțiilor adoptate? La urma urmei, transparența înlocuiește incertitudinea.

Mihai Adrian Hotca: Sunt pentru transparență. Cu excepția ședințelor care presupun elemente de confidențialitate, cred că lucrările ședințelor Consiliului Baroului București ar trebui să fie transmise live. Să știți că eu susțin ideea potrivit căreia și ședințele de judecată ar trebui să fie transmise online. Apreciez că transparența actului de justiție crește profesionalismul și responsabilitatea protagoniștilor acestuia.

Alina Matei: Dar legătura Baroului București cu avocații? Cum ar trebui să fie? De cine să fie făcută? Purtător de cuvânt, alt web site, întâlniri cu avocații, bistro al avocaților?

Mihai Adrian Hotca: Având în vedere dimensiunea Baroului București, care reunește aproximativ jumătate din avocații activi (aproape 10.000 de avocați activi), apreciez că se impune instituirea unui birou de presă, care să aibă un purtător de cuvânt. Celelalte modalități sunt complementare și nu trebuie excluse, ci dimpotrivă, consider că trebuie avute în vedere.

Alina Matei: De ce credeți că are nevoie Baroul București? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocaților, dar cum?

Mihai Adrian Hotca: Baroul București, volens nolens, are nevoie de proiecte noi, precum:
– un sediu care să acopere nevoile celei mai mari structuri din țară;
– încheierea de protocoale cu toate instanțele și parchetele din raza Curții de Apel București, precum și cu instanțele și parchetele care au sediul în București;
– organizarea unor întâlniri periodice cu avocații, în afara celor instituționalizate, care să aibă ca obiect dezbaterea unor teme de actualitate, care interesează profesia de avocat;
– delegarea unui consilier care să țină audiențe în cadrul cărora să-și poată expune punctele de vedere avocații.

Alina Matei: Care este cuantumul indemnizației de membru al Consiliului Baroului Bucureşti, în prezent?

Mihai Adrian Hotca: Nu știu.

Alina Matei: Sunt 81 de candidați. De ce să fiți printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului București?

Mihai Adrian Hotca: Într-adevăr, sunt mulți candidați și foarte puține locuri în cadrul Consiliului Baroului, dar cred că ideile mele sunt ale multor colegi, astfel încât am speranța că voi primi votul celor care gândesc ca mine.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.

Mihai Adrian Hotca: Avocatul este un protagonist al justiției și al mediului juridic și de aceea trebuie respectat de magistrați, autoritățile publice, instituțiile publice și de orice alte entități sau persoane. Democrația, statul de drept, justiția și progresul sunt dependente, printre altele, și de cât de independentă, puternică și respectată este avocatura. Metaforic spus, dar adevărat, avocatul este câinele de pază al justiției.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Mihai Adrian Hotca: Și eu vă mulțumesc! Să fie aleși cei mai buni consilieri pentru avocatura bucureșteană!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică