Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Vasile Roman: Demnitatea de consilier reprezintă o mare onoare, responsabilitate şi o provocare


13 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, Interviuri

JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de membru al Consiliului Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Candidați pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București. Cum și când v-ați decis?

Vasile Roman: Decizia de a candida la demnitatea de consilier al Baroului Bucureşti a fost una spontană şi firească în contextul profesional actual şi, totodată, ea a fost manifestată de dorinţa de a mă alătura luptei unui grup de colegi avocaţi în sensul de a readuce avocatura pe locul pe care aceasta îl merită într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.

Alina Matei: Cred că a face parte din Consiliul Baroului București e cu mult mai dificil decât a fi ales. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?

Vasile Roman: Pentru a te confrunta cu dificultăţile funcției de consilier trebuie mai întâi să fii ales, adică colegii tăi să îţi acorde onoarea şi încrederea de a le reprezenta interesele profesionale, iar din acest moment trebuie să faci faţă oricăror provocări de natură personală şi/sau profesională. De altfel, profesia noastră se confruntă cu un moment crucial şi foarte dificil de gestionat, dar consider că prin unitate profesională se pot rezolva până şi cele mai cele mai dificile probleme cunoscute sau ivite în desfăşurarea profesiei de avocat.

Demnitatea de consilier, aşa cum am menţionat mai sus, reprezintă o mare onoare, responsabilitate şi o provocare, prin care te expui în mod direct şi, totodată, devii scutul de apărare atât al profesiei, cât şi a intereselor legitime şi profesionale ale colegilor tăi avocaţi.

Alina Matei: Ce intenționați să faceți în calitate de membru al Consiliului Baroului Bucureşti? Care sunt direcțiile de acțiune?

Vasile Roman: În calitate de viitor membru al Consiliului îmi voi aloca toate resursele pentru ca, împreună cu viitoarele conduceri ale Baroului Bucureşti şi UNBR, toate cele 21 de idei expuse public pe JURIDICE.ro să fie aduse la îndeplinire şi, de altfel, acestea sunt strict necesare a fi adoptate pentru a se crea şi menţine ordinea juridică a unui stat de drept, membru al Uniunii Europene.

Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?

Vasile Roman: Cred cu tărie că împreună cu viitoarea conducere a baroului vom găsi puterea şi înţelepciunea de a putea înfăptui şi realiza toate acele lucruri de care profesia noastră are nevoie pentru a-şi reconsolida poziţia şi independenţa pe care statutul său o conferă.

De aceea, afirm că printr-o unitate profesională vor regăsi demnitatea de a fi mândri că facem parte din această profesie mult încercată, dar indispensabilă într-un stat de drept, şi, permiteţi-mi să citez din spusele marelui maestru avocat Dem. I Dobrescu care, în cadrul dezbaterilor parlamentare din 6 iunie 1960 privind legea pentru organizarea corpului de avocaţi, a afirmat următoarele: „Toată lumea face apel la noi, avocaţii, toţi recunosc că suntem necesari, ba încă un om de spirit spunea că avocaţii sînt aşa de necesari şi că atât de mult este nevoie de ei, încît, dacă Dumnezeu ar face lumea din nou, ar trebui să-şi ia un avocat, căci poate ar face-o mai dreaptă decât cea de azi.”

Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Susțineți vreunul din candidații pentru funcția de Decan? Nu vă rog să indicați vreun nume, ci am în vedere ideea de echipă.

Vasile Roman: Susțin acel candidat la funcţia de decan care, împreună cu o echipă de tineri avocaţi, garantează şi sprijină crearea unui barou modern reformat şi adecvat vremurilor noastre şi, totodată, bazat pe colegialitate şi sprijin profesional, un organism colegial bazat pe unitatea şi demnitatea tuturor membrilor săi.

Alina Matei: Cum ați perceput activitatea actualilor membri ai Consiliului? Ați remarcat pe cineva sau vreun proiect?

Vasile Roman: Pe mulți dintre membrii consiliului îi cunosc personal şi pot spune despre ei că sunt mari profesionişti ai dreptului şi reprezentanţi de seamă ai profesiei, de aceea consider că o parte dintre ei trebuie lăsaţi să îşi ducă mai departe proiectele la care s-au angajat. Totuşi, în esenţă, consider că actualul Consiliu al Baroului Bucureşti nu a reprezentat şi nu reprezintă pentru noi, avocaţii, un adevărat „scut profesional” atât de indispensabil în desfăşurarea normală a activităţii noastre şi de aceea consider că acesta trebuie reformat parţial, iar viitoarea componenţă trebuie să aibă în mare parte avocaţi tineri care se bucură de o bună reputaţie personală şi profesională şi care să păstreze ideile conservatoare specifice profesiei şi totodată să aplice ideile moderne şi reformatoare prin raportate la vremurile în care trăim.

Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși? Eu nu…

Vasile Roman: Din păcate, în ultimii ani, din cunoştinţele mele nu au existat donaţii şi legate făcute în favoarea baroului, dar dacă acestea vor exista trebuie ca viitorul Consiliu să aibă demnitatea pentru a le primi.

Alina Matei: Cum vedeți desfășurarea lucrărilor ședințelor Consiliului Baroului? Ca și până acum? Transmise live? Sau cel puțin un rezumat al soluțiilor adoptate? La urma urmei, transparența înlocuiește incertitudinea.

Vasile Roman: Trebuie să existe o transparenţă în ceea ce priveşte soluţiile şi deciziile adoptate de Consiliu şi de aceea am propus şi propun ca acestea să fie afişate atât pe site-ul baroului, cât şi transmise prin e-mail tuturor colegilor avocaţi, membri ai Baroului Bucureşti.

Alina Matei: Dar legătura Baroului București cu avocații? Cum ar trebui să fie? De cine să fie făcută? Purtător de cuvânt, alt web site, întâlniri cu avocații, bistro al avocaților?

Vasile Roman: Legătura dintre barou şi avocaţi trebuie să fie una foarte strânsă şi puternică, în care avocatul să fie sprijinit necondiţionat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şi să fie conştient că va găsi ori de câte ori va avea nevoie din partea instituţiei baroului înţelegerea pe care o caută, cât şi sprijinul moral şi profesional de care are nevoie în desfăşurarea activităţii. În opinia mea, această legătură între barou şi avocat nu trebuie să fie neaparat raportată strict la o anumită persoană (decan, consilier etc), ci aceasta trebuie să fie una instituţională, iar Consiliul Baroului trebuie să fie garantul păstrării şi menţinerii ei cât mai mai strâns cu putinţă.

Alina Matei: De ce credeți că are nevoie Baroul București? Proiecte noi? Mai multe protocoale? O mai mare implicare a avocaților, dar cum?

Vasile Roman: Baroul Bucureşti şi avocaţii în general au nevoie de a le fi respectată demnitatea, precum şi drepturile pe care le au instituite atât prin legea naţională, cât şi cea europeană.

Totodată, consider că este nevoie a fi semnate protocoale noi, dar cel mai important este ca organele de conducere ale profesiei noastre să se asigure că aceste protocoale să fie cu adevărat respectate, iar colegii avocaţi trebuie să se implice activ şi să informeze conducerile barourilor, iar baroul să îi sprijine de fiecare dată când drepturile le sunt încălcate.

De altfel, pe lângă protocoale noi, mai propun a se organiza periodic conferinţe interactive cu reprezentanţi ai magistraţilor pentru o mai bună cunoaştere, precum şi stabilirea unui calendar de întâlniri comune cu conducerile instanţelor şi parchetelor.

Alina Matei: Care este cuantumul indemnizației de membru al Consiliului Baroului Bucureşti, în prezent?

Vasile Roman: Nu cunosc care este cuantumul indemnizaţiei de consilier.

Alina Matei: Sunt 81 de candidați. De ce să fiți printre cei 15 membri ai Consiliului Baroului București?

Vasile Roman: Numărul mare de candidaţi reflectă, pe de o parte, interesul pe care colegii avocaţi îl manifestă pentru profesie, iar, pe de altă parte, reflectă dorinţa lor de a se implica activ în rezolvarea problemelor profesiei şi cu care, cel mai probabil, s-au întâlnit în desfăşurarea activităţii lor.

Personal, am convingerea că voi primi votul colegilor, pentru că ceea ce mă defineşte pe mine atât în viaţa personală, cât şi în profesie sunt „îndrăzneala, perseverenţa, sinceritatea și loialitatea” şi prin aceste calităţi sunt convins că alături de viitoarea conducere îmi voi îndeplinii toate proiectele prin care avocatului să îi fie recunoscut statutul de „înfăptuitor al justiţiei„, statut prin care libertatea de exprimare şi acţiune să nu fie doar formală, iar Consiliul Baroului să reprezinte „scutul profesional” atât de indispensabil în desfăşurarea normală a activităţii avocatului.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.

Vasile Roman: Rog colegii avocaţi, în primul rând, să se prezinte pe 17 mai 2015 şi să voteze acei candidaţi cu viziuni reformatoare şi moderne, care pot cu adevărat să creeze cadrul instituţionalizat de funcţionare şi protecţie a profesiei de avocat.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Vasile Roman: Și eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică