Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Alexandru Ţiclea: Drepturi ale salariaţilor francezi şi limitele acestora
27.05.2015 | Andreea BREBU


Prof. univ. dr. Alexandru Ţiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 11/2014 articolul intitulat „Drepturi ale salariaţilor francezi şi limitele acestora”.

Ca şi în sistemul de drept românesc, salariaţii francezi se bucură de anumite drepturi ce nu au însă un regim absolut, ci sunt limitate prin lege. Poziţia de subordonare pe care salariatul o are faţă de angajator, şi în dreptul francez, aduce cumva la limită modul de interpretare a drepturilor salariatului pe care le are la locul de muncă din perspectiva limitării acestora ca urmare a raportului de subordonare pe care îl are faţă de angajatorul său ce are posibilitatea recunoscută de lege de a conduce, controla şi sancţiona salariaţii săi. Se pune problema evidenţierii liniei aproape transparente dintre drepturile pe care le are angajatorul asupra salariaţilor în temeiul contractului de muncă şi drepturile salariaţilor recunoscute prin lege şi care nu pot fi limitate prin atitudinea sa de către angajator.

Pentru aceste motive, în dreptul francez au fost elaborate anumite reguli ce trebuie respectate în legătură cu protejarea drepturilor salariaţilor ce vizează în principiu zona motivelor posibile de discriminare şi protecţia datelor personale, precum şi dreptul salariatului de a refuza să răspundă la anumite întrebări de natură personală adresate de angajator. Codul muncii francez recunoaşte de asemenea salariaţilor libertatea sindicală.

Dar, având în vedere că locul de muncă nu este a priori un spaţiu de libertate, salariaţii au obligaţia să se supună anumitor reguli de conduită şi norme interne de unde derivă şi anumite drepturi ale angajatorului care au ca finalitate instituirea unor restricţii în exercitarea libertăţilor profesionale ale salariaţilor. Pe lângă principiul subordonării regăsit în dreptul muncii, Codul muncii francez consacră şi principiul proporţionalităţii în cadrul relaţiilor de muncă ceea ce se traduce prin faptul că drepturile salariaţilor nu pot fi limitate decât în mod proporţional cu natura sarcinilor pe care le au de îndeplinit şi cu scopul urmărit, astfel încât salariaţii să nu se simtă îngrădiţi în drepturile ce li se cuvin, iar angajatorii să aibă instrumentele juridice şi protecţia legală necesare pentru a-şi duce la bun sfârşit munca.

O particularitate a dreptului francez în comparaţie cu sistemul de drept român este recunoaşterea expresă a libertăţii individuale de expresie nereglementată de către Codul muncii din România, dar care cunoaşte însă anumite limitări în legătură cu păstrarea secretului profesional, regăsite şi în legislaţia muncii din statul român. De altfel, în virtutea principiului proporţionalităţii, pentru respectarea drepturilor ce li se cuvin şi pentru o bună desfăşurare a raporturilor de muncă, în mod proporţional, salariaţii au şi o serie de obligaţii printre care se regăseşte obligaţia de respectare a disciplinei muncii, de respectare a secretului de serviciu sau de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu.

Autorul îndeamnă la sporirea atenţiei faţă de aceste particularităţi regăsite în drepul francez în scopul flexibilizării şi armonizării relaţiilor de muncă din sistemul de drept românesc.

Andreea Brebu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate