Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Baroul util
18.05.2015 | Mihnea STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

Negocierea sindicalizata a unor servicii financiare croite special pentru avocati constituie singura solutie viabila in ceea ce priveste tragedia care a inceput deja sa ne loveasca.

Plafonul de casa si interdictia de fragmentare a onorariilor instituite prin intrarea in vigoare a Legii nr. 70/2015 vor schimba ireversibil dinamica raporturilor financiare cu clientii. Baroul a fost in cel mai bun caz surprins.

Mai clar, se va generaliza plata bancara intr-o prima etapa, iar practica incasarii anticipate a onorariilor va impune perceperea platilor prin card bancar, cata vreme amenda pentru fragmentarea platilor este de la 3.000 la 4.500 lei. Nici mie nu imi convine. Asa ca este cu adevarat o tragedie pe care o traim cu totii in conditiile in care percepem onorarii anticipat tocmai in considerarea bonitatii universal recunoscute a romanului.

S-au nascut astfel dificultati generale pentru intregul corp profesional, plus dificultati speciale in privinta unor anumite categorii de avocati (de exemplu, plafonul de casa impiedica plata in numerar a oficiilor sau a beneficiarilor indemnizatiilor si/sau pensiilor din partea Casei de Asigurari).

Fiindca dispozitia legala ma loveste in egala masura, am conceput solutia pe care o propun – negocierea sindicalizata a serviciilor financiare. Negocierea sindicalizata a serviciilor financiare personalizate profesiei trebuie coordonata atent, speculand avantajul numarului impresionant al membrilor sai.

Exemplul il constituie pachetele de servicii financiare oferite medicilor (disponibile pe net). Ma intreb de ce nu avem si noi asa ceva cata vreme intrarea in vigoare a Legii nr. 70.2015 era lesne previzibila. Va rog sa verificati avantajele asigurate de cluster-ul oferit bunaoara de o institutie bancara – extraordinar de util din perspectiva scaderii costurilor cu comisioanele bancare ale formelor aflate in raporturi de conlucrare.

Odata contractat si popularizat un asemenea pachet de servicii, bancile se vor concura in oferte, croite pe specificul profesiei. Probabil ca initial se va oferi plata necomisionata a onorariilor din oficiu sau a indemnizatiilor de substituire a venitului. Sunt sigur ca se va oferi si scutirea de comision a platilor in interiorul clusterului.

Dupa imprimarea unui asemenea trend, sunt convins ca ofertele bancare se vor diversifica si vor fi indulcite prin instalarea si intretinerea gratuita a POS-urilor, prin ameliorarea conditiilor de credit destinate avocatilor sau alte stimulente asemanatoare, care ne vor permite libertate absoluta in alegerea bancii cu care vom lucra fiecare dintre noi.

Avocat Mihnea Stoica
Baroul București

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.