Conferința internațională ADR, cu tema ”Turkey as a Bridge for Dispute Resolution Between European and Asian Businesses”. Cum a fost
15 mai 2015 | Angela MÎȚĂ-BACIU
Sub genericul ”Arbitrajul și medierea în Europa Centrală și de Est și în unele țări din Asia, a avut loc, în perioada 11-12 mai 2015, în sala Marii Adunări a Camerei de Comerț a Turciei din Istanbul (Ticaret Odasi Istanbul), conferința internațională „Turkey as a Bridge for Dispute Resolution Between European and Asian Businesses”.
Inițiativa și organizarea aparțin Poloniei, pe de o parte, Curții de Arbitraj, Camerei de Comerț din Nowy Tomyśl – Polonia și Asociației Polone de Arbitraj și Mediere Poznań, și Turciei, pe de altă parte, prin Camera de Comerț din Istanbul și Centrul de Arbitraj și Mediere de pe lângă Camera de Comerț din Istanbul.
Conferința și-a propus, în cele două zile, pe patru secțiuni, ca prin prin subiectele prezentate să dezbată probleme legate de procedura arbitrală, codurile de etică, reglementarea statutului arbitrilor și mediatorilor în țări precum Polonia, Turcia, Ucraina, Georgia, România, conduita arbitrilor și a mediatorilor în țările din Europa și Asia, relațiile dintre aceștia și părțile aflate în conflict/proces, soluționarea litigiilor ce ajung în fața curților de arbitraj permanente.
Astfel, au fost prezentate teme interesante: analiză a litigiilor soluționate pe calea arbitrajului în Europa Centrală și de Est, în care una din părțile litigante (de cele mai multe ori persoane juridice, companii de stat sau private) provine din Turcia; poziția arbitrului în litigiile internaționale: profesie, misiune sau carieră?
De asemenea, s-au dezbătut subiecte legate de statutul arbitrilor, de o imunitate utilă și necesară ca și o protecție de care acești arbitri – judecători s-ar putea bucura, în prezent, nefiind nicio reglementare în materie.
În ceea ce privește medierea, participanții au putut afla care sunt reglementările în Turcia, în Georgia și România, care este stadiul actual, precum și problemele, barierele, cu care mediatorul se confruntă, noua procedură după publicarea Deciziei nr. 266/2014 a Curții Constituționale (CCR).
În calitate de speaker la această secțiune, am prezentat, în limba engleză, lucrarea cu tema ”Impactul celor mai noi reglementări din domeniul medierii asupra sistemului român de drept”, care a atras atenția auditoriului, format din avocați, profesori de drept, mediatori și practicieni în insolvență, aceștia fiind direct interesați de dezvoltarea medierii în această parte a Europei.
Lucrările și discuțiile conferinței s-au ținut în cele trei limbi oficiale: engleză, rusă și turcă, organizatorii asigurând traduceri simultane.
Conf. univ. dr. Angela Mîță-Baciu
Avocat, Baroul Iași
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro