Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
14 comentarii

ICCJ. Încălcarea principiului priorității dreptului comunitar. Cerere de revizuire admisă


20 mai 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurisprudență ÎCCJ curentă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că se impune admiterea cererii de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 21 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, prin care a fost invocată încălcarea dreptului Uniunii Europene, ca urmare a pronunțării, ulterior deciziei atacate cu revizuire, a hotărârii CJUE în cauza C-257/11, Gran Via Moinești. În speță, litigiul soluționat prin decizie irevocabilă a vizat, printre altele, refuzul recunoașterii dreptului de deducere a TVA aferentă achiziționării unor construcții demolate în scopul derulării unui proiect imobiliar. Înalta Curte a reținut că, în conformitate cu interpretarea pe care CJUE a dat-o art. 167, 168 și 185 din Directiva nr. 2006/112/ CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, o societate care a achiziționat o suprafață de teren și construcții edificate pe acest teren, în vederea demolării acestor construcții și a realizării unui complex rezidențial pe suprafața de teren respectivă, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziționării construcțiilor. Prin urmare, Înalta Curte a admis cererea de revizuire și a schimbat decizia atacată, în sensul că a anulat parțial actele administrative fiscale atacate, în ceea ce privește suma reprezentând TVA neacceptată la deducere și majorările aferente acesteia. (Decizia nr. 6394 din 26 septembrie 2013 pronunţată de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică