Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept civil, Familie, Revista revistelor juridice

Păuna Neculae, Ramona Cîrlig: Interpretări ale autorității părintești potrivit noului Cod Civil

13 mai 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Av. Păuna Neculae și consilier juridic Ramona Cîrlig au publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2012 articolul intitulat: „Interpretări ale autorității părintești potrivit noului Cod Civil”.

Lucrarea tratează principalele discuții ce se pot naște în privința nou-introdusului concept de „autoritate părintească”, prin abordarea situației prezente la nivel actual în doctrina și jurisprudența română.

Ulterior enunțării definiției legale conferite de art. 483 C. civ., autoarele subliniază că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligaților presupuse de autoritatea părintească trebuie circumscrisă respectării principiului interesului superior al copilului. În acest sens se arată opțiunea legiuitorului de a nu preciza exact ce poate fi considerat a fi în interesul superior al copilului, lăsând această misiune instanței de tutelă când va fi pusă să analizeze starea de fapt în concret.

Se subliniază că regula instituită de noul Cod Civil este aceea a exercițiului în comun a autorității părințești, chiar și în ipoteza unui divorț autoritatea părintească putând fi încredințată unui singur părinte doar în situații speciale, pentru motive temeinice. Autoarele semnalează totodată că trebuie evitată confuzia dintre exercitarea autorității părintești de către un singur părinte și decăderea din exercițiul drepturilor părintești.

Articolul supune dezbaterii și posibilitatea unui părinte de a renunța la exercițiul autorității părintești prin simpla sa cerere. În ciuda unor decizii contrare existente în practică, este susținută opinia potrivit căreia autoritatea părintească față de minor este și un drept al copilului, nu doar un drept al părinților, prin urmare aceștia nu ar putea cere retragerea ei.

În concluzie, este preconizat rolul important pe care îl va juca autoritatea părintească în relațiile dintre părinți și copii, în special în ipoteza unui divorț, insistându-se asupra interesului superior al copilului ca element fundamental în stabilirea exercițiului autorității părintești.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică