« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Târgu Mureş. Luare de mită, complicitate la luare de mită. Trimitere în judecată
16.05.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

DNA-Târgu Mureş. Luare de mită, complicitate la luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată:
sub control judiciar a inculpatei B. D., comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a 17 infracțiuni de luare de mită;
și în stare de libertate a inculpatului D. Ş., administrator al unei societăți comerciale (având ca obiect de activitate întocmirea documentației necesare pentru obținerea autorizației de mediu), la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a 15 infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august-decembrie 2014, inculpata B. D., în calitate de comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, a creat, cu ajutorul inculpatului D. Ş., un mecanism menit să le asigure foloase necuvenite, constând în dobândirea în mod injust a unor sume de bani.
Concret, inculpata B. D. identifica agenții economici care desfășurau activități fără a deține autorizație de mediu și care, în mod legal, ar fi trebuit să fie sancționați contravențional și față de care se impuneau măsuri privind încetarea activității poluatoare.
Ca urmare a contactării acestor reprezentanți ai agenților economici, inculpata B. D. le pretindea ca, în schimbul neexercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege, să îi plătească inculpatului D. Ş., un onorariu cuprins între 1.000-1.500 de lei, pentru întocmirea documentației necesare înlăturării neregulilor constatate.
Astfel, în perioada august-decembrie 2014, inculpata B. D. a pretins de la reprezentanții unor agenți economici ca aceștia să plătească inculpatului D. Ş. sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei, în schimbul neexercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la aplicarea unor sancțiuni pentru neregulile constatate. Din banii primiți de acesta, jumătate îi reveneau inculpatei B. D.

Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparținând inculpatei B. D.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD