Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

Trimitere preliminară formulată de o instanță din România (Tribunalul Mureș, C-212/15, ENEFI). UPDATE: Concluziile Avocatului General Bobek. Decizia CJUE


10.11.2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Insolvență
JURIDICE - In Law We Trust

10 noiembrie 2016: Miercuri, 9 noiembrie 2016, Curtea de Justiţie a decis:

Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvență trebuie interpretat în sensul că intră în domeniul său de aplicare dispozițiile dreptului intern al statului membru pe al cărui teritoriu este deschisă o procedură de insolvență, care prevăd, în privința unui creditor care nu a participat la această procedură, decăderea din dreptul de a urmări creanța sa sau suspendarea executării silite a unei astfel de creanțe într‑un alt stat membru.

Caracterul fiscal al creanței care face obiectul unei executări silite într‑un stat membru, altul decât statul pe al cărui teritoriu este deschisă procedura de insolvență, într‑o situație precum cea în discuție în litigiul principal, nu are incidență asupra răspunsului dat la prima întrebare preliminară.

***

15 iunie 2016: La 9 iunie 2016, Avocatul General Bobek a prezentat Concluziile sale:

Având în vedere considerațiile precedente, propunem Curții să răspundă la întrebările preliminare adresate de Tribunalul Mureș, Secția civilă, după cum urmează:

„1) Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvență nu se opune unei dispoziţii a lex concursus care prevede decăderea din dreptul de a urmări creanţa care nu a fost înregistrată de un creditor în procedura de insolvenţă deschisă într‑un stat membru sau suspendarea executării silite a creanţei respective în alt stat membru.

2) Natura fiscală a unei executări silite care are loc în alt stat membru decât cel de deschidere a procedurii de insolvență nu are nicio incidență asupra aplicabilității Regulamentului nr. 1346/2000.”

***

14 mai 2015: Potrivit încheierii Tribunalului Mureş din 2 aprilie 2015, textul întrebărilor preliminare – care au format cauza C-212/15, ENEFI, înregistrată la Curtea de Justiţie la 8 mai 2015 – este următorul:

Admite cererea formulata de apelant privind adresarea unei cereri de hotărâre preliminară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Dispune adresarea unei cereri de pronunţare a unei hotărâri preliminare Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care să se solicite a răspunde la următoarea întrebare preliminara ce priveşte interpretarea REGULAMENTULUI (CE) NR. 1346/2000 AL CONSILIULUI din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvenţă:

Întrebarea 1: în interpretarea art. 4 alin. 1 și 2 lit. f și k din Regulamentul (CE) NR. 1346/2000 AL CONSILIULUI din 29 mai 2000 privind procedurile de insolvenţă, să se precizeze dacă efectele procedurii de insolvenţă reglementate de legea statului de deschidere a procedurii insolvenţei pot include decăderea unui creditor care nu a participat la procedura insolvenţei din dreptul de a mai urmări creanţa sa într-un alt stat membru sau suspendarea executării silite a unei astfel de creanţe în acest alt stat membru.

Întrebarea 2: dacă prezintă relevanţă împrejurarea că creanţa urmărita silit în alt stat membru decât cel de deschidere este una fiscală.

În baza art. 412 pct. 7 C. proc. civ., constată suspendarea de drept a judecării cauzei.

Cu recurs pe toată durata suspendării.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Mihai Șandru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro