Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Iosif Friedmann-Nicolescu: Dragostea pentru profesia de avocat îmi conferă forța de a continua lupta pentru afirmarea acestei minunate profesii


14 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

I-am adresat dlui avocat doctor în științe juridice Iosif Friedmann-Nicolescu câteva întrebări suplimentare și în calitatea sa de candidat la demnitatea de Consilier în Baroul București. Programul electoral și interviul anterior le-am publicat, fiindcă dl avocat Iosif Friedmann-Nicolescu candidează și la Demnitatea de Decan al Baroului București.

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat Iosif Friedmann-Nicolescu, pentru că ați acceptat să acordați un scurt interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. pentru unele aspecte ale candidaturii dumneavoastră pentru demnitatea de membru al Consiliului Baroului București. Cred că a face parte din Consiliul Baroului București e cu mult mai dificil decât a fi ales. Sunteți membru al Consiliului Baroului București din 21 Mai 2011, candidați din nou. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această Demnitate?

Iosif Friedmann-Nicolescu: Am fost învestit cu încrederea colegilor mei și consider că mi-am îndeplinit îndatoririle de Consilier. Sunt avocat de carieră și mi-am dedicat întreaga activitatea de membru al Consiliului Baroului București colegilor avocați, așa cum am menționat și în interviul anterior pentru demnitatea de Decan, pe care l-ați publicat la 13 mai 2015.

Am acționat în interesul profesiei de avocat și al avocaților bucureșteni.

Am încercat printr-un demers personal să promovez o altă imagine profesiei de avocat și să încerc schimbarea percepției asupra avocatului. Am inițiat numeroase lansări de carte juridică și beletristică – scrise de către avocații baroului –, totodată, am vernisat câteva expoziții de pictură și desen ale colegelor, avocate în Baroul București.

Am organizat scurte sesiuni de comunicări având ca tematică aspecte actuale și de perspectivă ale profesiei de avocat. Am susținut pentru colegii din Baroul București numeroase prelegeri în cadrul pregătirii profesionale continue.

Consiliul Baroului București m-a împuternicit să reprezint Baroul București și profesia de avocat la manifestări oficiale de la Parlamentul României și de la alte instituții publice. În luna august 2014, în fața reprezentanților Uniunii Europene, alături de Secretarul General al U.N.B.R., dl. avocat Constantin PARASCHO, am comunicat acestora greutățile cu care se confruntă avocatura din România. Totodată, am adus la cunoștința reprezentanților Uniunii Europene problemele referitoare la apărarea din oficiu și la abuzul instanțelor de judecată care diminuează onorariile.

Acestea sunt numai unele din activitățile pe care le-am desfășurat în interesul profesiei de Avocat și al avocaților.

Candidez pentru a continua îndeplinirea obiectivelor din Programul meu electoral.

Alina Matei: Pare simplu să faci ceea ce îți propui, dar e al naibii de greu. Cum veți găsi înțelepciunea de a făuri pe măsura vorbelor?

Iosif Friedmann-Nicolescu: Dragostea pentru profesia de avocat îmi conferă forța de a continua lupta pentru afirmarea acestei minunate profesii. Am ca suport experiența anterioară în activitățile dedicate profesiei. Membru al Comitetului de Direcție din (fostul) Birou Colectiv de Asistență Juridică nr. 3 – București (1992-1994), iar după apariția Legii nr. 51/1995, numeroase demnități, la Comisia de Disciplină a Baroului, la Filiala Casei de Asigurări a Avocaților în Comisia de Cenzori și în Consiliul de Administrație, iar în perioada 2011-2015, membru al Consiliului Baroului București.

Toate acestea se împletesc cu activitatea mea personală de istoric al profesiei de avocat și, nu în ultimul rând, cu dorința de a continua prelegerile de etică profesională în cadrul pregătirii profesionale continue.

Alina Matei: Consiliul Baroului e un organ colegial. Susțineți vreunul din candidații pentru funcția de Decan? Nu vă rog să indicați vreun nume, ci am în vedere ideea de echipă.

Iosif Friedmann-Nicolescu: Consiliul nu poate acționa decât împreună, fiindcă, inclusiv Decanul, fiecare consilier are un singur vot. Am fost întregul Consiliu al Baroului București din perioada 2011-2015 o singură echipă, toate hotărârile au fost luate cu majoritate sau cu unanimitate. Ideea de echipă se raportează la Legea profesiei de avocat, la Statutul profesiei și, ceea ce este mai important, la normele de etică profesională.

Alina Matei: M-am uitat pe Legea noastră în ceea ce privește atribuțiile Consiliului baroului. Mi-au rămas ochii pe cea cu acceptarea donațiilor și legatelor făcute baroului. Aveți idee dacă sunt astfel de generoși? Eu nu…

Iosif Friedmann-Nicolescu: Da! Există avocați generoși și familiile acestora. În timpul vieții, mulți dintre avocați sporesc patrimoniul Bibliotecii Baroului, donând cărți și alte publicații. Avocații care au publicat lucrări de specialitate – cărti, culegeri, reviste etc. – sau beletristică donează unul sau mai multe exemplare Bibliotecii Baroului.

Familiile avocaților trecuți în neființă, respectând dorințele exprimate în timpul vieții, donează lucrări importante din biblioteca ce a aparținut colegilor noștri. Multe dintre cărțile aflate în patrimoniul Bibliotecii Baroului București poartă pe pagina de gardă dedicația cu mențiunea ”donat”.

Aceste aspecte – mai puțin cunoscute – au la bază delicatețea donatorului, care consideră că face un lucru firesc.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.

Iosif Friedmann-Nicolescu: Veniți la Adunarea Generală din 17 mai 2015 pentru a vă exercita drepturile Statutare. În cazul în care nu va fi cvorum, se fac cheltuieli suplimentare din fondurile Baroului, deci ale avocaților, pentru închirierea Sălii Palatului din 30 mai 2015

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine și pentru acest supliment de interviu.

Iosif Friedmann-Nicolescu: Eu vă mulțumesc pentru atenția acordată de dumneavoastră și de JURIDICE.ro acestor alegeri și în general pentru profesia de AVOCAT. Fiindcă țara care nu are avocați este o țară pierdută, în care nu există drepturi și libertăți.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică