Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Asociația Procurorilor din România îi solicită Președintelui să intervină în problema ofițerilor acoperiți din justiție


19 mai 2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Asociația Procurorilor din România a dat publicității luni, 18 mai 2015, scrisoarea Consiliului Director al Asociației către Președintele României, Klaus Iohannis, cu privire la implicarea SRI în soluționarea cauzelor penale.

Scrisoarea integral:

Excelenței Sale,
Domnului Klaus Werner IOHANNIS,
Președintele României

Asociația Procurorilor din România este o organizație profesională, non-politică și non-guvernamentală care și-a propus să militeze pentru respectarea normelor și principiilor general recunoscute la scară internațională în scopul asigurării independenței în efectuarea urmăririi penale, să contribuie la recunoașterea rolului crucial pe care procurorii îl exercită în cadrul justiției penale, la creșterea credibilității justiției.

Ne adresăm Dumneavoastră în temeiul art. 80 alin. (2) din Constituția României care vă acordă prerogativele de a veghea la buna funcționare a autorităților publice și de a exercita funcția de mediere între puterile statului.

Folosim această cale, întrucât cererea noastră de acordare a unei audiențe de lucru a fost amânată sine die de către direcția de specialitate a Administrației Prezidențiale.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un director din cadrul Serviciului Român de Informații a făcut o declarație publică potrivit căreia serviciile de informații se implică în soluționarea cauzelor penale până la pronunțarea hotărârii definitive și că se consideră parteneri cu judecătorii, procurorii și polițiștii.

Evident, o asemenea declarație aduce grave prejudicii imaginii justiției și a provocat reacții dure în presă, cea mai cunoscută fiind a redactorului șef al ziarului ”Cotidianul”.

Amintim că aceste luări de poziții survin după ce fostul Președinte al României a afirmat că există ofițeri acoperiți în justiție.

Una din asociațiile profesionale ale magistraților a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției, iar acest organism, după îndelungi dezbateri contradictorii, a hotărât să ceară Consiliului Suprem de Apărare a Țării să verifice dacă există ofițeri acoperiți în justiție.

Domnule Președinte, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate rezolva singur această problemă, este necesar să-i conferiți un plus de autoritate prin prezența Dumneavoastră.

În acest sens, vă rugăm să convocați o ședință extraordinară a Consiliului Superior al Magistraturii pe care să o prezidați, în calitatea pe care legea v-o acordă, să cereți Serviciului Român de Informații să-și precizeze poziția în mod oficial prin organele sale de conducere și să solicitați ministrului justiției să incrimineze fapta de a fi ofițer acoperit în justiție.

Numai în acest mod putem repara imaginea justiției și asigura buna funcționare a acesteia în continuare.

Nu ne pronunțăm pentru întreruperea oricărei cooperări cu serviciile de informații, dar cooperarea trebuie efectuată strict în limitele pe care le permite legea.

Justiția, Domnule Președinte, este pilonul central al Statutului de Drept și orice disfuncționalitate a acesteia afectează grav democrația și libertatea cetățeanului.

Sunteți singura autoritate publică ce poate interveni în mod salutar, redând funcționalitatea normală, firească a instituțiilor statului.

Vă rog să primiți expresia respectului nostru,

CONSILIUL DIRECTOR AL ASOCIAŢIEI PROCURORILOR DIN ROMÂNIA”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro